Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Snadným sankcím proti Rusku je konec. Další už spojence mohou ekonomicky zabolet

Snadným sankcím proti Rusku je konec. Další už spojence mohou ekonomicky zabolet

07.04.2022 16:03
Autor: Redakce, Patria.cz

Když se bohaté světové demokratické velmoci chystaly vyhlásit nové kolo sankcí proti Rusku, bylo jasné, že nejsnazší řešení jsou nyní vyčerpána. Ohledně dalších kroků však vyvstaly mezi spojenci hluboké rozdíly, napsala agentura Reuters.

Evropská unie v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu, zahájenou koncem února, možná poprvé sekne do ruského energetického sektoru, a zakáže dovoz uhlí z Ruska. Členské státy jsou ale rozdělené v tom, zda a jak udeřit na ruský sektor ropy a plynu, tedy odvětví, která mají pro jejich ekonomiky větší význam, upozornila v analýze agentura.

Spojené státy a Británie ve středu oznámily další zpřísnění protiruských sankcí vyvolaných ruskou invazí na Ukrajinu. Washington a Londýn také rozšiřují opatření vůči příslušníkům ruských elit. V USA se na sankční seznam nově dostaly například dospělé děti prezidenta Vladimira Putina. Spojené státy také oznámily, že přeruší veškeré vazby mezi americkým finančním systémem a institucemi Sberbank a Alfa Bank, která je největší soukromou bankou. Británie v koordinaci s USA rovněž zmrazila aktiva Sberbank a navíc i Moskevské kreditní banky. USA mimo to hodlají blokovat kontakty s "klíčovými podniky vlastněnými ruským státem" a rozšiřují seznam sankcionovaných ruských občanů. Kreml ve čtvrtek nové americké sankce, které postihly i dvě dospělé dcery prezidenta Vladimira Putina, odsoudil.

Spojené státy již dříve tento týden také zakázaly Moskvě vyplácet splátky ze státního dluhu penězi uloženými v amerických bankách.

Tyto kroky mohou zhoršit ekonomické strádání Rusů, do ruských příjmů z energií ale tolik promluvit nemusí. A právě tyto příjmy jsou podle amerických analytiků zdrojem síly ruské ekonomiky.

Rusko obstarává zhruba 40 procent spotřeby plynu v Evropské unii, kterou Mezinárodní agentura pro energii oceňuje na více než 400 milionů dolarů denně. Z Ruska EU získává také třetinu svého ropného dovozu, cirka za 700 milionů dolarů denně. Jak ukazuje graf níže, největším zákazníkem pro ruskou ropu je ale v současnosti Čína:

Rusko Ukrajina ropa sankce restrikce

Země Evropské unie se ve stejný den, kdy USA a Británie oznámily nové kolo restrikcí (ve středu), naopak podle zdroje ČTK napoprvé neshodly na nových sankcích, jejichž pátý balík navrhla Evropská komise. Některé země v čele s Německem prý požadovaly vyjasnění podmínek navrženého embarga na dovoz ruského uhlí. Komise by podle nich měla mimo jiné upřesnit, zda se má zákaz týkat i stávajících kontraktů na nákup uhlí nebo pouze nových smluv. Debata se vedla i o zákazu kotvení ruských lodí v unijních přístavech a omezení účasti ruských firem na veřejných zakázkách v EU. Na ostatních částech balíku se prý členové unie shodují.

“Dostali jsme se do bodu, kdy nás to už musí někde zabolet,” tvrdí podle Reuters Benn Steil z analytického střediska Council on Foreign Relations v New Yorku. “Úvodní balíky sankcí byly vymyšlené tak, aby nás na Západě nebolely tolik, jak měly poškodit Rusko.”

Neshody nad uvalením sankcí na ruskou energetiku byly patrné už v pondělí, kdy rakouský ministr financí Magnus Brunner vyjádřil nesouhlas vůči sankcím na ruskou ropu a plyn. Novinářům v Lucemburku podle Reuters sdělil, že takovéto sankce by Rakousko poškodily více než Rusko.

Francouzský prezident Emmanuel Macron přitom o několik hodin předtím uvedl, že zabíjení civilistů v ukrajiném městě Buča ukázalo na nutnost nového kola sankcí vůči Rusku, které by cílilo na uhlí a ropu. Litva v sobotu uvedla, že skončí s dovozem ruskému plynu k uspokojení domácích potřeb, a ukončí “energetické vztahy s agresorem”.

Další kroky

Spojené státy vyvíjely tlak na svoje evropské spojence, aby si kvůli Rusku dovolily utržit nějaké šrámy. Zároveň se ale snaží zajistit, že se koalice proti prezidentu Vladimiru Putinovi nerozpadne. Udržet tuto rovnováhu je ale stále obtížnější.

“Určitým způsobem jsme – na obou stranách Atlantiku – narazili na strop v tom, co je možné učinit snadno a co lze učinit rychle a bez potíží,” uvedl o sankcích Clayton Allen z poradenské společnosti Eurasia Group, zabývající se politickým rizikem.

Aby se posunuly k přísnějšímu kolu sankcí, budou američtí činitelé muset poskytnout evropským zemím určité záruky v tom ohledu, že energetické trhy a dodávky lze stabilizovat a vyvarovat se tím vážné hospodářské újmy, uvedl Allen. Hospodářsky oslabená EU nikomu nepomůže.

