Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Patria - Zhodnocení výhledu na rok 2016 po uplynulých měsících

Patria - Zhodnocení výhledu na rok 2016 po uplynulých měsících

22.08.2016 16:30
Autor: Tomáš Sýkora, Patria Finance

Patria zveřejňuje v rámci komplexního investičního servisu pravidelnou hodnotící zprávu o úspěšnosti svých doporučení v uplynulých měsících. V následujících dnech na našich webových stránkách zveřejníme rovněž aktualizovaný výhled pro hlavní ekonomiky světa, klíčové měnové páry a na závěr přineseme aktualizovaný seznam akciových doporučení.

Uplynulé měsíce letošního roku přinesly finančním trhům plno zvratů a tedy i slušnou volatilitu. Hned v úvodu roku investory značně znejistěla situace v čínském hospodářství. Obavy o tvrdé přistání tahouna růstu globální ekonomiky rozdmýchaly sérii výprodejů rizikovějších aktiv. Pomyslný olej do ohně poté přilil prudký propad cen ropy. V první polovině února pak trhům zasadila ránu obava o schopnost německé Deutsche Bank splácet vybrané dluhopisové tranše. Napětí následně počátkem března částečně odeznělo. Dopomohla tomu lepšící se data klíčových ekonomik, explicitní uklidnění Deutsche Bank o schopnosti splácet své závazky a pozadu s podporou nezůstaly ani centrální banky. ECB v březnu představila další uvolnění své měnové politiky, když hlouběji do záporu stlačila depozitní sazbu a navýšila objem prostředků v rámci kvantitativního uvolňování. Taktéž přislíbila spuštění dlouhodobých refinančních operací, které bankám umožní půjčit si u ECB dodatečnou likviditu za referenční (nulovou) či dokonce (zápornou) depozitní sazbu. Na opačném břehu Atlantiku Fed rozhodl o pozdržení dalšího kola zvyšování sazeb, což doplnil poměrně holubičí rétorikou. Ode dna se tak odrazila cena ropy a rychle rostla. Uhlí, železná ruda, zinek a mnohé další komodity ropu v jejím růstu ochotně doprovázely, k čemuž přispělo i (zdánlivé) uklidnění situace v Číně. Silný růst má letos za sebou i zlato (27 %).

A pak to přišlo – BREXIT. Rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii překvapilo nejen nás, ale i finanční trhy jako celek. Konec prvního pololetí tak zamíchal výhledy pro ekonomiky i trhy. K úvodnímu výprodeji veškerého rizika se záhy přidaly i (obnovené) obavy o zdraví italského bankovního sektoru, resp. dostatečnou kapitalizaci vybraných evropských bank. Akciové trhy byly zasaženy Brexitem i změnami ve výhledu, ve většině případů se ale dokázaly poměrně rychle vzchopit. Zejména to platí pro britské akcie (+10 % YTD) podpořené slabou librou a měkčí měnovou politiku, a potom pro akcie americké (+7 % YTD). Podle našeho názoru se tak stalo především v souvislosti s politikou centrálních bank, resp. dalším uvolněním měnové politiky. Kroky centrálních bank nemohly nechat finanční aktiva chladnými. K novým historickým minimům klesly výnosy německých i amerických státních dluhopisů a dluhopisy tak svojí výkonností za akciemi nijak nezaostávají. V USA je letošní výkonnost srovnatelná. V Evropě mají bondy letos nad akciemi hodně navrch. Dolar se ve výsledku obchoduje letos beze změny vůči euru, značně ale oslabil na páru s jenem (-17 %), a toto doporučení nám tak – s přispěním Brexitu, resp. s notným zpomalením původně očekávaného tempa růstu úrokových sazeb v USA – vůbec nevychází. Naopak v souladu s naším předpokladem sice oslabila britská libra (dlužno dodat, že podstatně více, než jsme čekali), dříve předpokládané opětovné posílení se však po referendu v Británii nekoná, právě naopak.

Naše preference pro akcie rozvinutých ekonomik zase letos dostaly trhliny rychlým růstem cen komodit v uplynulých měsících. Evropské akcie od začátku roku ztratily přes 6 % (Stoxx 600 Europe), v USA index S&P 500 sice o 7 % vzrostl, ale index MSCI Emerging Markets je letos výše téměř o 17 %. Především vývoj v Evropě je pro nás zklamáním a nejvíce pak vývoj v bankovním sektoru.

