Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Reakce trhů na centrální banky jsou nečitelné. Na co se tedy zaměřit?

Reakce trhů na centrální banky jsou nečitelné. Na co se tedy zaměřit?

11.07.2013 13:42, aktualizováno: 11.7. 13:59
Autor: Pavol Mokoš, Patria Finance

Aktualizováno

Situace na finančních a kapitálových trzích je v posledních týdnech všechno možné, jen ne čitelná. Trhy jsou rozhozené, volatilní a investoři navíc při každém makroekonomickém reportu tápou, jaká bude reakce na zveřejněná čísla. Známé konspirační teorie o tom, jak někteří velcí hráči znají makrodata předem, tady zcela troskotají. Odhadnout, zda investoři zareagují na horší data negativně, je asi stejně těžké jako odhadnout výsledek, zda na ruletě padne červená nebo černá. Takto schizofrenní situace na trzích bohužel nastává vždy ve chvíli, kdy chování investorů pokřivují zásahy centrálních bank.

Od červnového zasedání Fedu si investor nemůže být jistý žádnou reakcí trhů a další tři takové důkazy jsme viděli během posledního týdne. První překvapující reakce přišla minulý čtvrtek po zasedání ECB, která místo obvyklého „ponecháváme sazby na nízkých úrovních“ přidala konci tohoto stanoviska „po delší dobu“. Evropské trhy na této zprávě poskočily o dvě procenta. Otázkou však zůstává, kdo mohl vzhledem k nelichotivé situaci v Evropě očekávat v blízké době zvýšení sazeb, a tudíž byl tímto dodatkem překvapen?

Druhá prekérní situace nastala v pátek, kdy z amerického trhu práce přišly výrazně lepší čísla z trhu práce. První reakce byla pozitivní, ale záhy pak následoval propad z procentního růstu až do červených čísel, když lepší čísla zvyšují šance na brzké utahování měnové politiky Fedu. V závěru ale zvítězil přece jen selský rozum a Wall Street ten den zavřela s procentním ziskem, když silnější ekonomika by teoreticky měla znamenat i vyšší zisky firem a tudíž i vyšší ceny akcií.

Do třetice poněkud překvapující reakci vidíme i dnes po včerejším zveřejnění zápisků z posledního zasedání Fedu. Bernanke zde uvedl, že pro započetí postupného snižování objemu nákupů aktiv je zapotřebí dalšího zlepšení situace v ekonomice. Zatímco Wall Street přijala tuto zprávu bez emocí, přes noc se investorům rozležela v hlavě, což vyústilo do více než procentní rally v Evropě i u futures na Wall Street. Tady se nabízí otázka, co nového naznačily zápisky Fedu. Podle mého názoru vůbec nic, protože Bernanke již při červnovém zasedání navázal veškeré kroky Fedu na vývoj ekonomiky.

Pomalu se dostáváme ke klíčové otázce, na co tedy trhy reagují, a jaký může být další vývoj.

Index S&P 500 se od svého dvouměsíčního minima na konci června odrazil již o 6 %, a tak se jeví krátkodobě jako překoupený. Nenechte se ale mýlit krátkodobou překoupeností, americké akcie jsou již opět v náladě, ve které byly po většinu tohoto roku. Trhy se posouvají výš navzdory obavám ze situace v Egyptě, při pokračující neutěšené situaci v jižní Evropě, při slábnoucím růstu v Číně a také přes rostoucí výnosy u dluhopisů. Podporou zůstává pokračující QE Fedu, rekordně nízké sazby centrálních bank, lepší makrodata z USA a Evropy a stabilnější základ této rally by mohla přinést i právě začínající výsledková sezona za 2Q, když výsledky firem byly v posledních letech spíše stabilizujícím faktorem. Lepší makrodata by nakonec měla být pro trhy pozitivním stimulem, protože silnější ekonomika je koneckonců pro akcie mnohem důležitější než rozšiřování bilance Fedu.

Postupné ukončování QE za předpokladu silného ekonomického růstu by v konečném důsledku mělo být pro trhy pozitivní. Trhům by nemusela škodit ani čísla v souladu s očekáváním, která by měla znamenat pokračování mírného růstu ekonomiky a také QE Fedu. Hlavním rizikem pro trhy se tak jeví výrazné zhoršení makroekonomických dat, které by mohlo rozpoutat zcela legitimní obavy z neschopnosti centrálních bank.


Váš názor
  • Rezistence
    11.07.2013 14:23

    Tak jestli jsou tací, kteří ve vývoji tápou, tak zřejmě nesledují grafy. Současná situace se dá přirovnat rezistentnímu období u vrcholu indexů, které nečeká už žádný jiný vývoj, než jen směr dolů. Otázka je kdy a jak prudký pád. Podle mě do měsíce a prudký minimálně 15%.
    delcop
    • Re: Rezistence
      12.07.2013 0:04

      Ano také si myslím, že uděláme těch 15 % do měsíce...ale spíš nahoru.
      Nyk Lísn
  • Cha letadlo
    11.07.2013 14:19

    a tomu je jedno kdo to na konci odnese. Pokud by CB nefutrovaly trhy biliony, tak už by dávno došlo ke kolapsu fin.systému, takže z tohoto pohledu zaplať PánBůh ze elektronické imaginární peníze, ale reálná ekon. je na tom mnohem hůř a to Ti bambulíni z Fedu ECB atd. nezmění a dobře to vědí, protože pokud zákazník nemá peníze ( a kde by je vzal při zvyšující se nezaměstnanosti a stagnaci resp.poklesu reálného příjmu ) ani v US se zaměstnanost nezvyšuje, páč většina nových míst není plnohodnotný job.
    Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.