Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jiří Pospíšil končí ve funkci ministra spravedlnosti, důvodem podle Nečase neschopnost šetřit

Jiří Pospíšil končí ve funkci ministra spravedlnosti, důvodem podle Nečase neschopnost šetřit

27.06.2012 10:04, aktualizováno: 27.6. 15:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Prezident Václav Klaus dnes na návrh premiéra Petra Nečase odvolal Jiřího Pospíšila z funkce ministra spravedlnosti.  Premiér své rozhodnutí zdůvodnil neschopností ministra zvládnout manažerskou agendu, především pak v oblasti rozpočtu. Na jeho místo bude podle Nečase do týdne jmenován jiný zástupce ODS.

„Důvodem odchodu ministra spravedlnosti je manažerské nezvládnutí resortu, především v rozpočtové oblasti,“ vysvětlil dnes svůj krok premiér Nečas. Řekl také, že jeho důvěra v to, že Pospíšil manažersky a rozpočtově zvládne resort i přípravu rozpočtu na rok 2013, klesla "pod bod mrazu". Fakt, že Pospíšil v době škrtů žádal o další miliardu pro své ministerstvo, označil premiér za "demoralizující" pro ostatní resorty.

Premiér následně zopakoval, že ve své vládě považuje schopnost držet rozpočtovou politiku na uzdě za klíčovou prioritu. Pospíšila premiér o svém rozhodnutí podle svých slov informoval dnes ráno. O nástupci Pospíšila na ministerstvu spravedlnosti už Nečas svou představu má. Jméno neřekl, prohlásil ale, že spravedlnost obsadí Občanská demokratická strana.

Odvolaný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) dnes pro TV Nova uvedl, že respektuje rozhodnutí premiéra Petra Nečase (ODS) odvolat jej z vlády. "Můžu pouze konstatovat, že mi to před necelou hodinou oznámil pan premiér. Já respektuji jeho rozhodnutí, je odpovědný za personální politiku vlády. Určitě nebudu dělat nějaké hysterické reakce. Jako důvod uvedl to, že jsme požádali asi před měsícem o několik stovek milionů korun na vězeňství," řekl Pospíšil s tím, že jej mohou novináři zastihnout na ministerstvu, jelikož si "bude balit bedýnky". Následně prý omezí svoji politickou činnost a bude pracovat pro mecenášku Medu Mládkovou a její muzeum na pražské Kampě. Dodal, že premiér mu informaci o odvolání sdělil zhruba před hodinou. 

Komentáře ostatních politiků na adresu odcházejícího šéfa resortu spravedlnosti povětšinou vyjadřovaly překvapení. "Pana Pospíšila považuji za velmi dobrého ministra spravedlnosti a rozhodně jsem nic takového nečekal. Je to pro mě velkým překvapením. S koaličními partnery budeme o vzniklé situaci ještě diskutovat," řekl šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík. Ministr financí Miroslav Kalousek prohlásil: "Pan premiér se mnou své rozhodnutí nekonzultoval, je to ale jeho plné právo. Jiří Pospíšil byl můj kolega ve vládě, jeho práci proto nechci hodnotit."

O možném odvolání Pospíšila se spekulovalo již dříve. Justicí v posledních měsících zmítaly spory, které se týkaly především činnosti a personálního obsazení pražského vrchního státního zastupitelství. V následujících dnech by měl být jmenován nástupce odvolaného Vlastimila Rampuly a političtí komentátoři nyní dávají možné snahy o dosazení konkrétní osoby na toto místo do souvislosti s odvoláním Pospíšila. Šestatřicetiletý ministr v únoru dostal od ODS čas na její stabilizaci. 

Novou vrchní pražskou žalobkyní měla být po Vlastimilu Rampulovi Lenka Bradáčová jako záruka pro další očistu úřadu. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ji ale před svým odvoláním už nestihl jmenovat, napsala dnes MfD. "Mohu jen potvrdit, že jsem s návrhem souhlasila. To je zákonná podmínka, abych mohla být do funkce jmenována," řekla listu státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Víc nechtěla záležitost komentovat.

"Nečekané odvolání ministra spravedlnosti Pospíšila vyvolává velmi vážné obavy o stav demokracie v České republice. Domnívám se, že po justiční mafii tady máme něco, co by šlo s nadsázkou nazvat jako státní mafie. Protože nevím, jak jinak nazvat snahu dvou vysokých ústavních činitelů – prezidenta republiky a předsedy vlády – zabránit pozitivním změnám ve státním zastupitelství," prohlásil stínový ministr spravedlnosti ČSSD Jiří Dienstbier. Místopředseda ČSSD také upozornil, že k odvolání dosavadního ministra spravedlnosti došlo bezprostředně poté, co nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman navrhl Pospíšilovi jmenování Lenky Bradáčové vrchní státní zástupkyní v Praze. Odvolání podle něj muselo být dopředu domluvené s prezidentem Klausem, protože proběhlo velmi rychle.


Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) je devátým ministrem, který se v Nečasově kabinetu nedočkal konce volebního období. Výměnu šéfa rezortu za dva roky fungování vlády zažilo už osm rezortů. Změnu ve svém vedení od jmenování Nečasovy vlády zažily kromě spravedlnosti také rezorty životního prostředí, vnitra, zemědělství, průmyslu a obchodu, kultury, školství a na dopravě se střídalo vedení dvakrát. Pospíšil je také již čtvrtým členem ODS, který v kabinetu skončil. Jeho odchod z vlády následuje po předčasném ukončení funkce ministra průmyslu Martina Kocourka, ministra zemědělství Ivana Fuksy a ministra životního prostředí Pavla Drobila. 

"Nemohu připustit privilegované zacházení. Aby to vypadalo, že když je někdo ministrem za ODS, tak se k němu v rozpočtové oblasti přistupuje jinak," zdůraznil Nečas. Dodal, že včera při jednání o přípravě rozpočtu na rok 2013 prý musel na některé ministry zvýšit hlas a pohrozit jim odvoláním, pokud materiál nepodpoří.

Jiří Pospíšil se narodil 24. listopadu 1975. Je místopředsedou ODS. Od roku 2002 je poslancem, od července 2010 ministrem spravedlnosti ve vládě Petra Nečase, který o něm tehdy prohlásil, že je tehdejší i současný místopředseda ODS nadějí strany. Stejnou funkci ale vykonával také v letech 2006–2009 v první i druhé vládě Mirka Topolánka. V období 2006–2007 byl předsedou Legislativní rady vlády ČR, mezi roky 2009 a 2010 také děkanem Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni.

(Zdroj: ČT, ČTK, MfD, MediaFax, TV Nova)


Váš názor
  • z****
    27.06.2012 14:39

    bohužel ten co chtěl se posral! ma strach že by ho taky dostali je to Topol Kalousek d**** a tak se i bojí. má jen strach že jde i na ně Parkanová je jen rbka a teď pujdou tak z**** se bojí
    franta
  • Kdo vlastne selhal?
    27.06.2012 14:14

    Jevi se mi to spise jako selhani Necase nezli Pospisila. Nejvice radovat se muze asi Kalousek a jeho sponzori. BTW, kdyz Pospisil neuspel se zadosti o penize na Vezenstvi, mel pozadat Klause o amnestii ;-)
    Tijn
    • Re: Kdo vlastne selhal?
      27.06.2012 15:08

      ...pozadat Klause o vyhlaseni amnestie - aby se usetrilo ve vezenstvi. Setrit se musi za kazdou cenu! Nejvice se usetri zastavenim vysetrovani korupce, to je preci jasne.
      Tijn
  • ceska politicka (j)elita
    27.06.2012 12:56

    politicka elita zeme je zrcadlem cele spolecnosti, cesi maji byt na co hrdi. To se jinde ve svete hned tak nevidi. Zlodeji - pokrytci - lhari, vysmivajici se lidem kteri je tam zvolili :o))
    sakisan
    • Re: ceska politicka (j)elita
      27.06.2012 12:57

      Ruphej volil ODS :-))))))))))))
      Jesse
  •  
    27.06.2012 12:48

    tak pravý důvod odvolání Pospíšila je ,že měl jmenovat paní Bradáčovou na místo Rampuly, asi z ní hoši mají strach !!!
    franc
    •  
      27.06.2012 12:53

      a pán tužkozloděj si s odvoláním nedával na čas a rychle prý bude jmenovat nového ministra spravedlnosti vystudovaného v Plzni Marečka podejte mi pero Bendu
      franc
  • Hezká hra
    27.06.2012 12:36

    Možná je někdo přečůral. Případ Ratha vyrobil(využil) a oni se chytli jako korupcebijci. Teď vytáhne staré kauzy a už těžko budou někam uhýbat. Otázka zní kdo a proč?
    JardaFarda
  • tak je to venku
    27.06.2012 11:52

    VSZ v Praze měla být na návrh Zemana paní Bradáčová, k její schválení bylo Pospíšilovi už zabráněno!!! Rupíčku, chceš se ještě na něco zeptat???
    mamon
  •  
    27.06.2012 11:18

    Zato Saša má vynikající managerské schopnosti
    Bobo
    • :)
      27.06.2012 12:46

      ...to jo, ale největší "hvězdou" z ODSácké skvadry je bezkonkurenčně pan poslanec Benda, ten naší společnosti umožnil podívat se hluboko do tajů ústavního práva a hlavně praktické psychiatrie.. http://www.ceskatelevize.cz/specialy/hydepark/14.6.2012/
      bob
  • mám srandu z
    27.06.2012 11:10

    těch důvodů, jak už se naši politici roky a roky presentují - prý nezvládl managerskou činnost ve financování svého resortu pchééé:-))))) Oni ty tupé kecy jednou našprtali a furt je lidem servírují, jako že jsme imbecilové, nebo tak něco. Urážky, urážky a zase jen urážky...
    Jesse
  • Novým ministrem spravedlnosti by měl být člen ČSSD
    27.06.2012 11:01

    Třeba Stanislav Gross. Zkušenosti a praxi má, ví jak na to, a myslí to upřímně.
    oradapoisson
  • k Jesse
    27.06.2012 10:58

    Jak může mít kůň koně,Nečas koně nemá,ale někdo jiný má a nakonec Nečas zažije tranformaci koně v osla
    Svata
    • Re: k Jesse
      27.06.2012 11:04

      To byla pouze doměnka. Ten nápad s transformací koně v osla se mi taky líbí :-))
      Jesse
  •  
    27.06.2012 10:54

    Rampulu dostal ven, ted tam bude za "kvalitu" Bradacova nebo někdo " slušný ze severních Čech, kterou-é by tam sam nedal, mohl pomoct s predelanim kauzi Parkanova na kauzu Kalousek a Hava, proste byl vic poctivy resp. menší gauner než bylo třeba a tak jde. Tohle je fakt nad rámec, jenom my do těch ulic nepujdem, protože máme už jednoho padoucha , což vlastně ukazuje na to , že se to u nás zlepšuje. Je to k pláči
    svata
  • Pospíšil pošeptal jméno nového VSZ v Praze
    27.06.2012 10:52

    a takhle to dopadlo
    mamon
  •  
    27.06.2012 10:48

    Premier ČR je jhář a podporuje korupci. Prezident okamžitě na odvolání kývnul, víme proč.
    Juniper
    • jeden lhář, druhý prospěchář
      27.06.2012 10:53

      Za Pospíšilem bych nefňukal. Byl chytrý, vzdělaný, kreativní... vše co by měl ministr mít. Jenže kopal za exekutorskou mafii. Po tomhle mě líto nebude. Horší může být, že po něm nastoupí horší darebák, nějaký Nečasův kůň a budou sledovat cíle, mnohem rizikovější pro stát.
      Jesse
  • Rampula nebo Parkanová?
    27.06.2012 10:47

    Člověk, který sledoval zdlouhavé psycho školníka Dobeše se musí ptát, jaký je ten pádný důvod. Na mysl přijdou hned dva: revanš mafie za Rampulu, anebo politický handl za Parkanovou. Pokud by to měl ale být handl mezi ODS a TOP09, tak proč zrovna Pospíšil? Zajímavé je také načasování - zrovinka včera vláda posvětila zrušení vrchních státních zastupitelstev, spořící to krok, že? To celé evokuje dojem, že Pospíšilův odchod byl dlouze připravován. Z toho také plyne, že mafie se nevzdává.
    Funtom
  •  
    27.06.2012 10:40

    Doporučuju jako nového ministra soudruha Bendu. Je to absolvent vinikající Plzeňské pravnické fakulty a dle vyjádření některých členů ODS velice chytrý a čestný človek.Jeho praxe jako ústavního právníka ho k této funkci úplně předurčuje. Všechno jistí z pozadí Píková dáma.Bože chraň nás před tou hladovou smečkou.
    Homo
    •  
      27.06.2012 10:43

      :-)) pobavils mě fakt dobře, ale jsem se zhrozil, že to tak může dopadnou...
      Jesse
  • Dobrý den přátelé,
    27.06.2012 10:38

    uděláme si malou anketu. Otázka zní : kdo je další na řadě ? Tipuji, že Kubice a Lessy.
    oradapoisson
  • Nečas to nezvládl
    27.06.2012 10:35

    Prostě si sám o něco víc utáhl smyčku kolem krku. Tohle se do voleb nezapomene a čím víc bude kolem sebe kopat v zájmu klientelizmu, tím víc tu smyšku bude veřejnost utahovat.
    Jesse
  • Blesk z nebe
    27.06.2012 10:27

    Tak to je čudné velmi čudné až běhá mráz po zádech.
    JardaFarda
    • Re: Blesk z nebe
      27.06.2012 11:33

      napada me jedine, ze si to objednal vaclav moravec, aby mel co resit ve svem nedelnim poradu. jinak fak nevim.
      Azb
  •  
    27.06.2012 10:25

    Manažersky nezvládl ministerstvo v rozpočtové oblasti znamená, že nedokázal z rozpočtu ministerstva odklonit dostatečné procento do rozpočtu ODS.
    ..
    •  
      27.06.2012 10:28

      a Vesecká je novou ministryní, je odpovědná a důvěryhodná, přece nebudeme útočit na základy právního a demokratického státu
      masox
      •  
        27.06.2012 10:32

        To si děláš prdel? Vesecká má sedět.
        Jesse
        •  
          27.06.2012 10:41

          právě skončil boj s korupcí, Parkanová dostane odměnu za psychickou újmu, jediný kapr bude Rath,také se nikdo neodváží napadat církevní restituce - případné žaloby smeteny pod stůl. Tímto tahem vyřešeno hodně budoucích problémů v obrozující se justici.
          masox
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.