Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trh si možná začíná přiznávat, že stará pravidla platí i u nových firem

Trh si možná začíná přiznávat, že stará pravidla platí i u nových firem

26.09.2019 17:52

Trhem nyní hodně hýbe pád Netflixu, ale původně jsem se tomuto tématu nechtěl věnovat, protože jsem nechtěl budit dojem, že se tu chvástám svými odhady. Pak jsem ale narazil na zprávy ohledně toho, jak se na akcii nyní dívá Barclays a rozhodl jsem se jinak. A jako prevenci proti případnému čtenářovu pocitu, že si přisvojuji výjimečnou schopnost odhadovat vývoj na trhu, zdůrazňuji, že ničím takovým ani náznakem nedisponuji. A také jsem se tu nejednou seknul. Konců, i u Netflixu může nakonec vše dopadnout jinak. Celý příběh ale skrývá jedno velké poučení, které bychom si neměli nechat uniknout. 

Trocha historie: Před necelým rokem jsem tu psal, že „pokud je Tesla bublina, o Netflixu to platí dvojnásob“. Na počátku roku 2019 se pak na trhu rozšířil názor, že Tesla půjde dolů, Netflix nahoru. S první částí se podle mne dalo souhlasit, s druhou ne. Proto jsem tu více než jednou poukazoval na to, jakého těžko uvěřitelného toku hotovosti by musel Netflix být schopen dosáhnout, aby svou kapitalizaci ospravedlnil. Musel by mít obrovskou bázi klientů a hlavně by musel fungovat bez velkého konkurenčního tlaku. Což znamená, že by musel podnikat v odvětví, či tržní nice, která má velké bariéry vstupu. Jinak není možné dlouhodobě vydělávat vysoké zisky, protože právě tyto zisky nalákají konkurenci, která návratnost kapitálu stlačí dolů. Na otázku, zda tyto bariéry vstupu v tomto případě skutečně existují, jsem si pak odpovídal záporně. 

Zdálo se ale, že analytici z velkých bank a investoři na tyto staré ekonomické zákony nevěří, či mají jiný názor na ony bariéry vstupu a celkovou velikost udržitelného trhu. Tedy až do poloviny července. Od té doby akcie prudce klesá a nyní s e začínají množit analýzy, které už takovým nadšením neoplývají. Čímž se dostávám k té od Barclays. Ta podle CNBC tvrdí, že Netflix je velmi drahý a na ospravedlnění ceny akcie by musel získat miliony nových uživatelů.  Do roku 2026 by jich konkrétně musel mít 750 milionů až 1,3 miliardy. Trh přitom ale podle banky dosahuje velikosti pouhých 700 milionů uživatelů. Firmě by alternativně pomohly vyšší příjmy na zákazníka, či alternativní zdroje zisků, například reklama. 

Je dobré zdůraznit, že valuace akcií a firem podobných Netflixu je věcí hodně zapeklitou, protože jde o firmy růstové, kde i malá změna příběhu a s ním spojených čísel přináší velké změny v odhadu hodnot. Úvaha, kterou prezentuje Barclays, by ale každopádně měla být první věcí, nad kterou budeme přemýšlet, byť jen jednoduchým způsobem. Pokud například současná kapitalizace implikuje budoucí návratnosti kapitálu ve výši několika desítek procent a zároveň jde o odvětví, kam se lehce natlačí konkurence, něco tu nehraje. Jak tomu bylo konkrétně u Netflixu?

V oné polovině července jsem tu shodou okolností poukazoval na to, že kapitalizace firmy dosahuje 137 miliard dolarů. A tehdy by jí ospravedlnilo třeba následující volné cash flow:
001 

Netflix by se tedy na ospravedlnění tehdejší kapitalizace musel do deseti let přesunout z hluboce záporných čísel na úroveň 9 miliard dolarů toku hotovosti po investicích. Pro srovnání: Amazon tehdy posledních 12 měsíců na volném toku hotovosti vydělal 20 miliard dolarů, Facebook 15 miliard dolarů, Alphabet 25 miliard dolarů, Walt Disney 8 miliard dolarů

Jak jsem zmínil v úvodu, určitě nemám žádné mimořádné analytické schopnosti, jen věřím, že staré ekonomické zákony platí i u nových firem. Je podle mne dost dobře možné, že se to neprojeví jen u Netflixu – předevčírem jsem tu psal o tom, jaké divy se letos dějí na americkém trhu s IPO. Jde nejednou o skutečně výjimečné společnosti, ale i těm by prospěla spíše valuační umírněnost a dlouhodobí investoři, než krátkodobé spekulace opřené spíše o sny a dělání dojmů. A také je ale možné, že Netflix se nakonec přidá k řadě mých omylů.



Čtěte více:

Smaghi: ECB by si měla vzít velké poučení z Fedu v době vysoké inflace
24.09.2019 15:49
Evropská centrální banka se rozhodla, že sníží depozitní sazbu na minu...
Politico: Macron jde proti zlatému pravidlu politiky a možná mu to vyjde
24.09.2019 14:16
Už se zdálo, že francouzský prezident Emmanuel Macron může hodit prote...
Dánská hra se sazbami právě změnila pravidla
25.09.2019 7:01
Dánsko se možná stane precedentem pro to, co může nastat, když začne m...
Akcie plné dojmů a mizivého fundamentu
24.09.2019 19:25
Trh s IPO může být docela dobrým indikátorem možné bublinovatosti celé...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m