Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americké a evropské akcie přinesly v dlouhodobém horizontu vysoké výnosy

Americké a evropské akcie přinesly v dlouhodobém horizontu vysoké výnosy

04.12.2015 10:41
Autor: Pavel Daniel

Akciové trhy v USA a v Evropě v posledních dekádách dominovaly globálním investicím. Otázka je, zda dlouhodobí investoři mohou těmto trhům stále důvěřovat? Akcie Evropy a USA během posledních 25 let byly klíčové pro tvorbu výnosů v investorských portfoliích. Investoři, kteří zainvestovali své peníze do akcií z USA nebo Evropy, označovaných jako tradiční trhy, si mohli užívat vysokých výnosů. Americké akcie (měřené indexem MSCI USA) dosáhly průměrného ročního výnosu 9,7 procenta od roku 1989 do roku 2014.

Evropské blue-chips akcie (měřené indexem MSCI Europe) dosáhly ve stejném čase průměrného ročního výnosu ve výši 7,8 procent. Investoři, kteří investovali do akcií z tichomořského regionu (Japonsko, Austrálie, Hong Kong, Singapur, Nový Zéland) nebo do asijských rozvíjejících se trhů, získali za posledních 25 let výrazně nižší výnosy. Investice do akcií z tichomořského regionu totiž přinesla průměrný roční výnos jen ve výši 1,2 procenta, výnos z akcií z asijských rozvíjejících trhů činil 5,3 procenta.

Fidelity-1

“Z dlouhodobého pohledu investice do amerických a evropských akcií potvrdily, že jsou jasnou hnací sílou pro tvorbu výnosů. Posledních dvacet pět let ukázalo, že investoři, kteří měli v portfoliu vysoký podíl akcií z tradičních trhů, zvolili velmi úspěšnou strategii,” řekl k číslům Adam Lessing, ředitel Fidelity International v Rakousku a pro východní Evropu.  I z porovnání různě dlouhých časových úseků vycházejí za posledních pětadvacet let stále nejlépe evropské a americké akcie. Pokud investoři investovali do amerických či evropských akcií na pět let, získali v průměru roční výnos ve výši 9,4 procenta (USA) nebo 8,4 procenta (Evropa). Napříč časovým ohraničením investic na 10, 15 a 20 let, činily výnosy z tradičních trhů mezi 6,9 a 8,5 procenty.

Výnosy z tichomořského a asijského regionu rozvíjejících se trhů byly ve všech časových řadách výrazně nižší. Pohybovaly se totiž mezi 1,6 a 5,6 procenty. I když výnosy z akcií z asijských rozvíjejících se trhů se v této analýze pohybují výrazně nad výnosy z akcií z Tichomoří, vždy zůstaly minimálně 2,4 procentního bodu pod výnosy z amerických a evropských akcií.

Fidelity-1  

Tradiční trhy: mnoho let zisku, málo let ztráty

Během posledního čtvrtstoletí osmnáct roků skončilo na burzách s cennými papíry v USA a v Evropě ziskem, zatímco ve ztrátě skončilo jen sedm let. Během let zisku činil výnos v průměru 22,6 a 20,6 procent, ve ztrátových letech se pak záporný výnos pohyboval ve výši 15,4 a 17,1 procenta. V Tichomoří a v regionu asijských rozvíjejících se trhů bylo zaznamenáno méně "ziskových" let, i když v období plusových výnosů zde bylo možné získat vyšší zisky, než na tradičních trzích v USA a v Evropě. Výrazným znakem ztrátových let jsou však vysoké ztráty (měřeno indexem MSCI EM Asia).

Fidelity-1 

Nižší volatilita v USA a v Evropě

V průběhu období 1989 až 2014 došlo na světových burzách s cennými papíry k mnoha cenovým výkyvům směrem nahoru a dolů. Rok 1997 byl v USA a v Evropě rokem největšího růstu cen akcií. V Tichomoří a v regionu asijských rozvíjejících se trhů ceny akcií nejvíce vzrostly v letech 1999 a 1993. Nejvyšší roční výnosy a ztráty ukazují, že šíře volatility na tradičních trzích má tendenci být výrazně menší a méně se objevují i extrémní hodnoty.

Fidelity-1 

*Vysoký výnos z akcií z tradičních trhů jde ruku v ruce s nízkým rozsahem cenové volatility. V porovnání s tím v průběhu posledních 25 let zaznamenaly akcie z tichomořského nebo asijského regionu rozvíjejících se trhů silnější nárůsty a propady. "Vysoké ztráty z čínských trhů z léta roku 2015 jsou důkazem, že tento trend pokračuje,” vysvětluje Adam Lessing.

Velké příležitosti pro kladné výnosy napříč všemi investičními horizonty

Statistiky Fidelity Inernational ukazují, že v průběhu posledních 25 let se objevilo celkem 325 různých investičních časových horizontů (mezi jedním a 25 lety), založených na kalendářních rocích. Porovnání všech investičních horizontů ukazuje, že na čím delší dobu investor investoval, tím byla vyšší pravděpodobnost, že dosáhne kladného výnosu. Nicméně zatímco investice do amerických nebo evropských akcií vždy přinesla kladný výnos v průběhu alespoň patnáctiletého investičního období, neplatilo to v případě investic do akcií z Tichomoří a regionu asijských rozvíjejících se trhů.

Výrazné rozdíly jsou evidentní v počtu investičních období s kladnými výnosy. Z celkových 325 možných investičních období, minimálně v 259 z nich investice do amerických akcií vygenerovala kladný výnos ve výši 1 procenta. V případě investice do evropských akcií to bylo 272 období. V porovnání s tím investice do akcií z Tichomoří a asijských rozvíjejících se trhů přinesly kladný výnos jen ve 194, resp. 247 obdobích. Investor, který držel evropské akcie, musel čekat maximálně 13 let na kladný výnos, zatímco investor do amerických akcií musel čekat nejdéle 14 let. Akciový investor do tichomořských cenných papírů musel na výnos čekat 23 let a v Asii pak nejdéle 16 let.

Research tým Patria analyticky pokrývá vyspělé trhy v Evropě i USA a pravidelně zveřejňuje svá investiční doporučení na jednotlivé tituly ve formě (1) Krátkodobých investičních tipů a (2) Dlouhodobých investičních doporučení (DIP). Více informace o jednotlivých formátech ZDE.

Kompletní analýzu Dlouhodobé investiční příležitosti, která obsahuje všechny investiční tipy, si mohou klienti Patria Direct stáhnout v obchodní platformě v záložce Research.

Za zmínku také stojí, že ke kompletnímu seznamu mají přístup všichni aktivní klienti (alespoň jeden obchod za kvartál) Patria Finance. Investiční tipy, včetně analytických výstupů, jsou pravidelně zveřejňovány také na webových stránkách Patria v sekci Zápisník analytika.

Zdroje informací: MSCI, Fidelity International, ECB

 

Čtěte více:

Zhodnocení investičních doporučení Patria pro 1Q15
09.04.2015 17:00
Pro rok 2015 jsme doporučovali investovat do akcií v západní Evropě a ...
Krátkodobé investiční tipy - Amerika vrací úder
03.09.2015 18:00
Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho...
Dlouhodobá investiční doporučení (DIP) - německé tituly (Deutsche Bank a další!)
22.09.2015 11:15
Výběr správných titulů je při investování na kapitálových trzích klíčo...
Aktualizovaný investiční výhled Patria na rok 2015 - Akcie
23.10.2015 11:00
Aktualizaci investičního výhledu Patria po ukončeném 3Q15 dnes zakončí...
Krátkodobé investiční tipy - perly evropského kontinentu
26.10.2015 17:00
Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m