Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pořadí důležitosti

Pořadí důležitosti

18.11.2019 17:32

Nedávno jsem narazil na dvě zajímavé věci, které úzce souvisí s globálně intenzivně probíranými tématy budoucnosti kapitalismu, svobodných trhů a tak dále. Dnes bych se s vámi o ně chtěl podělit. Není to na činění nějakých silných závěrů, ale to je stejně jen málokdy. Jeden si ale dovolím, bude o pořadí důležitosti.

Za fosfáty musí mrkev platit, „trh“ je výhodný pro obě strany

Při diskusích o společenských a ekonomických systémech mohou zaznívat a také zaznívají i argumenty o jejich „přirozenosti“, či naopak „nepřirozenosti“. Což je ale často posun z bláta do louže. Přesto si dovolím poukázat na jednu věc, které si zase všiml v USA známý monetarista Scott Sumner. Jde o výzkum bioložky Toby Kiers, která působí v Amsterodamu. Sumner si konkrétně všímá jedné její studie a interpretuje její závěry tak, že „houby využívají nedostatek zdrojů tím, že za jejich produkci požadují vyšší ceny“. O co konkrétně jde?

Toby Kiers se věnovala koloběhu fosfátů mezi houbami a mrkví a zjistila, že houfy fosfáty „ochotně dopravují tam, kde jich má mrkev nedostatek“. Jinak řečeno, přesouvají jejich tok přes síť svých vláken z oblastí hojnosti do oblastí, kde jich je nedostatek. Bioložka nebyla schopná přímo zjistit, co je hybným faktorem tohoto procesu – jakou „cenu“ mrkev za tento přesun platí. Zjistila ale, že vlákna sítí hub jsou na jednotku převedeného fosfátu znatelně silnější v místech jeho nedostatku než v místech jeho nadbytku. To podle ní ukazuje, že „cena fosfátu“, která je za něj v prvním případě placena, je vyšší, než v případě druhém. 

Islámský pohled

Pan Asad Zaman z Pakistan Institute of Development Economics se v roce 2008 ve své studii „Islamic Economics: A Survey of the Literature“ věnoval srovnávání západních ekonomických teorií a systémů s přístupem islámským. Ne se vším bych se úplně ztotožnil. Pan Zaman například staví proti sobě neoklasickou teorii, která za rozhodující prvek zdravé ekonomiky považuje konkurenci, a přístup Islámu, stojící na spolupráci. Třeba tohle téma by si podle mne zasloužilo mnohem více diskuse proto, že můžeme dost dobře spolupracovat právě díky konkurenci, ale také si pod rouškou spolupráce ostře konkurovat. Ale to nechme nyní stranou. 

Pan Zaman tvrdí, že Islámský přístup podporuje spolupráci a štědrost jako hlavní ekonomický princip. Šaría jde tak daleko, že reguluje to, jak lze peníze vydělávat a také utrácet. Akumulace bohatství pak musí být spravedlivá, co se týče všech zúčastněných stran. Není tedy možné někoho zneužívat, podvádět, danit vybrané skupiny obyvatel, či třeba vydělávat díky tomu, že nějaká část společnosti chudne. Není tak například možné znečišťovat výrobou životní prostředí, či prodávat něco, co je neetické, nemorální.

Ohledně akumulace majetku Pan Zaman píše, že ten je výrazem důvěry, která nám byla dána, a také je naším testem.  Obojí souvisí jednak s tím, jak jsme náš majetek získali, ale stejně tak s tím, jak s ním nakládáme. Islámské právo pak prý vede lidi k tomu, aby se dovedli postarat každý sám o sebe a nikdo nebyl závislý na druhých. Je prý také proti utahování opasků a podporuje, aby lidé žili v dostatku. Na druhou stranu se ale staví proti luxusu a nadměrné spotřebě.

Jedna věc je auto, druhá věc je způsob řízení

Já sám se na věc dívám tak, že jedna věc je současný systém a druhá to, jak jej používáme (třeba auto a způsob řízení). Systém může být sebelepší, ale i pak pracuje pouze s tím, co do něj vložíme. Pokud do něj vkládáme podvody, budeme „jím“ podvedeni. Pokud vkládáme chamtivost, budeme „jím“ nakonec ožebračeni. Pokud do něj vkládáme nevšímavost k životnímu prostředí, bude toto prostředí „on“ ničit, atd.

Jak jsem ale napsal v úvodu, nechci se tu pouštět do silných závěrů. Kombinace uvedených dvou „příběhů“ se mi ovšem opravdu líbí. První mě osobně naznačuje, že trh „přirozeně“ funguje i mimo lidskou říši. Druhý příběh – zmíněná studie, mi pak naznačuje právě to, co bychom tak do systému měli vkládat, abychom nebyli hluboce zklamáni (na první pohled jím, ale ve skutečnosti sami sebou). A dokonce si dovolím napsat, že tato rovina je mnohem, mnohem důležitější.


Čtěte více:

El-Erian: Pět tržních dogmat, na která se již nelze spolehnout
18.11.2019 13:34
Investoři se budou příští rok při vyvažování svého portfolio muset vyp...
Víkendář: Velká renesanční inflace, demografie a zlaté peněžní šoky
17.11.2019 13:08
Ekonomové většinou tvrdí, že vysokou inflaci pozorovanou během období...
Nic moc si nenalhávat
15.11.2019 18:54
V Hospodářských novinách jsme před několika týdny mohli nalézt rozhovo...
Bitva o Madrid začíná. Kdo získá burzu?
18.11.2019 12:27
Propukla bitva o madridskou burzu. Švýcarská SIX Group zveřejnila nabí...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení