Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Komu vlastně prospívá snižování daně ze zisku?

Krugman: Komu vlastně prospívá snižování daně ze zisku?

06.09.2017 12:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Návrhy daňové reformy americké vlády je těžké brát vážně. Donald Trump je v oblasti daní ignorantem, stejně jako u všeho dalšího. Neustále prohlašuje, že Spojené státy patří mezi země s nejvyšším zdaněním, i když pravdou je téměř úplný opak. I tak nás ale jeho návrhy přivádějí k jedné důležité otázce: Kdo vlastně v konečném důsledku platí daně ze zisků? Jsou to akcionáři společností, kterým daně ukrajují ze zisků? Nebo jsou to zejména zaměstnanci, kterým daně ukrajují z mezd, jak tvrdí americká vláda? Na to hledá odpověď Paul Krugman ve svém sloupku pro New York Times:

Tomuto tématu se v několika analýzách zajímavým způsobem věnuje Rozpočtová kancelář kongresu CBO. Ta je skeptická vůči závěrům studií, které porovnávají různé země, a dochází k výsledku, že tlak vyšších daní ze zisků nakonec pocítí zaměstnanci na svých mzdách. U takového porovnání je dost těžké odizolovat vliv jiných faktorů. S postojem CBO se v tomto případě tedy v podstatě shodují. 

Namísto podobných studií je tedy možná lepší zamyslet se nad několika důležitými tématy. Daň ze zisku obvykle vnímáme jako zdanění návratnosti kapitálu. Když bývala mobilita kapitálu nízká a jeho přesun mezi jednotlivými zeměmi složitý, domácí firmy neměly mnoho možností, jak se vyhnout zdanění. Dnes je ale podle některých názorů mobilita kapitálu vysoká a firmy se tak mohou přesouvat do zemí s nižším zdaněním. V ekonomice s vysokým zdaněním kapitálu pak nastává jeho nedostatek a to následně tlačí mzdy dolů. 

Tato teorie má ale několik slabých míst. Tím hlavním je to, že mobilita kapitálu má do dokonalosti stále daleko, což se mimo jiné projevuje na vysoké korelaci mezi domácími úsporami a domácími investicemi. Tíhu zdanění tak ani dnes nemusí nést zaměstnanci a jejich mzdy. CBO ale poukazuje na to, že ji možná nenese ani kapitál tak, jak se běžně domníváme. Podle CBO totiž většina zdanění zatěžuje monopolní renty. Nezáleží na tom, zda tyto renty pramení třeba z investic do technologií či ze zneužívání tržní síly. Pokud je zdrojem zisků monopolní pozice, zdanění doléhá na akcionáře tím, že snižuje nadměrné zisky korporací.

Představme si svět, ve kterém existují všechny společnosti jako Google či Apple. Investují své zdroje do výroby nových produktů a ty pak prodávají na trhu, kde mají velmi silnou pozici. Prodejní ceny proto leží vysoko nad výrobními náklady. Pokud těmto firmám snížíte daně, nebude je to motivovat ke zvýšení počtu zaměstnanců a v ekonomice nedojde k růstu poptávky po práci. Tyto společnosti budou pouze generovat ještě větší zisky. 

Nebo si představme farmaceutické společnosti, které vyrobí nový lék a pak jej prodávají po celém světě. Některé země a vlády použijí svou sílu a vyjednají nižší ceny. Některé tak neučiní. Ty první přitom nijak netrpí tím, že by měly horší přístup k lékům. A podobné je to se zdaněním monopolních zisků. Jestliže se zdanění zvýší, nedojde ke zhoršení přístupu k technologiím, jen se vybere více na daních.

Je pravděpodobné, že růst tržní síly velkých společností je reálným jevem. Nemusí být dán jejich neférovým jednáním a ne vždy také musí generovat nadměrné zisky. Pokud ale platí uvedené, snížení daní v tomto případě nepovede k lepšímu postavení zaměstnanců a k růstu jejich mezd. Když někdo tvrdí, že změny v moderní ekonomice snižují efektivitu zdanění firemního sektoru, je namístě skepse. Možná dokonce platí pravý opak a zdanění zisků je lepší myšlenkou, než bývalo dříve. 

 

Čtěte více:

Krugman: Čínská hedvábná stezka je velká věc a z USA už je možná autoritářský stát
05.06.2017 7:09
Zdá se, že na globální úrovni dochází k významnému přelomu. Čína chce ...
Krugman: Skutečný prohřešek Němců a potřebný návrat k jednoduchosti
21.06.2017 18:14
Když Donald Trump řekl o Němcích, že jsou „hodně, hodně zlí“, vybral s...
Krugman: Pravděpodobnost dluhové krize v USA roste
20.08.2017 12:16
Roste pravděpodobnost, že Spojené státy si sami přivodí dluhovou krizi...

Váš názor
  • nemůžete si vybrat někoho rozumného?
    06.09.2017 15:37

    V konečném důsledku daně zaplatí zákazníci, navíc jsou to z 95% příjemci mezd, pokud jde o socialistickou Kurgmanovu argumentaci. Vůbec se neptá, k čemus e vybrané daně použijí?????????? Zarážející je ovšem něco jiného: Mnohem efektivnější a spravedlivější je zyvšovat podíl DPH a tedy nepřímých daní na příjmech státního rozpočtu. Korelace domácích úspor a domácích investic je přece úúplný blábol, protože peníze namjí šňůrku, abychom mohli říct, že jsou toprávě ty peníze, které ušetřily místní domácnosti, které se v dané zemi i investují. Přece je nabíledni, že korelace úspor a investic je základní veličinou, kterou sledují a ovlivňují všechny relevantní instituce.
  • Týjo
    06.09.2017 14:44

    Není nad to si přečíst objektivní a vyváženou "analýzu". US korporátní daň ve výši 35%+10% je nejnižší na světě a snižování daní je zlo, které by těm ohavným korporacím jen navýšilo už beztak nechutně vysoké zisky. K blahobytu, vyšším platům a dostatku léků pro všechny nám pomohou pouze ještě vyšší daně. Naprosto chápu, proč lidem s tímto myšlením připadá, že "Trump je ignorant ve všem".
    MrBurnes
    • Re: Týjo
      07.09.2017 8:03

      Problém bude v tom, že ignoranti nedokáží rozlišit mezi mírou zdanění a konkrétní sazbou jedné daně.
      ..
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení