Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sazby jdou nahoru, výnosová křivka se ale zplošťuje. Co na to akcie bank?

Sazby jdou nahoru, výnosová křivka se ale zplošťuje. Co na to akcie bank?

10.02.2022 17:32

Na Citigroup prý nyní investoři hledí s menším zájmem i proto, že její výsledky jsou méně citlivé na pohyb sazeb (viz včerejší článek o této bance). Což by znamenalo, že když nyní mají sazby růst, měla by z toho profitovat méně, než banky citlivější. Mezi růstem sazeb a zvyšováním sklonu výnosové křivky je ale celkově velký rozdíl, který může být pro hospodaření bank rozhodující - dotýká se rozdílu mezi nákladem jejich financování a tím, co jim generují aktiva. A tento sklon bývá navíc indikátorem stavu ekonomického cyklu – čím strmější křivka, o to obecně lepší výhled a naopak. Dnes tedy o bankách, sazbách a sklonu křivky.

1. Sazby a finanční sektor: První dnešní graf připomíná výsledky analýzy TSLombard, podle kterých jsou banky (pozitivně) nejcitlivějším odvětvím na zvedání sazeb. Jinak řečeno, podle obrázku se není třeba zdržovat křivkou, stačí směr sazeb:
01
Zdroj: Twitter

2. Výnosová křivka a banky – studie: Přece jen se ale podívejme na věc detailněji. Studie „The impact of the yield curve on bank equity returns: Evidence from Canada“ byla zveřejněna v minulém roce a její autoři se zaměřují na vliv výnosové křivky na ziskovost kanadských bank. Nejdříve v ní poukazují na to, že během a po finanční krizi roku 2008 byly americké a evropské banky pod velkým tlakem, ale v Kanadě (a třeba v Austrálii) byla situace mnohem klidnější. Což bývá připisováno regulačnímu rámci uplatňovanému v těchto zemích.

Autoři studie následně poukazují na analýzy předchozí: Schuermann a Stiroh v roce 2006 tvrdili, že u velkých amerických bank nehrají faktory spojené se sazbami (jejich výše, sklon výnosové křivky a rizikové spready) velkou roli u ziskovosti velkých amerických bank, ale opak platí u bank menších. Viale dával v roce 2009 úrokovým faktorům celkové větší význam. Alessandri a Nelson v roce 2015 na britských bankách ukazovali, že pozice a sklon výnosové křivky pozitivně ovlivňují ziskovost bank, ale v delším období. V kratším může být efekt opačný, což může souviset s hedgingem. A Egly v roce 2018 tvrdil, že bankám vzroste čistá zisková marže o 3,7 % pokud se sklon výnosové křivky zvýší o 1 %.

A jak se chovají kanadské banky, které „jako jedny z mála ve světě nepotřebovaly kvůli finanční krizi vládní pomoc“? Autoři zmíněné studie tvrdí, že citlivost jejich ziskovosti na sklon výnosové křivky po roce 2008 vzrostla a je asymetrická. To znamená, že pokud se sklon pohybuje nad historickým standardem, ziskovost je citlivější, než pokud se sklon nachází pod ním. A celkově platí to, co se obvykle tvrdí v médiích – rostoucí sklon zvyšuje ziskovost a návratnost akcií bank.

3. Aktuální vývoj: Některé z výše zmíněných studií berou do úvahy úrokové faktory jako celek, zahrnují výši sazeb – pozici křivky i její sklon. Nyní sazby rostou na obou koncích křivky, ale co sklon? Následující graf ukazuje vývoj sklonu výnosové křivky v USA, Kanadě, Německu a UK:
03
Zdroj: Twitter

V USA měla výnosová křivka nejvyšší sklon ve druhém čtvrtletí minulého roku, pak se výnosy krátkodobé a dlouhodobé začaly přibližovat, a zejména v posledních týdnech došlo ke znatelnému zploštění křivky. Situace v Kanadě je podobná a to samé platí o UK, jejich křivky jsou hlavně posunuty směrem dolů. Poněkud rozdílný je vývoj v Německu v tom smyslu, že zde má křivka větší tendenci k napřimování. Sazby a výnosy obligací tedy rostou, a pokud by se investoři řídili jen tím, bankám by mohli fandit. Jenže sklon výnosové křivky v USA (a Kanadě) se znatelně snižuje. Takže spíše smíšený obrázek.

Co na to banky, respektive celý finanční sektor? Pohled na jeho valuace ukazuje, že na rozdíl od celého indexu (PE) nemají už nějakou dobu tendenci ke korekci, ale spíše k mírnému růstu. Jde samozřejmě o odraz více věcí, než jen pohybu výnosů. Ale zdá se, že tu zplošťování křivky doposud není vnímáno výrazně negativně.


Čtěte více:

Rostoucí sazby nemusí vést k lepším výsledkům bank. Perou se o talenty a tlačí na ně fintech, upozorňuje Goldman Sachs
09.02.2022 13:39
Bankám prospívají rostoucí sazby, protože zvyšují jejich úrokové marž...
Fed bude zvedat sazby do trhu s velmi vysokými valuacemi. Co na to historie a fundament?
07.02.2022 16:43
V posledních dvou týdnech jsem se tu poměrně intenzivně věnoval tomu, ...
Vyšší zisk i výhled banky BNP Paribas akcionáře nepřesvědčil, zaměřují se na růst nákladů
08.02.2022 12:20
Francouzská banka BNP Paribas se připojila k řadám svých evropských vr...
Šéf Bundesbank čeká inflaci přes čtyři procenta a vyzval ECB, aby jednala
09.02.2022 15:18
Míra inflace v Německu letos podle šéfa centrální banky Joachima Nage...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data