Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Katastrofy jako ekonomický lék?

Víkendář: Katastrofy jako ekonomický lék?

25.02.2017 7:54
Autor: Redakce, Patria.cz

Řada lidí volá po návratu do let, kdy ekonomický boom doprovázel rozmach střední třídy a v ekonomice nepanovala hluboká příjmová nerovnost. Jenže většinou zapomínáme, že ty doby byly důsledkem druhé světové války. Právě ta totiž fungovala jako katalyzátor důležitých změn ve společnosti včetně rozvoje odborů, rozšíření práva volit a vytvoření státu blahobytu. Během války a po ní se stát uchyloval k agresivním intervencím do ekonomiky, ničil třídu nejbohatších lidí a směřoval zdroje k pracujícím. Ekonomové hovoří o letech 1914 – 1945 jako o Velké kompresi. Tehdy totiž došlo k velkému snížení nerovnosti, ale dopady těchto změn byly znatelné ještě v sedmdesátých a osmdesátých letech. Poté se směr otočil a příjmová nerovnost se začala opět zvyšovat.

Podobný proces vyrovnání bohatství ve společnosti je v naší moderní historii jedinečný, ovšem z dlouhodobějšího hlediska nejde o nic výjimečného. Nerovnost je otisknuta do DNA naší civilizace od doby, kdy jsme začali obhospodařovat půdu. A k jejímu snížení docházelo pouze v důsledku šoků, které zvrátily zaběhnutý řád. Tyto šoky měly čtyři základní podoby: Masová mobilizace a válka, násilné revoluce, kolaps státu a katastrofické epidemie. Na konci podobných šoků se propast mezi nejbohatšími a nejchudšími vždy snížila. Konkrétním příkladem může být občanská válka v USA. Ta sice odstartovala kariéru lidí jako John D. Rockefeller či Andrew Carnegie. Ovšem také zruinovala otrokáře Jihu a pomohla snížit ekonomickou nerovnost.

Dalším příkladem jsou revoluce v Rusku, Číně a dalších zemích, během kterých byl zkonfiskován a přerozdělen majetek bohatých. Zároveň byly zvýšeny mzdy a mezera v příjmech a bohatství tak byla snížena dosud nezaznamenaným způsobem. Předchozí revoluce nebyly ani zdaleka tak extrémní a tolik krvavé. Podobně jako revoluce působí i násilné konflikty, které zničí celý stát a s tím i vrstvu bohatých a mocných lidí. Během podobných kolapsů trpí sice všichni, ale právě ti nejbohatší ztrácejí nejvíce. Příkladem takového kolapsu je zánik Říma.

Lidem v jejich schopnosti páchat tak obrovské škody, že vyrovnají nerovnosti ve společnosti, zdatně konkurují nemoci. Nemoci jako středověká černá smrt či epidemie spalniček a neštovic, která postihla Nový svět po roce 1492, si vyžádaly tolik lidských životů, že vzrostla cena pracovní síly a naopak ceny půdy a kapitálu se propadly. Lidé se pak šatili lépe a lépe se stravovali, osud bohatých elit se naopak otočil k horšímu.

Neexistují ale méně drastické metody, jak snížit nerovnost? Historie moc optimismu nenabízí. Pokud proběhly nějaké pozitivní a efektivní pozemkové reformy, bylo to jen díky hrozbě násilí (příkladem jsou reformy v Mexiku, Jižní Koreji či Tchaj-wanu). Makroekonomické problémy, které se dostavily například v roce 2008, se bohatých dotýkají jen okrajově. Demokracie sama o sobě nedokáže nerovnost soustavně snižovat. Ekonom Simon Kuznets sice v padesátých letech tvrdil, že ekonomický růst bude doprovázen spravedlivějším rozdělením zdrojů. Došlo k tomu ale většinou jen v zemích, kde se růst dostavil po nějaké válce či revoluci. Latinská Amerika, která se v minulém století většině vážných konfliktů vyhnula, se poklesu nerovnosti příjmů a bohatství netěšila.

