Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Indie, Indonésie, Thajsko… Padnou emerging markets jako domino?

Indie, Indonésie, Thajsko… Padnou emerging markets jako domino?

20.08.2013 15:41
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Nad asijskými ekonomikami z kategorie emerging markets krouží supi. Hospodářský růst zadrhává, deficit běžného účtu se prohlubuje, investoři ztrácejí důvěru, kapitál utíká, měny propadají a akcie s nimi.

Těžkým výzvám čelí miliardová Indie, jejíž měna dnes klesla na historicky nejnižší hodnotu. Thajsko se ponořilo do recese a tamní akcie během dvou dnů odepsaly 6 %. Ještě větší sešup zažila burza v Indonésii, která za dvě seance ztratila 10 %. Rekordní schodek běžného účtu poslal tamní rupii na čtyřleté minimum. Nesplácené úvěry v rozvahách čínských bank se jen kupí. Zpomaluje i Malajsie. 

 
Výprodeje na rozvíjejících se trzích, doprovázené masivním odlivem kapitálu, přichází v době zotavení Evropy, slušných perspektiv Spojených států a očekávání utažení americké měnové politiky, což investorům značně usnadňuje rozhodování o nasměrování prostředků. Centrální banky emerging markets jsou nuceny kvůli propadu kurzů domácích měn omezovat finanční toky a zvyšovat sazby, což ale nijak neulehčuje jejich ekonomikám – kvůli tlaku na inflaci a zdražování úvěrů. Někteří analytici se obávají dominového efektu, který by mohl problémy jedné země rychle rozšířit do zbytku Asie a možná dále. Ne že by se měla opakovat krize z let 1997-98: asijské ekonomiky jsou dnes díky velkým nashromážděným devizovým rezervám a menšímu vnějšímu zadlužení mnohem lépe připravené. Tlak na pokles měn a akcií by však jen tak polevit nemusel.

Podle Richarda Yetsengy, který vede oddělení tržních analýz v australské ANZ Bank, představuje Indie „mikrokosmos“ toho, co se právě teď děje na emerging markets s tím, že nejnovější výprodeje nespustila žádná domácí událost. „Indický deficit státního rozpočtu a běžného účtu se na vysokých úrovních pohyboval nejméně dva roky. Až teprve když začaly růst výnosy amerických dluhopisů a kohout levných peněz byl utažen, začalo se to projevovat na měnách,“ tvrdí Yetsenga s odkazem na úvahy Fedu o omezení či ukončení stimulačních nákupů amerických státních dluhopisů (QE), které dosud do finančního systému dodávaly levnou likviditu.

Ztrátu atraktivity rozvíjejících ekonomik dokládají statistiky investičních toků. Za prvních sedm měsíců roku do ETP produktů navázaných na podkladová aktiva bohatých ekonomik přiteklo 156 mld. USD, z toho 102 mld. USD do Spojených států, jejichž akcie jsou letos k nezastavení, a 28 mld. USD do vzmáhajícího se Japonska. Fondy orientované na emerging markets naopak zaznamenaly odliv 8 mld. USD. Zdá se, že trend, v jehož rámci do rozvíjejících se trhů v uplynulých čtyřech letech přitekly téměř 4 biliony USD, se obrací.

Hodně dostává zabrat zejména rozvojová Asie. Index MSCI Asia Pacific v posledních třech měsících ztratil 7,7 %. Americký S&P 500 ve stejné době klesl o 1,2 % níž, evropský Stoxx Europe 600 o 1,6 % níž. Poslední prognóza Mezinárodního měnového fondu (MMF) snížila odhad letošního růstu regionu emerging Asia o 0,3 % na 6,9 %.

V Indii se vláda premiéra Manmohana Singha potýká nejen s rozsáhlou korupcí, ale i brzdami strukturální povahy. Kvůli zastavení pádu rupie, která za poslední dva roky ztratila 28 % hodnoty, byly omezeny investice indických subjektů v zahraničí a lidé se připravují na tvrdší opatření. Vláda musí najít prostředky na financování obrovského schodku běžného účtu i svého vlastního rozpočtu. Země přitom musí za devizy dovážet velké množství energetických surovin, takže prodražování importů enormně poškozuje konkurenceschopnost, a navíc roztáčí inflaci. Ta už se teď pro spotřebitele pohybuje kolem 10 %. Centrální banka kvůli propadající rupii v červnu přestala snižovat sazby a zařadila zpátečku, čímž však začala omezovat dostupnost úvěrů. Vláda loni zahájila velké liberalizační tažení, omezila dotace paliv a otevřela řadu sektorů zahraničnímu kapitálu. Nejasně definovaná pravidla ale zatím příliš zájemců nepřilákala.

Do potíží se dostává i Thajsko, které poprvé od vypuknutí finanční krize vězí v recesi (kontrakce HDP dva kvartály za sebou). Vývoz, který byl hlavním tahounem ekonomiky, prudce zpomalil a oslabila i domácí poptávka. Vysoké zadlužení domácností i firem omezuje účinnost měnové politiky. Růstovou a exportní prognózu nedávno snížil i Tchaj-wan. Hlavní ekonom Světové banky Kaushik Basu včera zpomalení asijských ekonomik označil za součást „velmi, velmi globálních“ jevů.

Také Yetsenga z ANZ Bank poukazuje na celosvětové souvislosti problémů rozvíjející se Asie: „Náklady na kapitál vzrostly – a to se všude projevuje. I Asie je vystavena vyšší globální ceně kapitálu. Země jako Malajsie a Thajsko v posledních letech výrazně navyšovaly dluhovou zátěž. Z vnější perspektivy vypadají solidně, ale mají vysoké úrovně vnitřního zadlužení.“ Podle Yetsengy by na toto mohly doplatit i Singapur s Hongkongem, jejichž realitní trh se přehřívá.

I jiní analytici hovoří o Malajsii jako o další rizikové zemi, která by se mohla dostat do potíží. Malajský ringit od začátku roku klesl o 8 % na tříleté minimum, přičemž prodejní tlak v posledních týdnech nabírá na intenzitě. Mezi země se stabilnějšími vyhlídkami jsou řazeny Filipíny či Jižní Korea.

(Zdroje: CNBC, Bloomberg, WSJ)


Čtěte více:

Fondy prchají z emerging markets nejrychleji za dva roky. První oběť konce QE?
20.06.2013 14:08
Za poslední čtyři roky přiteklo do emerging markets, kam bývá řazena i...
Mobius a S&P: Nesrovnávejte úvěrovou krizi Číny s pádem Lehman Brothers. Číňani přesto blízko runu na banky
25.06.2013 11:55
Nenechte se vystrašit největším propadem čínských akcií téměř za dva r...
Mobius: Čeká nás horská dráha, konec QE ale nevyvolá úprk z emerging markets
19.08.2013 12:52
Rozvíjející se trhy se budou dál těšit přílivu investic a konec QE ze ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023
5:58Stratégové z Wall Street varují, že pokles na akciích může vyvolat širší prodeje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
8:00UK - Harmonizovaný CPI, y/y
9:00CZ - PPI, y/y
11:00EMU - CPI, y/y