Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Eurozóna hasí a chce nedotknutelnost pojištěných vkladů. Kypr varuje, že zákon dnes neprojde

Eurozóna hasí a chce nedotknutelnost pojištěných vkladů. Kypr varuje, že zákon dnes neprojde

19.03.2013 8:30, aktualizováno: 19.3. 13:40

Aktualizováno

Ministři financí eurozóny se při nočním konferenčním hovoru shodli, že by Kypr v rámci své bankovní daně měla ušetřit střadatele se vklady do 100 tisíc eur. Zároveň ale stále požadují, aby touto cestou získal 5,8 miliardy eur. Mluvčí kyperské vlády ale čelní představitele eurozóny varoval, že je pravděpodobné, že parlament dnes kontroverzní zákon nepřijme a bude třeba Kypru pomoci dalšími opatřeními. Kyperský parlament, kterému chybí většinová politická síla, má o návrzích zdanění rozhodnout při dnešním jednání začínajícím v 17:00. Státní televize CyBC ale před aktuálně s odvoláním na své zdroje tvrdí, že by kyperský parlament mohl odsunout hlasování o zdanění bankovních vkladů až na zítra.

Ministři financí zemí eurozóny se o víkendu dohodli na programu pomoci Kypru a jeho ztrátovým bankám v objemu až deseti miliard eur. Podle původní dohody měl Kypr k záchraně přispět částkou 5,8 miliardy eur a tyto peníze měly podle původního oznámení získat jednorázovou daní 9,9 procenta z bankovních vkladů nad 100 tisíc eur a 6,75 procenta u vkladů nižších.

Francouzský ministr financí Pierre Moscovici dnes odmítl další úpravy plánu záchranné pomoci pro Kypr. „Však mě znáte, nemyslím na žádné plány B. Jsme v rámci plánu A a každý musí dostát svých povinností,“ uvedl dnes v Paříži. K možnosti změny nastavení zdanění vkladů v kyperských bankách a stanovení daní nedotknutelného limitu na 100 tisíc eur Moscovici uvedl, že jde o cestu, jak zamezit nejasnostem ohledně pojištění vkladů v EU, které platí pro případ bankrotu banky. „Vnímání (víkendového rozhodnutí) bylo pomatené. Jakmile takovéto zmatky vyvstaly, musely jsme přehodnotit naše předchozí rozhodnutí,“ vysvětlil.

Zavedení daně ale vyvolalo protesty nejen v zemi samotné, kde střadatelé chtějí vybírat své vklady, ale i ve světě, neboť porušuje pravidlo pojištění vkladů, podle něhož jsou vklady v unijních bankách bezpečné do úrovně 100 tisíc eur. Kyperská centrální banka oznámila, že banky v zemi zůstanou zavřeny až do čtvrtka. Již dříve však byly podniknuty kroky vedoucí ke zmrazení peněz odpovídajících výši daně na účtech kyperských bank. Take kyperská akciová burza zůstane po včerejším svátku uzavřena i dnes a ve středu. Chce tak prý zajistit své hladké fungování a ochránit investory v období nejistoty ohledně zdanění bankovních vkladů.

Kyperská vláda dnes podle Reuters předložila parlamentu upravený návrh zdanění bankovních vkladů. Vklady do 20 tisíc eur mají být podle návrhu od daně osvobozeny, což původní dohoda s představiteli eurozóny nepředpokládala. U ostatních vkladů do 100 tisíc eur návrh nadále počítá se sazbou 6,75 procenta a u vyšších vkladů se sazbou 9,9 procenta.

Guvernér kyperské centrální banky Panikos Demetriades nicméně doporučil, aby byly od daně osvobozeny vklady až do výše 100 tisíc eur. Předpovídá, že z kyperských bank v případě schválení daně po jejich čtvrtečním otevření může být vybráno až 7 miliard eur, tedy více než deset procent vkladů.

Kyperský parlament měl o zákonu, který by zdanil vklady v bankách v zemi dle navržených parametrů, rozhodnout již včera odpoledne, ale hlasování kvůli potřebě „více času na přípravu legislativy“ odložil na dnešní 17. hodinu. Trojice stran kyperského parlamentu, v němž žádné politické uskupení nedrží většinu z 56 křesel, již oznámila, že zdanění vkladů nepodpoří. Komunistická strana AKEL dokonce uvedla, že zvažuje návrh na odchod Kypru z eurozóny. V případě shození dohody ze stolu, ale zemi hrozí, že nebude schopna dostát svým finančním závazkům.

Parlament nejspíš zákon nepřijme

Prezident Kypru Nicos Anastasiades včera sdělil německé kancléřce Angele Merkelové a eurokomisaři pro hospodářské záležitosti Olli Rehnovi, že je připraven dostát víkendové dohody o zahraniční pomoci. Zároveň ale požádal své politické partnery z EU, aby nabídli „nějakou další pomoc“. Francouzský ministr financí Pierre Moscovici ale uvedl, že eurozóna nemůže nabídnout Kypru více než domluvených 10 miliard eur.
 
Ta možná bude potřeba, protože podle dnešního prohlášení mluvčího kyperské vlády Christose Stylianidese „je nepravděpodobné, že legislativa o zdanění vkladů při dnešním hlasování v kyperském parlamentu projde“.

Kyperský prezident Anastasiades se podle zdrojů řecké televize Greek Skai TV chystá k telefonickému hovoru s Angelou Merkelovou i dnes. Tématem jejich rozhovorů má prý být právě další postup v případě, že by kyperský parlament zákon o zdanění vkladů nepřijal. Anastasiades údajně bude dnes na stejné téma hovořit také s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Jako v ostatních případech klíčových rozhodnutí eurozóny. Bude případná nabídka/revize pomoci pro Kypr záviset do značené míry na ochotě Německa, které je největším přispívatelem do společného rozpočtu. Vládní CDU/CSU v jehož čele stojí Angela Merkelová bude nejprve dnes jednat v rámci schůze v dolní komoře německého parlamentu, Bundestagu. Na zítřek je potom svoláno další mimořádné zasedání klubu, které se má týkat už výhradně otázky řešení situace v Kypru.

Euro, které včera po prvních zprávách o podmínkách záchranné pomoci pro Kypr oslabila až pod hladinu 1,29 USD/EUR, dnes zatím zůstává nad touto hladinu v relativně úzkém pásmu 1,292 – 1,297 USD/EUR a zřejmě vyčkává na výsledek odpoledního hlasování či další komentáře.

Vývoj kurzu eura vůči dolaru za poslední 3 obchodní seance



(Zdroj: Reuters, Bloomberg)


Čtěte více:

Kypr musí za pomoc eurozóny zdanit vklady v bankách. Eurozóna se bojí nebezpečného precedentu
18.03.2013 8:30
Na záchranném balíku pro Kypr v hodnotě maximálně deseti miliard eur ...
Kypr možná couvne. Parlament odložil hlasování a mluví se o výjimce pro drobné střadatele
18.03.2013 12:42
Rozhodnutí kyperského parlamentu o přísném zdanění všech vkladů u bank...
Loď potopena, důvěra prolomena…
18.03.2013 13:51
Není v dnešní den aktuálnějšího tématu, než víkendová dohoda o finančn...

Váš názor
  • Nad 100 tis. € sebrat vše.
    19.03.2013 10:54

    Smutné, ale nejlepší řešení. Ti, co si tam hotovost uložili o tomto riziku věděli a pořád lepší jim to sebrat, než aby přispívali ostatní občané EU. Prostě užil sis daňového ráje, tak teď zaplať.
    A.
    • Re: Nad 100 tis. € sebrat vše.
      19.03.2013 10:58

      Jj, eurobyrokrati v sobě komunisty nezapřou :-))
      Jesse
      • Je to logické.
        19.03.2013 12:54

        Když si uzavřeš pojistku do určité výše, více nedostaneš. V tom komunismus nevidím.
        A.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data