Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vlnobití z pádu jenu dorazilo do Mexika, eurozóny i Polska

Vlnobití z pádu jenu dorazilo do Mexika, eurozóny i Polska

10.04.2013 17:13
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Japonská měna v posledních dnech oslabila na úrovně naposledy viděné před čtyřmi lety. Kombinace radikálně expanzionistické fiskální politiky nového premiéra Šinzó Abeho a slovních intervencí centrální banky (BOJ), nedávno doplněných o rozšířené kvantitativní uvolňování, způsobily pokles kurzu jenu vůči dolaru o 29 % za uplynulých šest měsíců.

Abeho kabinet se spolu s centrální bankou s pomocí tištění peněz a nákupu dluhopisů a akcií snaží zlikvidovat deflaci a nastartovat hospodářský růst. Slabý jen představuje bonus pro exportéry, jelikož jejich produkce je díky tomu v zahraničních měnách levnější, avšak zároveň zdražuje dovozy, zejména energetických surovin, na nichž je země hodně závislá.

Nový japonský guvernér Haruhiko Kuroda se dnes nechal slyšet, že japonská centrální banka v současnosti již přijala všechna „nezbytná“ a „možná“ opatření pro dosažení 2% cíle u inflace. Centrální banka nicméně podle něho bude dále monitorovat potřebu další stimulace pro splnění svého dvouletého plánu. Kuroda uvedl, že BOJ bude také monitorovat kurz jenu a jeho dopad na ekonomiku, nepočítá však s nutností měnit nastavení měnové politiky výhradně kvůli pohybu kurzu.

Nyní se na obzoru jeví další vedlejší účinek, jenž má potenciál zasáhnout celý svět. Někteří japonští investoři se stahují z domácího dluhopisového trhu, který je hlavním cílem nákupů BOJ, a poohlížejí se po výnosnějších alternativách jinde. Řada analytiků očekává, že úprk za hranice povede k dalšímu oslabování jenu. Ten se momentálně drží těsně pod psychologickou hranicí 100 JPY za dolar.

Místo do obligací denominovaných v jenech se prostředky začínají hromadně přesouvat do Evropy, což vede k tomu, že výnosy z dluhopisů některých států klesají na rekordní minima. Navzdory dluhové krizi eurozóny a potížím bank v některých členských státech měnové unie Japonce láká velikost trhu eurových obligací a také relativní stabilita společné evropské měny.

„Je evidentní, že tok peněz z Japonska do zahraničních instrumentů s fixním výnosem vzrost,“ tvrdí Jens Nordvig, hlavní měnový stratég newyorské pobočky Nomura (7,22 USD, 6,49%) Securities. Nárůst, vykazovaný hlavně u velkých klientů Nomury, podle něj zintenzivnil po rozhodnutí BOJ o navýšení kvantitativního uvolňování z minulého týdne. „Jedná se o posun historického významu, na který se investoři snaží připravit,“ tvrdí Nordvig.

Efekt agresivní měnové expanze v Japonsku začínají pociťovat finanční trhy po celém světě. Za poslední dny zažilo větší posílení mexické peso, i když páteční neuspokojivá data z amerického pracovního trhu by kvůli propojení americké a mexické ekonomiky nahrávala opačnému vývoji. Výnos desetiletých rakouských státních dluhopisů klesl během dvou seancí o 0,2 %. Na rekordní minima klesly i francouzské, belgické i nizozemské výnosy.

Podle některých analytiků by akce BOJ mohla způsobit globální migraci finančních prostředků v rámci jednotlivých trhů. Velký odliv kapitálu z Japonska by mohl způsobit růst ceny vybraných aktiv a pokles výnosů. To by mohlo vyvolat reakci, v jejímž rámci by se investoři za vyššími výnosy museli přesunout jinam. BOJ se stejně jako Fed pokouší s pomocí nákupů stlačit dlouhodobé úrokové sazby, a povzbudit tak investice a spotřebu. V deflační spirále už ekonomika vězí 15 let.

Ne všichni jsou přesvědčeni, že za výkyvy na měnových a dluhopisových trzích posledních dnů stojí akce BOJ. Mezi ně patří Gavin Redknap z londýnské firmy Nikko Asset Management. „Je příliš brzy na to říct, jestli pohyb kapitálu z Japonska ovlivní měnový trh. Tyto věci by se měly měřit v řádech roků, ne týdnů,“ tvrdí analytik,

V rámci zemí se stabilnější měnou, než je jen, zatím nejvíc profitovaly státy eurozóny, a to dokonce i ty nejvíc zadlužené. Výnosy španělských desetiletých obligací klesly na roční minima, lépe se daří i italským dluhopisům. Pokles zaznamenaly i výnosy ve střední a východní Evropě. Posilování měn v Polsku, Maďarsku a Turecku je taktéž přičítáno krokům BOJ.

Podle zprávy banky JPMorgan (49,39 USD, 1,46%) budou japonští investoři dále přesouvat peníze do francouzských a belgických dluhopisů. Za letošní rok by do zahraničních dluhopisových trhů mohli napumpovat 45 mld. EUR. Analytici JPMorgan odhadují, že BOJ nakoupí o 60 % víc dluhu, než letos vydá vláda v Tokiu, takže investoři budou z trhu dluhopisů vytěsňováni a motivováni k hledání alternativ.

Objem domácích dluhopisů v držení japonských institucí činí podle BOJ 630 bilionů jenů (6,5 bilionu USD). Najít nové úložiště pro zlomek z těchto prostředků bude sice trvat měsíce, ale stěhování by mohlo začít velmi brzy. Japonci v minulosti většinu nových alokací prováděli v prvním fiskálním kvartále, který začíná 1. dubna.

 
(Zdroje: WSJ, YahooFinance, Trading Economics)


Čtěte více:

Jižní Korea se přidala k Číně a kritizuje slabý jen
25.03.2013 15:22
Nový jihokorejský ministr financí Hyun Oh Seok vyjádřil znepokojení na...
BoJ s novým šéfem překonala očekávání trhu, rozšíří QE na dvojnásobek
04.04.2013 8:17
Haruhiko Kuroda po dvou týdnech v čele japonské centrální banky oznámi...
Soros: Japonci hodně riskují, El-Erian: Možná to skončí slzami
05.04.2013 14:40
Rozsáhlá stimulační opatření japonské vlády a centrální banky, která m...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m