Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jaderná energetika je riskantní a nevyplatí se, míní institut DIW Berlin

Jaderná energetika je riskantní a nevyplatí se, míní institut DIW Berlin

10.03.2023 16:38
Autor: ČTK

Všechny jaderné projekty, o kterých se v dnešní době kvůli energetické a klimatické krizi debatuje, nejsou ekonomicky a ani technicky životaschopné a smysluplné, do centra pozornosti se naopak dostávají mnohem výhodnější obnovitelné zdroje. Ve své aktuální analýze to uvádí výzkumný hospodářský institut DIW Berlin.

"Atomová energie byla, je a zůstane technologicky riskantní a nerentabilní. Nic na tom nemění ani údajně inovativní koncepty reaktorů, které ve skutečnosti mají původ v době úsvitu jaderné energetiky na přelomu 50. a 60. let minulého století," řekl Christian von Hirschhausen, který v DIW Berlin vede výzkumnou sekci energie, dopravy a životního prostředí. Poznamenal, že vedle klimatické neutrality svět potřebuje i plutoniovou neutralitu.

"Nejde o to snížit jen emise oxidu uhličitého, ale také o redukci nebezpečného plutonia s dlouhým poločasem rozpadu v radioaktivním odpadu," uvedl von Hirschhausen.

Výzkumníci z DIW Berlin se zaměřili na různé typy reaktorů od lehkovodních přes malé modulární po množivé. Obzvláště malé modulární reaktory (SMR) považují zastánci jádra za budoucnost nukleární energetiky. Zájem o ně má i česká energetická společnost ČEZ, která chce první takový reaktor postavit v Temelíně a další pak v Dětmarovicích na Karvinsku a v Tušimicích na Chomutovsku.

SMR, které mají výkon obvykle do 300 MW, ale nejsou podle DIW Berlin nijak inovativní, protože technologicky vycházejí z 50. let 20. století. "Tržní poptávka je omezená. I přes desetiletí trvající výzkum nebyl do komerčního provozu spuštěn takřka žádný malý modulární reaktor. Navíc neexistuje žádný perspektiva, že by se značné nevýhody podařilo vyrovnat masovou produkcí," uvedli výzkumníci. Doplnili, že by to v takovém případě vyžadovalo výstavbu několika tisíc stejných reaktorů.

Konkurenceschopnost a především bezpečnost nevidí DIW Berlin ani u množivých reaktorů. Jako příklad institut uvedl reaktor v Kalkaru v Severním Porýní-Vestfálsku. Tato jaderná elektrárna nebyla nikdy zprovozněna a nyní slouží jako zábavní park.

"Technicky nelze očekávat v jaderné energetice žádný významný průlom," řekla Claudia Kemfertová z DIW Berlin. "Atomová energie je zdaleka tou nejdražší a mnohem dražší než ta z obnovitelných zdrojů," dodala.

V Německu jsou nyní v provozu poslední tři jaderné elektrárny, a to Emsland v Dolním Sasku, Neckarwestheim 2 v Bádensku-Württembersku a Isar 2 v Bavorsku. Původně se počítalo s jejich odstavením ke konci loňského roku, kvůli energetické krizi ale poslanci na návrh vlády jejich chod prodloužili do 15. dubna. Ačkoli opozice a také vládní liberálové žádají delší udržení provozu, sociálnědemokratický kancléř Olaf Scholz to odmítá.

O ukončení výroby energie z jádra v Německu rozhodla už předchozí vláda konzervativní kancléřky Angely Merkelové. Podnětem k tomu byla havárie jaderné elektrárny v japonské Fukušimě v roce 2011. Budoucnost Německo vidí v obnovitelných zdrojích, které vláda označuje i za záruku energetické bezpečnosti. Do roku 2030 chce proto země získávat 80 procent elektřiny z obnovitelných zdrojů. V loňském roce to podle údajů spolkového ministerstva hospodářství bylo okolo 44 procent.

