Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Martin Kupka pro Patrii Online: Nejvíce by skutečný Brexit odnesly akcie britského finančního sektoru

Martin Kupka pro Patrii Online: Nejvíce by skutečný Brexit odnesly akcie britského finančního sektoru

26.02.2016 13:03
Autor: Pavel Daniel

Velká Británie s největší pravděpodobností z Evropské unie (EU) nevystoupí. „Domnívám se, že takový scénář reálný není,“ řekl Patrii Online Martin Kupka, hlavní ekonom ČSOB. Pokud by k tomu ale došlo, ekonomické dopady na celou EU, země jakou je Česká republika, ale i na samotnou Velkou Británii, budou záviset na tom, jak typ rozchodu se uskuteční. „Mohlo by totiž dojít ke kultivovanému rozchodu, ale ve hře je i „nesametový“ rozchod,“ řekl Martin Kupka.

Patria: Online: S jakými ekonomickými dopady by musela počítat Velká Británie a EU, pokud by skutečně došlo k vystoupení země z EU?

Odchod Británie z EU by pro obě strany – UK i zbytkovou EU - znamenal náklady (možná však také výnosy) nejen ekonomického, ale i politicko-strategického charakteru. Z krátkodobého hlediska by zvýšené ekonomické náklady zřejmě zaznamenala Británie (oslabení libry a pozice londýnské City, slabší vyjednávací síla při komunikaci s třetími stranami…), nicméně ani v jejím případě by se zdaleka nejednalo o dopady likvidační. Ekonomický dopad Brexitu by byl utlumen mimo jiné tím, že Británie nikdy nebyla v evropských strukturách integrována tak pevně jako třeba Německo nebo Francie, přičemž její velikost (jde o druhou největší ekonomika EU) garantuje, že ani po případném výstupu s ní nebude ze strany zbytkové unie nakládáno neférově. Pokud by stejnou politiku jako Británie chtělo provozovat například Portugalsko, asi by to s ním dopadlo hůře…

Patria Online: Jaké typy ekonomik, coby členů EU, by Brexit poznamenal nejvíce?

Odpověď na tuto otázku se bude lišit podle toho, jaký scénář Brexitu předpokládáme. Pokud bychom očekávali kultivovaný rozvod, rozsah ani náklady obchodování zemí EU s Velkou Británií nemusí být nijak dotčeny. UK není součástí Schengenu a neplatí se tam eurem. Do té míry v jaké by odchod Británie z EU uvolnil uvnitř zbytkové unie prostor pro konkurenci (např. zvýšil její atraktivitu jako investiční destinace), některé země v Unii by mohly na Brexitu dokonce vydělat. Z dlouhodobého pohledu by oslabení Unie po ztrátě Británie mohlo být kompenzováno snazší a rychlejší integrací zbytkových zemí.

Samozřejmě, pokud by rozchod neproběhl sametově, ale měl za následek série větších či menších vzájemných provokací komplikujících vzájemnou hospodářskou spolupráci, nejvíce postiženi by byli ti, kdo jsou s UK v EU nejtěsněji spojeni: obchodně, finančně nebo majetkově.

Patria Online: Zaznamenala by země, jako ČR, vystoupení Velké Británie z EU?

Domnívám se, že civilizovaný rozvod bychom v ČR zaznamenali spíše okrajově a v případě dobré vůle na obou stranách opravdu minimálně. Žádné dlouhodobé a závažné spory, které by společné členství v EU pomáhalo držet na uzdě, s Velkou Británií nemáme. V případě emocionálnějšího rozchodu bychom samozřejmě Brexit zaregistrovali citelněji, vzhledem k tomu však, že obchod s Británií by se ani pak úplně nezastavil a do Británie dnes směřuje jen asi 5 % našich vývozů, nehodnotil bych ani takový vývoj tragicky. Koneckonců, většina evropských sousedů Velké Británie by byla postižena stejným způsobem jako my…

Patria Online: Naplnil by se Brexitem scénář rozpadu celé EU?

Nemyslím si, že se Brexit stane skutečností, ani to, že by otevřel cestu k rozpadu EU. Jak jsem už naznačil, svým způsobem by mohl integraci uvnitř EU naopak urychlit. A nedomnívám se ani to, že by Británie po případném Brexitu prožila ekonomickou euforii, která by lákala jiné evropské země, co nejdříve ji následovat.

Platí ale, že čím menší je evropský stát, tím naivnější mně připadá představa, že by se mu vně EU dýchalo lépe než v Unii. Politická nezávislost (beztak omezená) by totiž byla vykoupena vysokými ekonomickými náklady. Vybudovat v dnešní době v Evropě druhé Švýcarsko nebo Lucembursko je iluzorní. Napodobit Švédsko či Norsko nemožné. Kdo se chce zbavit bruselského jha, musí počítat s tím, že k jednacímu stolu dříve či později zasedne spolu s Američany a Číňany a bude si v jejich přítomnosti nevyhnutelně připadat jako trpaslík.

Přemýšlím nad tím, odkud se stále bere nostalgie po možnosti utvářet českou politickou krajinu na národním principu, (zdánlivě) nezávisle na zbytku světa. Je větší výhrou mít dobrý zákon, ať je jeho autorem kdokoliv, nebo špatný český zákon? Je snad každé rozhodnutí učiněné v Bruselu kvalitativně horší než to, které odhlasují poslanci ve Sněmovní ulici? Pochybuji o tom.

Patria Online: S jakým pohybem eura se kvůli naplnění Brexitu dá počítat ve středně dobém výhledu?

Znovu bych rád rozlišil: klidný Brexit ve střednědobém výhledu kurz eura neovlivní, nebo mírně posilní. Divoký Brexit by euro oslabil, přičemž oslabení by mohlo trvat i několik let.

Patria Online: Ovlivnil by Brexit potenciálně i cenu klíčových komodit, jako ropy a zlata?

Klidný Brexit nikoliv. Divoký by mohl popotáhnout cenu zlata vzhůru, nemyslím si však, že vydatně a nadlouho.

Patria Online: Jaká třída aktiv by nejvíce / (nejméně) odnesla reálný Brexit?

Nejméně postižena by byla reálná aktiva ve zbytkové EU. Na opačném konci spektra bych viděl akcie britského finančního sektoru. V případě divokého exitu by přirozeně utrpělo víc aktiv než při klidném rozvodu, postiženy by byly akcie mnoha firem, jejichž hospodářské výsledky by po vztyčení obchodních bariér zákonitě zamířily dolů.


Čtěte více:

Michal Hanák z Fortuny pro Patrii Online: I ve světě sázení funguje přísné řízení rizik
26.02.2016 11:00
Selhání lidského faktoru bude zřejmě brzy položkou číslo jedna v žebří...
Erste Bank v 4Q15 (komentář analytika) - silný kapitál a dividenda
26.02.2016 9:31
Erste na úrovni čistého zisku překonala odhady o 36%. Hlavním důvodem ...
Důvěra v evropskou ekonomiku znovu klesá
26.02.2016 11:58
Zatímco v uplynulém roce se důvěra firem v evropském hospodářství témě...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data