“Pokud západní Evropa sklouzne do recese, drasticky to omezí množství podpory, jak morální, tak hmotné, kterou je schopna poskytovat Ukrajině,” uvedl tento expert.

Náměstek americké ministryně financí Wally Adeyemo minulý týden jednal v Londýně, Bruselu, Paříži a Berlíně; podle amerického ministerstva financí diskutoval se seniorními německými vládními činiteli o “způsobech, jak Rusku zvýšit výlohy a zmírnit vedlejší účinky”.

Daniel Tannebaum, který v poradenské společnosti Oliver Wyman vede sekci praxe proti finanční trestné činnosti, ale před nejnovějším kolem protiruských sankcí upozornil, že na sankční seznam amerického ministerstva financí byly sice nově zařazeny desítky ruských firem, “významný” legální obchod mezi Ruskem a Západem ale pořád pokračuje. Netýká se to jenom energií, ale také kovů a obilí.

Podle jednoho z evropských diplomatů, který je zapojený do hovorů o sankcích, se ještě nepodařilo uzavřít některé skuliny. Jsou to třeba probíhající prodeje německých a francouzských firem do Ruska, nebo pokračující hon na luxusní jachty a další aktiva, která si v Evropě zaparkovali ruští oligarchové.

Zástupci států Evropské unie se dnes zatím bezvýsledně dohadují na termínu, od kdy má blok nadobro skoncovat s odběrem ruského uhlí v rámci nového balíku sankcí za ruskou agresi na Ukrajině. Podle diplomatických zdrojů se debata vede o tom, zda má přechodné období pro ukončení stávajících smluv trvat tři nebo více měsíců. Velvyslanci unijních zemí nyní jednání zahájené dopoledne přerušili a sejdou se znovu v 18:00.

Zdroje: Reuters, ČTK

 

 
 

Čtěte více:

VÁLKA NA UKRAJINĚ - SLEDUJEME ONLINE
23.05.2022 14:00
Ruská armáda 24. února ráno zahájila rozsáhlý letecký, námořní i pozem...
Evropa a plyn z Ruska – alternativní řešení
06.04.2022 15:39
Ekonom Daniel Gros tvrdí, že alternativou k zákazu dovozu ruského plyn...
EK navrhla pátý balík sankcí proti Rusku, počítá se zákazem dovozu uhlí
05.04.2022 12:57
Evropská komise dnes navrhla pátý balík sankcí proti Rusku za jeho inv...
Německý ministr hospodářství údajně podporuje zákaz ruského uhlí v EU
05.04.2022 14:22
Německý ministr hospodářství Robert Habeck podporuje v dohledné době z...
Rusko uhradilo splátky u svých dolarových dluhopisů v rublech
06.04.2022 13:39
Ruská vláda musela uhradit závazky plynoucí z jejích dolarových dluhop...
Další sankce USA a Británie míří na děti Putina, investice a další oligarchy. EU se dnes na sankcích neshodla
06.04.2022 17:20
Spojené státy oznámily další zpřísnění protiruských sankcí, které zahr...
Shell kvůli ukončení ruských operací odepíše čtyři až pět miliard dolarů
07.04.2022 9:56
Shell kvůli odchodu z Ruska v reakci na napadení Ukrajiny odepíše čtyř...

Váš názor
  •  
    07.04.2022 18:35

    Trochu ubohost pronásledovat všechny příbuzné Putina, to dělali SS taky, tak to mají asi od nich. Tak ať se usankcují k smrti.
    ricochet
    •  
      07.04.2022 21:28

      Zmrazení finančních prostředků na účtech a pronásledování je něco zásadně jiného. Na dcery se dobře vyvádí majetek. Když přirovnáváte k SS, tak se nabízí ta strana, na které stojíte. Ta zahájila invazi a a nešetří životy a zdraví civilistů a majetek Ukrajinců. Vaše přirovnání ukazuje vaší zvrácenost.
      Asistentor
      •  
        08.04.2022 8:42

        Vy víte govno kde já stojím. Ale vy jste možná členem Azova, ne?
        ricochet
    • řiolezec
      07.04.2022 21:17

      Jediný ubožák a kolaborant seš Ty. jen ´t ta´tkovi domluví, co jste za hovada
      Velkamedvědice
      • Re: řiolezec
        08.04.2022 8:33

        Ty chudinko ty tady jen vždycky vyšiluješ když s tebou někdo nesouhlasí. Pravej komouš.
        ricochet
    • Řiťočete
      07.04.2022 20:12

      Tak to už hoď na stůl. Máš ňáký štoky? Bo nějaký ten forexík? Se tu objevíš, pobliješ se a deš. Tak co? Máš něco? :D Neboj, mi tě nesvážem do kozelce a nevodprásknem. Jsem teď maloval sklep a byla by to škoda :D Tam patří jablíčka. Joa cérka si vydělala flipováním burgrů na západě, taťka jí sem tam přihosdil kopějku ze svýho mrzkýho prezidentskýho platu. A že jí není hanba, žít v tom prohnaném západě. :D:D Nic, jdu si pustit nějakou poádku :D:D
      Gyroskop
      • Re: Řiťočete
        08.04.2022 8:36

        Ty volku společně s medvědicí se vraťte zpátky do základky a naučte se češtinu. Jenom melete nesmysly, který nejdou číst. Asi jste ukáčka.
        ricochet
  •  
    07.04.2022 16:24

    aneb Jak poleze tlusté do tenkého.
    Ullsperger
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m