Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Umění a nemovitosti jako nové zlato?

Umění a nemovitosti jako nové zlato?

23.04.2015 13:00
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Zlato bylo po mnoho let považováno za uchovatele hodnoty. Od dob, kdy většina světa opustila koncept zlata jako jisté zálohy měn, byl tento drahý kov jakýmsi bezpečným útočištěm a ochranou proti inflaci. Horečné nakupování zlata nabývalo na oblibě zvláště v obdobích finanční krize nebo změn politik centrálních bank, pokud existovalo riziko, že povedou k hyperinflaci.

Ceny zlata byly však v posledních několika letech pod značným tlakem a někteří analytici dokonce tvrdili, že zlato je u konce komoditního super cyklu. Výjimkou nebyl ani názor, že by cena zlata mohla spadnout až k 660 dolarům za unci.

Co si myslí CEO BlackRock...
Generální ředitel investiční společnosti BlackRock Larry Fink prohlásil tento týden na konferenci v Singapuru, že právě luxusní byty a současné umění jsou tím novým zlatem. Doslova uvedl: „Na mezinárodní úrovni je v dnešní době největším úložištěm bohatství současné umění… a nemyslím to jako vtip, mám na mysli opravdovou třídu aktiv, tím druhým úložištěm bohatství jsou byty na Manhattanu, ve Vancouveru a v Londýně.“ Larry Fink zároveň dodal: „Z historického hlediska bylo zlato skvělým instrumentem pro uložení bohatství… Zlato ale ztratilo svůj lesk a existují i jiné mechanismy jak uložit bohatství, očištěně o inflaci.“

Zatímco dříve bohatí kreativně schovávali peníze na účtech ve Švýcarsku, v trezorech za obrazy ve zdi anebo v zásobách zlatých cihel, časy se mění a bohatí nahrazují tento drahý kov novými možnostmi ve světě investic. Podle Larryho Finka v nynější době právě umění a nemovitosti zastiňují zlato jako formu zajištění dnešní hodnoty bohatství. Podle Finka uškodil atraktivitě zlata fakt, že v širším měřítku tento kov lidé vlastní ve formě na burze obchodovaných fondů ETF nebo jiných finančních instrumentů. Od posledního vrcholu cen zlata v roce 2011 jeho hodnota do současnosti spadla o více než třetinu. Tak proč peníze neuložit do umění nebo realit?

Nemovitosti a umění versus zlato
Ačkoliv je možná příjemnější dívat se doma na obraz od Picassa, Moneta nebo Rothka než na hromadu zlatých cihel (i když to také neplatí pro každého) a penthouse v New Yorku či dům v Londýně jsou nesporně lepším útočištěm než ten nejluxusnější trezor, zůstává otázkou, jak si oproti zlatu stojí umění a nemovitosti v roli investic.

Zlato
Zlato kupříkladu za poslední rok sice ztratilo 7 %, ale za posledních pět let jeho cena vzrostla o 4 %. V posledních deseti letech se cena zlata zvýšila dokonce o 179 %. A upřímně řečeno zlato koneckonců není zrovna krátkodobá investice. V současnosti se trojská unce zlata obchoduje za cenu okolo 1189 amerických dolarů.

Gold spot 22.4. graph 5y.png
Graf znázorňuje vývoj ceny zlata za posledních pět let.

Umění
Umění si sice vedlo dobře, ale tento trh do značné míry podléhá trendům. U realit se zase vše odvíjí od lokality. Podle posledního vývoje indexu Knight Frank Luxury Investment Index rostlo umění v posledním roce o 15 %, o 64 % za posledních pět let a o 252 % za poslední dekádu. Vypovídací schopnost jakéhokoliv indexu pro velmi specifický trh jako je ten s uměním je ale přinejmenším sporná. Jednotlivá umělecká díla nemají žádnou vnitřní hodnotu, nemají žádnou jasnou tržní cenu ani cash flow a často se jedná o velmi dlouhodobou investici. Je daleko větší pravděpodobnost, že bude za pět let umělecké dílo stát méně než více. Trh s uměním je značně nelikvidní, plný padělků, drahých provizí a nákladů na pojištění. Navíc v podstatě není žádný způsob, jak zjistit jaká je v danou dobu skutečná hodnota uměleckého díla.

Nemovitosti
Reality si podle Knight Frank vedly dobře například v Londýně, kde hlavní rezidenční nemovitosti rostly o 3 % za poslední rok, o 45 % za posledních pět let a o 138 % v posledních deseti letech. V New Yorku pak ceny rezidenčních nemovitostí podle Jonathana Millera ze společnosti Miller Samuel klesly v posledním roce o 4,4 %, Za posledních pět let se však jejich cena zvýšila o 38 % a v poslední dekádě vzrostla dokonce o 67 %. Medián prodejních cen bytů na Manhattanu byl v prvním čtvrtletí na úrovni 970000 amerických dolarů a oproti loňskému roku se prakticky nezměnil.

A likvidita?
Na základě těchto informací by se dalo říct, že umění a londýnské nemovitosti překonaly zlato. Ovšem klíčový je v tomto případě faktor likvidity. Trhy s uměním a nemovitostmi jsou podstatně méně likvidní než zlato. Realitní makléři a obchodníci s uměním odvedli skutečně skvělou práci a přesvědčili mnoho bohatých o tom, že nákupy drahých apartmá, vína nebo uměleckých děl jsou vynikající investicí a dokonce samostatnými třídami aktiv. Možná to i platí v době růstu, ale až finanční krize může ukázat, jak se tato nová aktiva osvědčí, až budou bohatí potřebovat směnit své luxusní byty a obrazy za hotovost.

Kdo má k dispozici pár přebytečných miliónů dolarů, může si samozřejmě koupit nějaký výjimečný kus současného umění a hlídat si ho ve svém manhattanském apartmá anebo ho uložit v tajném skladu v Ženevě nebo Singapuru. V první polovině května bude kupříkladu slavná aukční síň Sotheby‘s dražit obraz Marka Rothka a očekává se, že cena vystoupá až na 40 až 60 milionů dolarů. Ti méně majetní a rizikově averznější se budou asi muset smířit se zlatem.

Komentáře Larryho Finka přinesla a zveřejnila agentura Bloomberg a BlackRock je potvrdil.

Zdroj: CNBC, BI, BBG


Čtěte více:

Project Syndicate: Co Západ dluží Ukrajině
20.04.2015 13:00
Ukrajina dnes možná nefiguruje v tolika novinových titulcích jako před...
Velké investorské spiknutí
22.04.2015 17:00
Spikleneckých teorií o tom, jak mocné korporace vysávají peníze či i n...
Rozbřesk - Konjunktura v eurozóně sílí a stejně tak zrychluje migrace z jihu
23.04.2015 9:20
Akciové trhy rostou a opět se přibližují svým maximům. Podporují je ne...

Váš názor
  •  
    23.04.2015 13:29

    Umění je naprosto zbytná komodita a rozhodně nemůže sloužit k zajištění pro případ společenských krizí a válek. V takové době kupce neseženete. Když někdo utratí balík za umění, tak se prostě ty peníze přemístily jinam, k někomu, kdo to už nebude chtít zpátky. V každém případě ale propagace umění může sloužit k tomu, aby se peníze od lidí, kteří opravdu neví, co s nimi, dostaly k chudákům.
    VeleOp
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.