Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Česko má rekordní schodek, je třeba více škrtat?

Rozbřesk: Česko má rekordní schodek, je třeba více škrtat?

07.01.2022 9:07
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Česko v uplynulém roce hospodařilo s historicky nejhorším schodkem veřejných financí - necelých 420 miliard korun (okolo 7 % HDP). I když veřejné finance zůstávají bezesporu problémem, který nová vláda bude muset řešit, přirovnání k “hořícímu lesu”, který potřebuje rychle “uhasit”, příliš nesedí.

Rozpočtové hospodaření bylo nakonec o něco lepší, než vláda očekávala, zejména díky vyššímu výběru daní a sociálního pojištění - to dokonce překonalo úrovně z roku 2019. Současně deficit okolo 7 % HDP víceméně zapadá do širšího evropského průměru - podobně hospodařilo v uplynulém roce Německo nebo Belgie. Francie, Itálie i Španělsko mají vyšší schodky, a to nemluvíme o Spojených státech, které hospodaří v poměru k HDP skoro s dvojnásobným deficitem oproti většině evropských zemí.

Současně platí, že Česko díky kombinaci ustupující pandemie a vysoké inflaci ještě zrychlí v roce 2022 svůj nominální růst - tj. růst v běžných cenách včetně inflace. Právě nominální růst je důležitý pro další vývoj daňových příjmů. Česko v roce 2021 nominálně rostlo přes 5 % a v roce 2022 to může být 7-8 %, a to se v daňovém výběru bezesporu pozitivně promítne.

A v neposlední řadě přes rychlé tempo zadlužování v posledních dvou letech (z 28,5 % HDP na zhruba 41 % HDP) je stále úroveň českého dluhu na relativně rozumných úrovních. A poptávka po státních dluhopisech je stále velice dobrá - částečně i díky tomu, že konzervativně utahuje měnové kohouty Česká národní banka. Výnosy vládních dluhopisů jsou výrazně pod swapovými sazbami a nezdá se, že by trh chtěl při současné úrovni úroků tlačit vládu do “rychlé akce”.

Spíše než na rychlé úspory v rámci rozpočtového provizoria vyčkávají investoři na střednědobý plán konsolidace veřejných financí. V něm nepůjde tolik o rychlost (nesedíme na “hořící” větvi), ale o trvalost/udržitelnost konsolidačních kroků. A takové kroky se vymýšlejí složitě. Jeden příklad za všechny. Pokud se letos rozhodne vláda vylepšit hospodaření seškrtáním prostředků na mzdy ve školství, pokles reálných mezd učitelů se jí bohužel do několika let vrátí na stůl jako nový problém.


*** TRHY ***

Koruna

Česká měna se opět vrátila k silnějším metám do okolí 24,50 EUR/CZK. Výprodeje na globálních dluhopisových trzích tažené strachem z inflace ji už včera tolik neděsily. Ostatně i česká inflace pravděpodobně půjde příští týden dál vzhůru a připraví ČNB půdu pro další růst sazeb. Dnes by se české měně mohl líbit o něco silnější listopadový průmysl a zahraniční obchod (čísla budou stále relativně slabá, v kontextu roku 2021 však půjde o zlepšení). Technická meta 24,50 EUR/CZK však může být pro českou korunu trochu náročnějším “soustem”.

Zahraniční forex
Eurodolar stále osciluje okolo hladiny 1,13, ačkoliv příchozí makrodata zásadním způsobem rozhýbaly výnosové křivky. Na velmi jestřábí vyznění zápisu z jednání FOMC sice reagovaly dolarové sazby růstem, ale eurová křivka nebyla v tomto pohybu nijak zásadně pozadu. Důvodem mohou být inflační data z eurozóny zveřejňovaná v průběhu celého týdne. Vše vyústí dnes dopoledne, kdy bude zveřejněn agregovaný údaj za celou měnovou unii za prosinec, který zřejmě ukáže, že inflace rostla o 4,9-5,0 % meziročně. To možná podpoří některé úvahy trhu, že ECB takto vysoká čísla jen tak nevysedí (což může být potenciální plus pro euro). Naproti tomu, ale budou odpoledne zveřejněna oficiální data z amerického trhu práce za prosinec, která budou zřejmě velmi dobrá a to včetně předchozích revizí (což může být naopak plus pro dolar).

Zlotý bude dnes dopoledne ve střehu před prosincovou inflací, která v meziročním srovnání bude začínat číslem 8 %. Zlotý prozatím po středečním zvýšení sazeb rozšiřoval svoje zisky - uvidíme, zda mu vysoké inflační číslo ještě více pomůže. Guvernér NBP Glapinski sice na únor již zahlásil další zvýšení úroků o dalších 50 bazických bodů, ale jinak opět na své tiskovce nevyzněl příliš přesvědčivě (čti odhodlaně bojovat inflací).

Akcie
Americké indexy zakončily středeční seanci bez výraznějších změn, dolů se posunul jen průmyslový Dow Jones. Technologický index Nasdaq nedokázal výrazněji umazat ztráty z předešlé seance. V poklesu pokračovaly akcie Apple nebo AMD, posílily naopak akcie Nvidia a Facebook. Vítězem včerejšího dne byly spolu s rostoucí cenou ropy těžařské společnosti, dařilo se i bankám a necyklické spotřebě. Wall Street závěr: Dow Jones -0,47 %; S&P 500 -0,1 %; Nasdaq Comp. -0,13 %.

 

Čtěte více:

Dvanáct věcí, které letos sledovat v globální politice
07.01.2022 6:01
Vítejte v novém roce, ve kterém se nabízí mnoho politických událostí, ...
Hlavní prioritou programového prohlášení vlády je lepší konkurenceschopnost Česka
06.01.2022 15:02
Hlavní prioritou programového prohlášení vlády je to, aby Česká republ...
Nemaso a 33 podhodnocených akcií od Morningstar
06.01.2022 17:26
Morningstar přišla se seznamem 33 podhodnocených akcií pro rok 2022. R...
Deficit zahraničního obchodu USA se vinou rekordního dovozu prudce prohloubil
06.01.2022 16:01
Deficit zahraničního obchodu Spojených států se v listopadu zvýšil o ...
Posouzení uchazečů o stavbu bloku Dukovan bude na konci ledna, říká šéf ČEZu. ČR radí, jak na taxonomii
07.01.2022 8:29
Podle generálního ředitele energetické společnosti ČEZ Daniela Beneše ...

Váš názor
  •  
    07.01.2022 9:31

    nojo, inflace je pro stát a dlužníky přímo požehnání.....při hypotéce 2%, inflaci 8%, růstu mezd nebude uspokojena poptávka po bytech nikdy.....jaký blázen by šetřil pod polštář
    abc1
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m