 

Čtěte více:

Nizozemsko omezí vývoz polovodičových technologií kvůli národní bezpečnosti
09.03.2023 8:35
Nizozemská vláda dnes oznámila, že v zájmu národní bezpečnosti plánuje...
Komisařka: EU by se měla zcela zbavit ruského LNG, navrhne další úspory plynu
09.03.2023 13:54
Evropská unie by se měla zcela zbavit závislosti na zkapalněném zemním...
Jan Bureš: Česká inflace v únoru podle očekávání zpomalila
10.03.2023 10:22
České spotřebitelské ceny vzrostly v únoru tak, jak jsme očekávali o ...
TINA odchází, k akciím již jsou alternativy
10.03.2023 14:35
Bezrizikové výnosy šly od počátku osmdesátých let dolů, v posledních v...
Šok z trhu práce se neopakuje a sázky na agresivní Fed mohou dál klesat
10.03.2023 15:15
Únorová data z amerického trhu práce jsou smíšená. Vedle stále vysokéh...
Peníze se valí do dluhopisů, poptávka po bezpečí dál stoupá
10.03.2023 16:32
Závěr týdne dodal nová data z amerického trhu práce. Dopadla smíšeně, ...

Váš názor
  •  
    16.03.2023 12:52

    Soudruzi v Berlíně neví, která bije a svými nesmysly chtějí Evropu zase znovu zničit, tentokrát nikoliv ve jménu jejich vůdce, ale ve jménu záchrany klimatu. Následky budou destruktivní bez ohledu na to s jaký "skvělým" úmyslem tak činí. To nutkání ničit ve jménu něčeho většího, je u nich zřejmě zcela neodolatelné.
    Richard Fuld
  • Samozřejmě.
    12.03.2023 12:34

    Opravdu by někdo při smyslech čekal že z organizace klimatistů, pohlavňáků, rovnostářů vypadne něco co by podpořilo jadernou energii? Straší nás ale fakta že Černobyl fungoval roky dál. Život kolem Fukušimi už je taky po 11 letech z větší části ve starých kolejích tak to zas tak katastroficky nevypadá.
    HenryFord
    • Re: Samozřejmě.
      13.03.2023 13:12

      Autoři článku mají pravdu v tom, že princip práce současných reaktorů je starý (ale osvědčený). Zatím není k dipozici fúze, ale používá se štěpná reakce. No, a co má být? Jejich náhled je opravdu hodně jednostranný. Vůbec nevnímají pokrok v rozvoji jaderných reaktorů, zejména v Rusku a v Číně. Strašení Černobylem dnes moc smysl nemá. Havárie v Černobylu byla způsobena lidskou chybou. Lidstvo se ale poučilo a vyvíjí maximálně blbuvzdorné systémy řízení reaktorů. Reaktory RBMK (reaktor zničený v Černobylu) v Rusku stále úspěšně fungují, ale jsou postupně nahrazovány jinými typy, tento proces bude probíhat asi do r. 2030. Občasné zdroje energie zatím jsou a ještě hodně hodně dlouho budou jen doplňkem. Autoři článku by také měli říci, kolik zemědělské půdy nebo kolik větrníků by bylo zapotřebí, aby byl dosažen stejný výkon jako v JE. Elektřina je dnes vysoce ceněný produkt. Proto mě děsí to, že podle některých prognóz se změníme z exportéra elektřiny na jejího importéra. Ale kde elektřinu vzít, když nebude v celé Evropě? O její ceně ani nemluvím.
      MirekBa
    • Re: Samozřejmě.
      12.03.2023 14:25

      Dnes jeden odborník v TV řekl,že jeden blok temelína vyprodukuje 300tun jaderného odpadu-jsou to vlastně emise,které neumíme uložit. Skutečně je vhodné vše tak masivně dělat na elektřinu?
      kočák
      •  
        12.03.2023 15:16

        Jasně že nemusíme. Elektřina je nejfajnovější energie tak by se s ní nemělo topit, když můžeme topit kdečím jiným , plyn, uhlí, dřevo. Nemělo by se s tím plýtvat na dopravu když můžeme jezdit na kdejaký plyn benzín. Nemělo by se jí plýtvat na migranty. Takže poslat ty desítky milionů sosačů elektřiny do domoviny a je ušetřeno habakuk elektřiny, emisí.
        HenryFord
        •  
          12.03.2023 15:38

          Tento týden se objevila zpráva,že švýcaři "zakáží" provoz elektroaut. To jako pokud nebude dostatek el.en. od němců a francouzů,tak vypnou nabíječky a je vymalováno? Kde jsou ty knížecí rady,aby si alpy polepili soláry a větrníkama? Sami uvědomnělí ekologové ,ale od druhých jádrovou sosaj? A nakonec na hodinky tolik energie není potřeba.
          kočák
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data