Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Roubini: Proč zlatý standard nebude fungovat

Roubini: Proč zlatý standard nebude fungovat

10.11.2010 12:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Zlatý standard by jen zvýšil rozkolísanost ekonomického cyklu, vedle toho by centrálním bankám znemožnil boj s inflací či deflací a dlouhodobou nezaměstnaností. V rozhovoru pro NetNet to tento týden uvedl ekonom Nouriel Roubini. „Režim fixních směnných kurzů, i kdyby nešlo přímo o zlatý standard, zkrátka nefunguje.“

Na dvou zemích Roubini demonstruje, jak by pevné kurzy prohloubily cyklus. Jedna roste velmi rychle, druhá velmi pomalu. První by měla tendenci k přehřívání a potenciálnímu vzniku akciových bublin, druhá by čelila deflačním tlakům a recesím. Namísto centrální banky, schopné těmto trendům čelit, by pevné kurzy jen negativně posilovaly vývoj cyklu, tvrdí Roubini. V tomto systému, i když nejde o zlatý standard, se monetární politika „z definice stává z proticyklické procyklickou“. Zlatý standard je tak protikladem toho, co by řeklo „jakékoliv optimální pravidlo o monetární politice“.

Řady zastánců zlatého standardu, které dlouho zahrnují mnohé ekonomy rakouské školy a další, kteří se obávají manipulace nabídky peněz centrálními bankami, tento týden zdánlivě rozšířil prezident Světové banky Robert Zoellick (více v článku ZDE). Skeptici však pochybují a Roubini s nimi souhlasí. Zoellick podle něho hovořil o širokém spektru problémů světové ekonomiky a jeho návrhy nejsou založeny na návratu k nějakému pozměněnému zlatému standardu. Podle Roubiniho by s ním v jakékoliv jeho variantě bylo spojeno mnoho fundamentálních problémů.

Vedle omezení flexibility centrálních bank vidí ekonom problémy v současné úrovni rezerv zlata v centrálních bankách. Ptá se: Co uděláte v systému zlatého standardu či jeho modifikace, když lidé začnou v panice vybírat peníze z nějaké banky – pokud nemáte dost zlata na plné krytí měny? Přitom centrální banky dnes mají finanční závazky mnohem vyšší, než činí jejich rezerva zlata; podle Roubiniho jejich poměr ve většině případů dosahuje 40 – 50:1. A dále, režim pevných směnných kurzů připravuje centrální banky o funkci věřitele poslední instance, která je v některých situacích užitečná.

Minulost podle Roubiniho ukazuje, že během zlatého standardu ekonomiky neustále ohrožovaly náhlé cykly. Boom i recese byly silné a k uklidnění cyklu došlo až po přechodu na peníze nekryté zlatem.

(Zdroj: CNBC)


Váš názor
  •  
    10.11.2010 14:05

    dle rovnice smeny bude "zdrava" deflace (pri malo elesticke nabidce zlata) ve zlatem 100% standardu typickym znakem a nutnym dusledkem vysokeho ekonomickeho rustu , takze bude nastavat presny opak toho co tvrdi ROUBINI .... zlaty standard tak bude "automatickym stabilizatorem" a jiz nebudem muset spolehat na centralni bankere
    profesor
    •  
      10.11.2010 17:02

      takový optimista bych zase nebyl,meziválečný zlatý standard třeba úspěšně v podstatě podkopávala Francie a USA,když bránili jeho fungování,přiliv zlata do svých zemí sterilizovali/jejich tzv. cover ratio bylo mnohem vyšší,než tehdy systémem předepsané/ to vedlo k nedostatku zlata a dalším problémům a uvádí se jako jedna z příčin prohloubení Velké deprese
      AMOLADOS
      •  
        11.11.2010 9:45

        priciny VELKE DEPRESE a vetsiny dalsich dalsich krizi a depresi byly dle meho nazoru prakticky uplne stejne, NADMERNA UVEROVA EXPANZE. Vzniku te dnesni krize nezabranilo ani opusteni castecneho Breton Woodskeho zlateho standardu ani aktivity centralnich bank, ... abych byl uplne presny, mluvim o 100% zlatem standardu, standardu zlateho slitku bez moznosti multiplikovat depozita, ten byl opusten pred zhruba 300 lety a od kdy take zacaly pravidelne se opakujici krize, zpusobovane prave nadmernou uverovou expanzi pres multiplikaci depozit.
        profesor
      •  
        10.11.2010 17:52

        Taky mám pocit, že zlatý standard není ideální řešení. Že je to trochu mimo. Právě díky tomu, že jsou peníze kryté dluhem, takže budoucí prací či výnosy a ne zlatem, to dovoluje bankám tisknout více peněz, než jsou jejich zlaté rezervy a díky tomu je možno v ekonomice více investovat do rozvoje. Zlatý standard by zařízl ekonomiku. Hospodářský rozmach minulého století, kdy se za sto let zvýšila průměrná světová kupní síla asi 7x, byl právě možný díky zrušení zlatého standardu.
        ignác
        •  
          10.11.2010 17:59

          Ale právě proto ho možná chce někdo nejlépe celosvětově zavést. Zavání to zas spíše politikou a touhou udržet status quo.
          ignác
Aktuální komentáře
25.04.2024
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.