Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Jestřábí pauza ve zvedání sazeb a opakování boomu dvacátých let

Perly týdne: Jestřábí pauza ve zvedání sazeb a opakování boomu dvacátých let

26.05.2023 13:24
Autor: Redakce, Patria.cz

Bývalý prezident Federal Reserve Bank of Dallas Robert Kaplan se domnívá, že v americké ekonomice stále doznívá efekt předchozí masivní fiskální stimulace. Ohledně dalšího vývoje sazeb pak hovoří o „jestřábí pauze“. Šéf Yardeni Research Ed Yardeni hovoří o opakování boomu dvacátých let a Goldman Sachs dává recesi jen třetinovou pravděpodobnost.

Opakování let dvacátých: Šéf Yardeni Research Ed Yardeni hovořil na CNBC o tom, že vývoj ve dvacátých letech minulého století „by mohl být dobrým modelem“ pro možný vývoj v následujících letech. Ekonom připomněl, že i minulé století začínalo pandemií a ekonomickými problémy, pak se ale překlopilo do období prudkého technologického a hospodářského rozvoje. Yardeni vidí nyní potenciál v umělé inteligenci a v ChatGPT. Tyto technologie podle něj mají potenciál k výraznému zvýšení produktivity a následně ekonomického produktu a příjmů. Míní, že do sebe nyní začíná zapadat celá řada technologií, počínaje roboty a konče právě umělou inteligencí.

Na CNBC zazněl odhad, podle kterého by trh spojený s umělou inteligencí a podobnými technologiemi měl na konci tohoto desetiletí dosahovat velikosti 2 – 3 bilionů dolarů. To implikuje téměř 40 % roční růst a podle odhadů nyní v USA s umělou inteligencí pracuje jen asi 25 % firem. Hovoří o ní ale naopak velký počet společností. Stephanie Links k tomu dodala, že podle ní bude z těchto technologií těžit celá řada odvětví a jsou příčinou i současného prudkého růst cen akcií některých technologických firem. Za zájmem o ně ale podle investorky stojí i snaha přesunout se směrem k bezpečnějším částem trhu.


CAPE u třiceti: Na akciovém trhu se nejčastěji používá PE počítané jako poměr cen akcií k ziskům očekávaným pro následující rok. Jednou z alternativ je takzvané Shillerovo PE, nazývané někdy CAPE. Robert Shiller je konstruoval jako poměr cen k plovoucímu průměru historických zisků. Cílem bylo eliminovat vliv cyklu a krátkodobých fluktuací v ziskovosti. Hodnoty CAPE ukazuje následující graf od Deutsche Bank:

Perly týdne: Jestřábí pauza ve zvedání  <a class=sazeb a opakování boomu dvacátých let" src="/Fotobank/0ee372bc-a412-4dc5-9139-20f346b23f3e?width=500&height=285&action=Resize&position=Center" />
Zdroj: Twitter

Zatímco dlouhodobý historický průměr CAPE se pohybuje kolem 16 – 17, nyní jsou valuace u 30. Nad průměr se přitom zvedly už na počátku devadesátých let a od té doby se k němu vrátily pouze během finanční krize. Podle některých názorů ale relevance CAPE a jeho srovnání s historickými hodnotami klesla kvůli změnám v účetních standardech.


Pravděpodobnost recese: Goldman Sachs stále odhaduje hodnotu indexu S&P 500 na konci letošního roku na 4000 bodů. V následujícím grafu banka porovnává své odhady pravděpodobnosti recese v následujících 12 měsících s dalšími na trhu:

Perly týdne: Jestřábí pauza ve zvedání  <a class=sazeb a opakování boomu dvacátých let" src="/Fotobank/51f2cc58-18d9-4113-99ca-7b73fad676f6?width=454&height=299&action=Resize&position=Center" />
Zdroj: Twitter

Podle mediánu odhadů je zmíněná pravděpodobnost na 66 %, Goldman Sachs jí vidí asi na polovině. Jeho odhad je tak pátý nejnižší.


Jestřábí pauza: Bývalý prezident Federal Reserve Bank of Dallas Robert Kaplan uvedl na Bloombergu, že americká centrální banka se pode něj pohybuje směrem k pauze. Tedy k tomu, že přestane zvedat sazby. Ekonoma ale nepřekvapuje, že o dalším vývoji sazeb se v centrální bance dál živě diskutuje, protože ekonomika je i nadále nečekaně silná. K tomu v ní stále doznívá předchozí fiskální stimulace a projevují se i některé současné vládní výdajové programy. Ty se totiž podle ekonoma teprve nyní mění ve skutečné výdaje místní správy.

Právě fiskální politika je podle ekonoma jednou z příčin pokračující silné ekonomické aktivity. Fed by se pak neměl řídit jen současnými daty, které z ekonomiky přichází, Je totiž nutné udělat si obrázek i o tom, co relevantní indikátory říkají o dalším vývoji a mít představu o tom, kde může ekonomika být v následujících zhruba dvanácti měsících. Kaplan hovořil dokonce o tom, že je nebezpečné příliš se spoléhat na aktuální data, protože ta jsou z definice zpožděným indikátorem.

Ekonom se také domnívá, že další zvyšování sazeb už by mělo hodně disproporcionální dopad na některé části ekonomiky. Výnosová křivka je totiž v inverzi, dlouhodobé výnosy se tak nachází pod těmi krátkodobými. Podle ekonoma to pak v praxi znamená, že velké společnosti jsou schopny si půjčovat za sazby, které se nachází pod sazbami Fedu. Menší firmy ale takové možnosti nemají a další zvedání sazeb by se tak dotklo zejména jich. Platí to přitom i o menších bankách.

Podle Kaplana tedy klesá „mezní návratnost každého dalšího zvýšení sazeb“. Jinak řečeno přínosy takových kroků jsou již menší a náklady vyšší. Ekonomovi se tak podle jeho slov líbí myšlenka „jestřábí pauzy“. Doporučoval by totiž, aby Fed nyní sazby nechal beze změny, ale hovořil o tom, že se stále nachází v procesu utahování monetární politiky, pokud si to další vývoj vyžádá.


Čtěte více:

Perly týdne: Proč byste si Teslu kupovali dnes, když bude za čas levnější?
21.04.2023 11:34
Bill Nygren z Oakmark Funds míní, že Netflix je velmi dobře vedená fir...
Perly týdne: Defenzivně, ale bez strachu. A dolar za rok slabší
28.04.2023 13:09
Sophie Lund-Yates z Hargreaves Landsdown poukazuje na opětovný příklon...
Perly týdne: Globální realitní trh dál ochlazuje, americké akcie se chovají „lehkovážně“
05.05.2023 13:20
Michael Schumacher z Wells Fargo Securities nevidí známky recese v ame...
Perly týdne: Ještě dlouho do poklesu sazeb a podle GS a MS omezený prostor pro posilování akcií
12.05.2023 12:45
Goldman Sachs, či Morgan Stanley prostor pro posilování amerických akc...
Perly týdne: Úspěch Muskova „beznadějného“ podniku a další obrat na tru s ojetinami
19.05.2023 13:16
JPMorgan poukazuje na značnou asymetrii v reakcích akciového trhu na p...

Váš názor
  •  
    26.05.2023 14:05

    nepřeceňuje se význam umělé inteligence a ChatGPT?? Ano, určitý potenciál tam vidím, ale dle mne hospodářský rozvoj nastane až budeme mít čistou, bez omezení a levnou energii....něco až bude v komerčním využití jaderná fůze.....do té doby to bude pouze plácání
    abc1
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university