Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Podezřele zajímavá akcie Xylem

Podezřele zajímavá akcie Xylem

24.05.2016 17:45

Investice do výroby a jejího rozvoje jsou velkým makroekonomickým tématem pokrizových let a to napříč všemi vyspělými ekonomikami (o Číně a zbytku BRIC nemluvě). Jádro příběhu je jednoduché: Investic je málo. Korporátní sektor ve vyspělých zemích je sice stále velmi ziskový, ale namísto reinvestic se zaměřuje hlavně na syslení hotovosti v rozvahách, či její distribuci akcionářům přes dividendy a mnohdy sporné odkupy. Proč je investic tak pomálu nevíme, příčiny mohou být v technologickém pokroku a celkovém posunu „k měkkému“ i v celkově utlumené poptávce.

V tomto prostředí není divu, že si akcie řady strojírenských firem, které jsou na korporátních investicích závislé, nevedou nejlépe. Jako jejich zástupce můžeme považovat akcie německého giganta Siemens. Jejich cena je po pětileté stagnaci cca tam, kde byla ve stejném období roku 2011:

Xylam 1.png

Zdroj: FT

Lovit ve vodách bohatých na ryby umí každý a výsledkem je to, že na břehu už nebývá místo. Jinak řečeno, v atraktivních odvětvích jsou většinou valuace vysoko a na významu neodvratně nabývá faktor „ještě větší hlupák než já“. Investiční um se možná daleko více pozná v odvětvích a firmách, které jsou mimo hlavní módní proud a netěší se nadšení davů. Jak čtenář správně tuší, to je přesně ten důvod, proč dnes píšu o strojírenství. V grafu je vyznačen i vývoj cen akcií společností Xylem a Pentair, které ukazují, že ne vše je ve strojírenství a přilehlých pododvětvích tak šedé a stagnující. Zároveň jde o firmy, které by podle očekávaní některých analytiků měly dosahovat hodně slušného růstu zisků. To vše je, myslím, dostatečná motivace, abychom se na ně podívali detailněji.

Podezřele zajímavý Xylem

Začněme dnes prvně jmenovanou firmou. Xylem vyrábí širokou řadu technologií a nástrojů souvisejících s vodou, vodárnami a souvisejícími aktivitami. Společnost drží v posledních pěti letech zhruba stagnující tržby, zisky dokonce dokázala navyšovat. Návratnost vlastního kapitálu a investic je pak na poměrně vysokých číslech (16,5 % a 9 %). Konsenzus na FT předpokládá růst tržeb i zisků jak letos, tak v příštím roce. A analytici ze Zacks dokonce tvrdí, že zisky by měly v následujících pěti letech růst asi 10 % tempem.

Xylam 2.png

Zdroj: FT

Na cash flow společnosti je hezký pohled, protože provozní tok hotovosti roste a hravě pokrývá investice do provozu i investice celkové. V roce 2015 dokázala firma na provozu vydělat 464 milionů dolarů a investovala 132 milionů dolarů. Pro poskytovatele kapitálu v té či oné formě jí tak zbylo asi 330 milionů dolarů (v roce 2014 to bylo o něco málo méně). Akcionářům vyplatila firma na dividendách 100 a na odkupech 160 milionů dolarů a ještě jí tak něco zbylo na navýšení hotovosti v rozvaze. Pokud by se výsledky dále zlepšovaly, firma má jasný prostor pro udržení dividend, respektive pro jejich zvyšování.


Xylam 3.png

Zdroj: FT

Nezkazí nám tento doposud dosti zajímavý obrázek valuace? Beta společnosti je na hodnotě 1,16, požadovaná návratnost tak bude dosahovat asi 8,2 %. Dejme tomu, že firma by akcionářům od nynějška generovala oněch 330 milionů dolarů (rozvaha je velmi silná, dluhy snižovat není třeba). Současná hodnota takového toku hotovosti je 4 miliardy dolarů. To je ale příliš skeptický předpoklad, protože volné cash flow bude pravděpodobně růst. Tato přílišná skepse je potvrzena i tím, že kapitalizace dosahuje téměř dvojnásobné hodnoty: 7,78 miliard dolarů. Na ní se dostaneme, pokud necháme volné CF dlouhodobě růst o necelá 4 %. Pokud by volné cash flow nyní dosahovalo pouze 300 milionů dolarů, dlouhodobý růst by musel být cca na 4,4 %.

Pokud by tedy Xylem dokázal své volné cash flow dlouhodoběji zvyšovat podobným tempem, jako je tempo očekávaného růstu zisků (tj. cca 10 %), jde jednoznačně o přehlíženou hodnotu. A vývoj ceny akcie v letošním roce ukazuje, že investoři tomuto až podezřele zajímavému titulu začínají hodně věřit. Za větší pozornost určitě stojí.


Čtěte více:

Německý ZEW po silném dubnu zpomaluje
24.05.2016 11:16
Index podnikatelské nálady sestavovaný německým institutem ZEW přináší...
Kolaps černého zlata a nejméně nově nalezené ropy za 60 let
24.05.2016 12:24
Kolaps cen černého zlata se odrazil na celém ropném sektoru. Ve Spoje...
Průmyslové nemovitosti – jejich specifika a investiční potenciál
24.05.2016 13:30
Jak si trh stojí Trh s průmyslovými nemovitostmi je v posledních pár...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:00CZ - HDP, q/q
10:00DE - HDP, q/q
11:00EMU - HDP, q/q
11:00EMU - Inflace, předběžný odhad, y/y
15:45USA - Index aktivity ISM Chicago
16:00USA - Index spotř. důvěry Conference Board