Pokud je tedy historie relevantním vodítkem, pak opětovný nárůst nerovnosti, který začal v osmdesátých letech, není vlastně žádným překvapením. Po násilném vyrovnání příjmů a bohatství ve společnosti totiž vždy přijde období, kdy se rozdíly začnou opět zvyšovat – populace se zotaví z nemocí, padlý stát je nahrazen novým systémem. V současné době se tak nedá čekat, že by některá ze zmíněných čtyř sil opět způsobila obrat. Technologie eliminují pravděpodobnost velkého válečného konfliktu, násilné revoluce už ztratily svůj šarm, většina států je odolnějších, než tomu bylo v minulosti. A pokroky v genetice pomohou lidstvu eliminovat hrozbu nových nemocí.

Dokonce i evropské státy blahobytu v současné době zápasí s příjmovou nerovností a v následujících desetiletích bude situace kvůli demografickému vývoji a imigraci ještě složitější. K tomu se může přidat technologický pokrok a automatizace výroby s jejím dopadem na trh práce. Můžeme se snažit o snížení nerovnosti ekonomickou politikou, ale historie ukazuje, že společnost se pomocí regulace a podobných nástrojů k větší rovnosti neposouvá. Pomohla jí v tom jen velmi smutná období naší minulosti.

Autor: Walter Scheidel

(Zdroj: The Atlantic)

 
 
 

Čtěte více:

Víkendář - S Ruskem je to už řadu století stále stejné
13.11.2016 17:00
Je to už téměř deset let, co jsme se věnovali neustále se opakujícímu ...
Víkendář - Mezi Putinem a Trumpem – nová budoucnost střední Evropy
04.12.2016 16:00
Jen málo evropských vůdců se z výsledků amerických prezidentských vol...
Víkendář - Spojené státy jsou rozděleny a Rusové slaví
18.12.2016 8:48
Američtí republikáni a demokraté se opět dohadují o tom, zda Rusko něj...
Víkendář: Lagoský recept pro Evropu
15.01.2017 12:54
Když jsem cestoval po Nigérii, čekalo mě několik velkých překvapení. L...
Víkendář: Svět podle Viktora Orbána
22.01.2017 8:11
Felcsút leží 34 kilometrů západně od Budapešti. Má školku, domov pro ...
Víkendář: Evropa díky Trumpovi zesílí. Nebo kvůli a zešílí?
21.01.2017 8:05
Donald Trump moc nepřemýšlí nad volbou svých slov. Říká, že je mu jedn...
Víkendář: Grexit je opět ve hře
29.01.2017 9:11
Alexis Tsipras, který stál v čele řecké strany Syriza, po volebním ví...
Víkendář: Čína už má vlastní Teslu
04.02.2017 8:23
Lu Qun stojí v čele čínské společnosti Qiantu Motor a se zaujetím hov...

Váš názor
  •  
    25.02.2017 12:43

    ano, katastrofy, epidemie nebo války jsou ekonomickým lékem a nejen tím, jsou také existencionální nutností k zachování lidstva sama.
    fluidum
  •  
    25.02.2017 11:52

    A to všechno je jen důkazem toho, že rozdíly v příjmech jsou normálním stavem, zatímco nivelizace příjmů je věc veskrze umělá, násilná a drastická.
    QEntity
    •  
      25.02.2017 12:36

      ale lidstvo samo o sobě je ve své podstatě násilnické a drastické, takže není snaha o nivelizaci příjmů nakonec ten normální stav?
      fluidum
  • Války
    25.02.2017 8:47

    A živit bandy z daní má smysl?Jak by život byl v pohodě,kdyby se jen v pohodě pracovalo,daně byly nízké,stát malý neobtěžující?A jak to zařídit?jednoduše.Nepodporovat skupiny a bandy lidí co jsou na světě jen na obtěžování s tím,že se to má jen sociálně sanovat,v žádném případě to socialisticky podporovat,rozvíjet a tvrdit,že to začlením.Zbytečná námaha,vyhozené peníze a neustále se balící sněhová koule problémů.Pokud se to bude dělat,tak to stejně skončí válkou.I daně mají svou kapacitu.Kola se nemohou točit pořád rychleji.Nakonec havarujete
    mc
    • Re: Války
      25.02.2017 12:40

      stát s nízkými daněmi může fungovat jen díky nerostného bohatství anebo musí být držen vojenskou silou, tzn. s "nedemokratickými" volbami. Jinak se tam vždy objeví někdo v oranžovém s populistickými návrhy...
      fluidum
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách