Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Na jih od německého ráje

Na jih od německého ráje

02.01.2015 17:00

V pondělí příštího týdne by k nám měla dorazit nová data týkající se prosincové inflace v Německu, v úterý bychom se měli dozvědět, jak to vypadlo v listopadu s nezaměstnaností v této zemi a také v celé eurozóně. Vše dohromady nám už nějakou dobu kreslí pozoruhodný obrázek ve stylu „na periferii od ráje“. A ten ráj má i svou temnější stranu.

S výjimkou roku 2008 se německá inflace nedostávala dlouhodoběji nad 2 %. Po roce 2012 pak nastává její soustavný pokles, nyní se inflace pohybuje hluboko pod 1 % a je velice nepravděpodobné, že by v dohledné době došlo k výraznější změně.

4

Německá ekonomika trpěla až do roku 2006 poměrně vysokou a hlavně trendově rostoucí nezaměstnaností. Pak ale nastal prudký propad a v současné době se míra nezaměstnanosti v této ekonomice pohybuje na úrovni 5 %. Pro většinu vyspělých ekonomik je to hodně ambiciózní meta. Ekonomové někdy hovoří o takzvaném indexu utrpení, který dává do jednoho čísla nezaměstnanost a inflaci. Německo je nyní podle něho (a nejen podle něho) ekonomickým rájem, v kterém je asi těžké někoho přesvědčovat o negativních stránkách deflace. Či dokonce o tom, že by tento ráj měl vyšší inflací kompenzovat (údajnou!) menší nákladovou konkurenceschopnost periferie.

5

V eurozóně jako celku ukazují poslední data týkající se nezaměstnanosti číslo 11,5 %. Jinak řečeno, v měnové unii bez Německa je nezaměstnanost mnohem vyšší, než je tento průměr. Německo je tedy ostrovem hojnosti a relativní stability v jinak poměrně rozvlněném a temném moři. Na takovém ostrově není v principu nic špatného, zvláště pokud je jeho stav odrazem snahy, práce a důvtipu jeho obyvatel. Pak se může i dávat za příklad jiným. Tak černobílý ale obrázek přes všechny nepopíratelné úspěchy Němců není. Jinak řečeno, jejich hojnost jde z části na úkor ostatních. Jak je to možné?

To, že německá ekonomika je dobře šlapající exportní mašinou, je odrazem její schopnosti produkovat zboží s dobrým poměrem cena kvalita. Stejně tak se do toho ale promítá rozhodnutí spotřebovávat a investovat méně, než Němci vydělají. To znamená rozhodnutí investovat do zahraničí – půjčovat jiným zemím na nákup německých výrobků a dovážet z nich poptávku a tudíž i zaměstnanost. Pokud by Německo mělo svou vlastní měnu, tento model by po čase vyvolal tlaky na její posilování a přirozeně by tak celý proces otáčel zpět – docházelo by k růstu německých dovozů, německého exportu poptávky do zahraničí a splátkám německých pohledávek.

Bez flexibilního kurzu se tak ale neděje, a Němci k obratu aktivně přispívat moc nehodlají. Současný stav jim v tomto smyslu vyhovuje, protože si dál dováží poptávku a zaměstnanost a stále věří, že jejich pohledávky budou nakonec splaceny. Je to ale těžko řešitelná rovnice, což nyní ukazuje třeba Řecko. Na půjčkách i jejich splácení se prostě musí podílet dlužníci i věřitelé (ti musí být ochotni nechat si splácet – vzdát se cizí poptávky). Existuje ale mnohem jednodušší způsob jak ukázat, že onen ráj má i svou temnou stránku. Stačí pohled na následující graf:

3

Zdroj: Fed San Francisco

Až do roku 2008 se skutečné sazby v eurozóně (červeně) hodně blížily tomu, co podle Taylorova pravidla odpovídalo ekonomické situaci v jádru - hlavně Německu (černě). Což nevyhnutelně znamenalo, že na periferii byly monetární podmínky příliš uvolněné. Když tedy Německo kritizuje údajnou nezodpovědnost zemí na periferii, asi si není tak úplně vědomo toho, že tato „nezodpovědnost“ byla do značné míry jím samotným vynucená, uvalená. Navíc i pokrizové roky přináší monetární politiku, která více vyhovuje jádru. Na periferii od ráje to má nyní naopak příliš tlumící efekt. Takže není divu, že to tam jde do háje (či to v něm zůstává po příliš dlouhou dobu). Pokud hovoříme jen o řeckém národním sportu vyhýbání se daním, siestách, apod., je to hodně selektivní obrázek.


Čtěte více:

Index Ifo v prosinci roste - zlepšení názorů na Německo má pevnější obrysy
18.12.2014 10:10
Index podnikatelské nálady v Německu se za prosinec zlepšil. Údaje ins...
Německo má příští rok překonat růstové odhady, pomůže mu ropa
29.12.2014 15:07
Růst německé ekonomiky by příští rok mohl být lepší, než se čekalo, a ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m