Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Použité dražší než nové? V některých segmentech jde o nový normál

Použité dražší než nové? V některých segmentech jde o nový normál

13.11.2021 15:23
Autor: Redakce, Patria.cz

Až do pandemie se cena nového auta snížila v okamžiku, kdy odjelo od dealera. To už ale neplatí. Například rok starý Volkswagen Golf byste dnes mohli v Irsku prodat za v průměru o 15 % vyšší cenu, než za kterou jste ho předtím koupili, a to i s 20 000 kilometry na tachometru navíc. Podle ekonoma Toma Gillespieho tento trh prochází „skutečně jedinečným období“.

Ceny v Irsku jsou obzvláště vysoké. Brexit narušil pravidelný tok ojetých aut z Velké Británie a v Evropě je pro vozidla s řízením napravo jen málo alternativ. Tento trend se ale odehrává i v dalších segmentech. Nakupující totiž čelí nedostatkům dodávek a zpoždění a objevilo se také mnoho novinek. Secondhand ekonomika se tak stává hlavním trendem, a to nejen pro spořivé.

Očekává se, že online maloobchodní trh s použitým zbožím letos překročí 65 miliard dolarů, což je v tomto odvětví historické maximum, uvádí průzkum společnosti Mercari. Podle této zprávy tři ze čtyř dotázaných lidí uvedli, že o letošních svátcích pravděpodobně koupí alespoň jeden použitý předmět.

1

V obchodě s retro domácími potřebami Miss Pixie’s Furnishings and Whatnot ve Washingtonu vzrostly tržby za posledních několik týdnů o 30 %. Velký nárůst vánoční poptávky tak přichází mnohem dříve než obvykle. "Mnoho lidí říká: "Nevím, jestli to, co jsem chtěl koupit, se sem dostane včas," říká Pixie Windsor, majitelka obchodu. Nárůst vidí nejen u menších dárků, jako jsou koktejlové sklenice, karafy a umělecká díla, ale také u stolů a židlí, které lidé potřebují na sváteční večeři. Na rozdíl od nákupů nových položek, které mohou být nedostupné i v showroomech, nabízí Miss Pixie’s zákazníkům možnost „vejít dovnitř, podívat se, sáhnout si na to a my vám to dodáme do pěti dnů,“ řekla.

V Německu byl počet lidí navštěvujících největší inzertní platformu používanou hlavně k prodeji použitého nábytku a elektroniky v březnu o 20 % vyšší než loni, uvedl mluvčí eBay Kleinanzeigen. Mainstreamoví maloobchodníci se k boomu přeprodávání také připojili. Ikea se zaměřuje na recyklaci „milionů kusů nábytku z druhé ruky“, které se jinak každý rok vyhodí, a módní gigant Zalando rozjelo sekci „Pre-Owned“.

Snaha prodávat udržitelnější produkty pomáhá zejména společnostem v oblasti použitého oblečení, uvádí americká e-commerce platforma ThredUp, s tím, že tento segment podle ní do roku 2030 dosáhne dvojnásobku velikosti trhu s rychlou módou. Nezměnila se totiž pouze dostupnost digitálních platforem, ale i motivy spotřebitelů – prodej věcí se pro mnohé stal finanční nutností.

2

Průzkum společnosti eBay ukázal, že téměř tři čtvrtiny respondentů v USA, Velké Británii, Kanadě, Německu a Francii začaly v loňském roce prodávat použité zboží jako další zdroj příjmů. 14 % z nich uvedlo, že tak učinili konkrétně proto, že přišli o práci.
Kromě toho zpráva eBay Kleinanzeigen v Německu uvádí, že více než polovina lidí, kteří si nedávno koupili použité zboží, uvedla jako klíčový faktor úsporu nákladů – zejména u lidí mladších 30 let, kteří byli krizí v Evropě neúměrně zasaženi.

Kupujících hledající ojetá auta v Německu, například letos v říjnu od září 2020 přibylo o 25 %, napsal eBay Kleinanzeigen. Nabídka těchto vozidel mezitím klesla o 25 % a výrobci jako Volkswagen tvrdí, že bude trvat roky, než nedostatek polovodičů přestane omezovat výrobu nových automobilů.

Deidre Popovich, odborná asistentka na Texaské technické univerzitě, která se zaměřuje na chování spotřebitelů, říká, že silná poptávka po použitém zboží pravděpodobně přetrvá i poté, co opadnou problémy s nabídkou. Je to tím, že mnoho spotřebitelů začalo více přemýšlet o hodnotě a zdokonalily se i digitální nástroje, aby se dalo použité položky nakupovat jednodušeji.

Wendy Hauensteinová spolu se svým manželem provozuje ve Washingtonu 1830 Vintage, malý obchod se starožitným nábytkem a uměním. Položky zveřejňuje na instagramovém účtu a prodávají se během několika minut. Pandemie změnila způsob, jakým ona i další v oboru plní regály. Když se loni z bezpečnostních důvodů přesunuly do online prostředí prodeje nemovitostí a aukce, mělo k nim najednou přísun o stovky lidí více i ze vzdálených míst.

"Lidé přicházejí pro nábytek na terasu, který si dříve mohli vyzvednout v Home Depot, ale nyní ho už nemůžete sehnat," řekla Hauensteinová na příkladu venkovního setu se třemi židlemi a dvojsedačkou, který viděla online a který by se běžně prodával za 150 dolarů. "A teď by to bylo asi za 550 dolarů. Protože to lidé nemohou sehnat."

Zdroj: Bloomberg

 

Čtěte více:

Jak lidé reagují na nečekané bohatství
27.07.2021 10:23
Greg Mankiw poukazuje na svém blogu na novou „fascinující“ studii, kte...
Ekonomická hodnota stárnutí a dividenda dlouhověkosti
28.08.2021 17:02
Většina dětí narozených v zemích s vysokými příjmy dnes může očekávat,...
Víkendář: Manželství a ceny komodit – nečekaný vztah
11.09.2021 8:05
Během čtyřiceti let před propuknutím první světové války se 100 dcer a...
Češi hladovějí po inovacích, nejvíce ve zdravotnictví, školách a veřejné správě. Co ještě ukazuje ČSOB Index inovací?
14.09.2021 11:11
Češi potřebují k životu mnohem více inovací a moderních řešení, než ji...
Víkendář: Co lidé po pandemii v zaměstnání opravdu chtějí
06.11.2021 8:44
Když se hovoří o tom, jak bude naše práce vypadat v budoucnu, klíčovým...

Váš názor
  • No jo
    13.11.2021 17:30

    A kolik stojí nový? +30%? S nadsázkou to jen potvrzuje že EU je nástupce SSSR. Když se rozpadl Sovětský svaz tak ojetý Mercedes stál v Moskvě víc než nový v Německu.
    HenryFord
  •  
    13.11.2021 17:01

    a co na tom je jako k obdivování???? že se jedná o znehodnocování měn po celém světě teď už ví každý deb.l, že to bude dlouhodobý normál je už taky zřejmé, jenom ještě kašpárci z FEDu se lží snaží přesvědčit poslední snílky ať jsou trpěliví a že se jedná o dočasnou - jako v 70 letech inflaci
    abc1
    •  
      13.11.2021 17:10

      měnová reforma 1953 demokratickou cestou :D
      keksa
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data