Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Proč se zuby nehty držíme ekonomických mýtů?

Víkendář: Proč se zuby nehty držíme ekonomických mýtů?

27.10.2019 10:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Proč trvá tak dlouho, než přestaneme věřit ekonomickým teoriím, které jsou opakovaně vyvraceny daty? Tomuto tématu se věnuje ekonom Chris Dillow na svých známých stránkách Stumbling and Mumbling a přichází hned s několika možnými vysvětleními.

Ekonom na začátku poukazuje na vysoké odměny a bonusy bankéřů s tím, že jsou obvykle ospravedlňovány slovy, že „tyto lidi je třeba motivovat“. Jenže toto tvrzení je podle Dillowa „povětšinou mylné“ a současný systém naopak vede k negativním jevům, jako je podstupování nadměrného rizika. „Bonusy investičních bankéřů navíc vůbec nezačaly jako nástroj motivace. Za starých časů byly brokerské společnosti vlastněny partnery a ti používali bonusy k vyhlazování svých vlastních příjmů. V horších letech je snižovali, aby si zachovali své vlastní příjmy na stabilní úrovni,“ píše Dillow. A dodává, že hlavní motivací bylo v té době to, že na někoho dohlížel přísný vlastník firmy, a ne to, že si tento vlastník vyhlazoval své příjmy tím, že svým zaměstnancům měnil bonusy podle úspěšnosti v daném roce. 

Tento příklad podle ekonoma ukazuje na situaci, kdy se svět změnil, ale lidé považují některý nástroj používaný v minulosti za prospěšný i přesto, že jeho relevance pominula. A ospravedlňují jeho používání mylnými teoriemi. Mezi další příklady může patřit koncept NAIRU (míra nezaměstnanosti, která netlačí na zvyšování inflace) nebo produkční mezery. Tyto koncepty mohly být podle Dillowa relevantní v době uzavřených ekonomik a volatilních inflačních očekávání. Jiné je to ovšem v době, kdy je řada ekonomik úzce provázaných a inflační očekávání jsou pevněji ukotvena.

Zastaralým konceptem může být i expanzivní fiskální kontrakce. Tedy názor, že fiskální utahování může stimulovat ekonomickou aktivitu. Tak tomu mohlo podle ekonoma být v době, kdy výdaje soukromého sektoru limitovaly vysoké sazby a nízké ziskové marže. V takové situaci mu mohla fiskální kontrakce uvolnit ruce, ale to neplatí o současné době, kdy se sazby nachází blízko nuly.

Vedle toho, že se držíme tezí, které platily v minulosti, ale ne dnes, Dillow tvrdí, že „mylné názory prospívají bohatým“. I tento fakt souvisí s mylnou teorií, že mimořádně vysoké bonusy jsou nutným nástrojem motivace. A k tomu se může přidávat bayesiánský konzervatismus. Tedy nedostatečná revize názorů přijímaných ve chvíli, kdy fakta hovoří proti nim. Ta může být dána i tím, že váháme ohledně spolehlivosti nových faktů a spoléháme se na „věkem prověřené zákony“. Podle ekonoma je bayesiánský konzervatismus také příčinou toho, proč se ceny akcií přizpůsobují novým informacím jen postupně. Problémem se tento konzervatismus stává zejména ve chvíli, kdy se starých názorů a teorií držíme hlavně kvůli našemu ego, nebo z toho důvodu, že jej sdílí skupina lidí, ke které se hlásíme.

Důvodem k držení se zastaralých či mylných teorií je někdy i to, že jsme do nich prostě investovali příliš mnoho zdrojů. Dillow poukazuje například na to, že když někteří ekonomové celý život používají určitý druh modelu, mohou mít velký problém s tím se jej vzdát i přesto, že již může být notně zastaralý. K tomu platí, že „jen málo myšlenek je úplně mimo“. Například hypotéza efektivních trhů neplatí, protože se ukazuje, že existují skupiny akcií, které si vedou lépe, než tato teorie předpovídá. Jenže tato teorie zase správně předpovídá, že velká část aktivních fondů funguje neefektivně. Pokud se setkáme s podobným případem „smíšené pravdivosti“, je lehké dojít k názoru, že pravdivost je úplná.

Dillow také poukazuje na to, že v současné době se intenzivně diskutuje o relevanci Phillipsovy křivky. Důvodem je to, že inflace se nachází nízko i přes velký pokles nezaměstnanosti. Podobné je to s úvahami o tom, zda utlumený růst vyspělých ekonomik značí významný pokles efektivity monetárního uvolnění. Je totiž také možné, že tato politika je stále efektivní, ale proti ní stojí nějaká výrazná brzda. To ukazuje, že ve skutečnosti je řada případů, kdy vlastně některou teorii nelze jednoznačně vyvrátit a tvrdit, že je mylná.

Na to, čemu věříme a čemu ne, má často rozhodující vliv doba, ve které jsme vyrůstali a sbírali zkušenosti. Ekonomové Erin McGuire a Ulrike Malmendier například ukazují, že lidé, kteří vyrůstali v těžších časech, investují do akcií méně než ti, kteří žili v dobách přívětivějších. Podobně působí silné zážitky celého národa z minulosti. Z tohoto pohledu není například divu, že Němci se tak moc obávají vysoké inflace. „To, čemu věříme, není dáno současnou situací, tak proč by na to vlastně měly mít aktuální důkazy nějaký vliv,“ ptá se na závěr Dillow.

Zdroj: Stumbling and Mumbling


Čtěte více:

Kdysi zatracovaná ekonomická doktrína teď začíná být v kurzu
24.09.2019 6:08
Skoro nikdo si dnes nemyslí, že by centrální banky dokázaly svými souč...
Kdo je vaše oblíbená historická osobnost a proč právě Lenin?
30.09.2019 17:15
Ten vtip, který jsem napsal v nadpise, je samozřejmě z doby, která je ...
Nové ekonomické myšlenky potřebujeme jako sůl. Ale z trochu jiné roviny
21.10.2019 17:46
Jsou věci ekonomické (a jiné), které máme prodebatovány zleva, zprava,...
Veřejné tajemství rozvojové ekonomie
24.10.2019 5:32
Letošní Nobelovu pamětní cenu za ekonomii získali Abhijit Banerjee, Es...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflix zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data