Náladu i reputaci si ale můžeme napravit u našich konkrétních akciových tipů. S ohledem na množící se rizika jsme po celý rok při výběru akcií zdůrazňovali selektivní strategii. Evropské akcie, které jsme k nákupu doporučili v závěru loňského roku, dosahují průměrného zhodnocení 6 % (navíc bez započtení obdržených dividend) a o celých 11 % tak překonávají výkonnost indexu (Euro Stoxx 600). Mimořádně se zdařilo například doporučení akcií ARM (+75 %), či GlaxoSmithKline (+30 %) z preferovaných sektorů IT a zdravotnictví. Výborně si vedly i některé defenzivnější a dividendové tituly jako Imperial Brands (+22 %) či Anheuser-Busch (+11 %). Investiční doporučení v USA, které jsme vydali před loňskými Vánocemi, dosahují zhodnocení přes 10 % (bez započtení obdržených dividend) a o 5 % tak překonávají výkonnost širokého indexu S&P 500. Jedním z povedených témat bylo zařazení Dollar General (+37 %) z preferovaného sektoru spotřebního zboží. A hezké zisky si připsaly například i Abbvie (+20 %) ze zdravotnického sektoru či dopravce Union Pacific (+23 %).

Na českém akciovém poli jsme preferovali „dividendová jména“. Nejlépe si vedl Philip Morris (+16 % včetně dividendy). Z problémů způsobených havárií v petrochemickém provozu se oklepaly akcie Unipetrol (+12 %), které jsme zmiňovali jako zajímavou (i když přeci jen rizikovější) sázku. Méně se sice již dařilo O2 ČR (0 %), či Komerční bance (-10 %). Všechny námi letos preferované tituly, s výjimkou KB, ale překonaly výkonnost indexu PX-TR (-5 % včetně dividend), v průměru téměř o 10 %.

Závěrem bychom rádi odkázali na naši nedávnou (post-Brexit) aktualizaci investičních doporučení v Evropě, v USA i v ČR, především pak na nově zařazené tituly.

Kompletní aktualizaci Dlouhodobých investičních příležitostí, která obsahuje všechny investiční tipy, si mohou klienti Patria Direct stáhnout v obchodní platformě v záložce Research.

Za zmínku také stojí, že ke kompletnímu seznamu mají přístup všichni aktivní klienti (alespoň jeden obchod za kvartál) Patria Finance. Investiční tipy, včetně analytických výstupů, jsou pravidelně zveřejňovány také na webových stránkách Patria v sekci Zápisník analytika.



Čtěte více:

BREXIT a akcie v CEE - jak se zachovat ve středu Evropy (+komentář analytika)
24.06.2016 10:44
Britské rozhodnutí opustit EU poslalo globální akciové trhy prudce dol...
Velká (post-Brexit) aktualizace evropské části seznamu Dlouhodobých investičních příležitostí
13.07.2016 12:00
Rozhodnutí Británie vystoupit z EU nevyvolalo šok pouze na politické s...
Post-Brexit aktualizace americké části seznamu Dlouhodobých investičních příležitostí
26.07.2016 14:50
Rozhodnutí Británie vystoupit z EU nevyvolalo šok pouze na politické s...
Obchodujte komodity (ETC) - s Patria Finance nyní jen za polovinu!
25.08.2016 16:30
ETC (Exchange Traded Commodity) jsou finančním produktem, který je sv...
Dlouhodobé investiční příležitosti - Technologický sektor: Valuace, E-commerce, Cloud, Internet, 5G
08.08.2016 13:55
IT sektor je stálicí našich investičních doporučení. Hlavním tahákem j...

Váš názor
  • Risk-adjusted return
    22.08.2016 18:00

    Dobrý den, pane Sýkoro, podle mne byste měl při srovnání vašich úspěchů uvádět také risk-adjusted return - srovnání rizikového výnosu dosaženého výběrem konkrétní akcie proti indexu bude korektnější... Co vy na to? MF
    Miloš Filip
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení