Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jaký kapitalismus chceme?

Jaký kapitalismus chceme?

04.12.2019 6:45

Jaký kapitalismus chceme? Právě to je možná určující otázkou naší éry. Chceme-li zachovat hospodářský systém pro budoucí generace, musíme na ni odpovědět správně, začíná prezentovat svůj názor pro Project Syndicate zakladatel a výkonný předseda Světového ekonomického fóra (WEF) Klaus Schwab.

Obecně řečeno, máme na výběr ze tří modelů. Prvním je „akcionářský kapitalismus“, přijímaný většinou západních korporací. Má za to, že prvořadým cílem korporace by měla být maximalizace vlastních zisků. Druhým modelem je „státní kapitalismus“, který směřování ekonomiky svěřuje do rukou vlády a který se výrazně prosadil na některých rozvíjejících se trzích, především v Číně.

V porovnání s těmito dvěma možnostmi se však nejlepší ten třetí - „zainteresovaný kapitalismus“ (stakeholder capitalism), model, který jsem poprvé navrhl před půlstoletím, staví soukromé korporace do role správců majetku společnosti (society) a je zjevně nejlepší reakcí na dnešní sociální a environmentální výzvy.

Selhání neustálého růstu zisků

Akcionářský kapitalismus, aktuálně dominantní model, se prvně uchytil ve Spojených státech v 70. letech a svůj vliv v dalších desetiletích rozšířil do celého světa. Ne bez zásluh. V časech jeho rozkvětu celosvětově prosperovaly stamiliony lidí, neboť firmy v honbě za ziskem otevíraly nové trhy a vytvářely nová pracovní místa.

To ale nebyl celý příběh. Zastánci akcionářského kapitalismu, mimo jiné Milton Friedman a chicagská škola, opomněli skutečnost, že veřejně obchodovaná korporace je nejen subjektem usilujícím o zisk, ale také sociálním organismem. Jednostranné zaměření na zisky, společně s tlaky finančního sektoru na posílení krátkodobých výsledků, zapříčinilo sílící odpoutávání akcionářského kapitalismu od reálné ekonomiky. Mnozí si uvědomují, že tato forma kapitalismu už není udržitelná. Otázkou je: proč se přístupy začaly měnit až teď?

Pravděpodobnou příčinou je „thunbergovský efekt“. Mladá švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová nám připomněla, že setrvávání u současného ekonomického systému představuje zradu budoucích generací vzhledem k jeho environmentální neudržitelnosti. Další (související) příčinou je to, že mileniálové a příslušníci generace Z už pro společnosti, které postrádají hodnoty přesahující maximalizaci hodnoty pro akcionáře, už nechtějí pracovat ani do nich investovat či od nich nakupovat. Konečně sami výkonní ředitelé a investoři si začali uvědomovat, že jejich vlastní dlouhodobý úspěch je úzce navázán na úspěšnost jejich zákazníků, zaměstnanců a dodavatelů.

Změna pozornosti na společnost

Výsledkem je, že se rychle prosazuje zainteresovaný kapitalismus. Popsal jsem toto pojetí poprvé v roce 1971 a vytvořil jsem Světové ekonomické fórum, abych podnikatelským a politickým lídrům pomohl jej uvést do praxe. Dva roky nato účastníci výročního zasedání Fóra podepsali „Davoský manifest“, který popisuje stěžejní povinnosti firmy vůči zainteresovaným stranám.

K jednacímu stolu „zainteresovaných stran“ teď konečně přicházejí ostatní. Kulatý stůl firem USA, nejvlivnější lobbistická skupina amerického byznysu, letos oznámil, že formálně přijme zainteresovaný kapitalismus. Na významu získávají také takzvané impaktové investice, neboť investoři hledají způsoby jak environmentální a sociální přínosy spojit s finančními výnosy.

Měli bychom se přítomného okamžiku chopit a zajistit, aby zainteresovaný kapitalismus zůstal novým dominantním modelem. Světové ekonomické fórum za tímto účelem vydává nový „Davoský manifest“, který prohlašuje, že společnosti by měly poctivě platit svůj díl daní, projevovat nulovou toleranci vůči korupci, prosazovat lidská práva napříč svými globálními dodavatelskými řetězci a prosazovat rovné konkurenční hřiště – obzvlášť v „ekonomice platforem“.

Nové metriky

K dodržování principů zainteresovaného kapitalismu však firmy budou potřebovat novou metriku. V prvé řadě by nový ukazatel „tvorby sdílené hodnoty“ měl zahrnovat „environmentální, sociální a správní“ (ESG) cíle jako doplněk standardní finanční metriky. Iniciativa usilující o vytvoření nového standardu v tomto duchu už je naštěstí v běhu, za podpory „velké čtyřky“ účetních firem a pod vedením předsedy Mezinárodní rady podniků, výkonného ředitele Bank of America Briana Moynihana.

Druhou metrikou, již je třeba korigovat, je odměňování výkonných manažerů. Exekutivní platy od 70. let strmě vyletěly, převážně s cílem „sladit“ rozhodování manažerů se zájmy akcionářů. V novém zainteresovaném paradigma by platy měly ladit spíš s novým ukazatelem dlouhodobé tvorby sdílené hodnoty.

Konečně velké společnosti by měly chápat, že ony samotné jsou významně zainteresované na společné budoucnosti. Je zřejmé, že všechny společnosti by nadále měly usilovat o zužitkování všech svých stěžejních dovedností a zachování podnikavého smýšlení. Zároveň by ale měly spolupracovat s dalšími zainteresovanými stranami na zlepšování stavu světa, ve kterém působí. Ostatně právě posledně jmenované by mělo být jejich nejzazším účelem.

Třetí cesta

Existuje jiná cesta? Státní kapitalismus, prohlásí jeho podporovatelé, také uskutečňuje dlouhodobou vizi a v poslední době sklízí úspěchy, zejména v Asii. Jenže ač státní kapitalismus může vyhovovat jednomu stupni vývoje, také on by se měl postupně vyvíjet v něco bližšího zainteresovanému modelu, jinak podlehne korupci zevnitř.

Podnikatelští lídři teď mají úžasnou příležitost. Tím, že zainteresovanému kapitalismu dají konkrétní význam, mohou vykročit za hranice svých zákonných povinností a ujmout se zodpovědnosti vůči společnosti. Mohou svět posunout blíž k dosažení společných cílů, například těch, které jsou nastíněné v Pařížské klimatické dohodě a v Agendě OSN pro udržitelný rozvoj. Chtějí-li na světě skutečně zanechat stopu, nemají jinou možnost.

Autor Klaus Schwab je zakladatelem a výkonným předsedou Světového ekonomického fóra.

Copyright: Project Syndicate, 2019.
www.project-syndicate.org


 
 
 

Čtěte více:

NYT: Žijeme v korporátním matrixu a jen levice ví, jak na něj
05.08.2019 6:10
Globální finance jsou populárním cílem levice i pravice, a to zejména ...
The Economist: Skutečná odpověď na problémy kapitalismu není ta, která se líbí levici a velkým firmám
28.08.2019 16:40
Napříč celým Západem „kapitalismus nefunguje tak dobře, jak by měl“, k...
Víkendář: Spojené státy už testovaly dvě verze kapitalismu, obě zklamaly
07.09.2019 10:04
Po druhé světové válce byly v USA otestovány dva modely kapitalismu. V...
Pořadí důležitosti
18.11.2019 17:32
Nedávno jsem narazil na dvě zajímavé věci, které úzce souvisí s globál...

Váš názor
  •  
    05.12.2019 12:42

    „Davoský manifest“, který prohlašuje, že společnosti by měly poctivě platit svůj díl daní, projevovat nulovou toleranci vůči korupci, prosazovat lidská práva napříč svými globálními dodavatelskými řetězci a prosazovat rovné konkurenční hřiště – obzvlášť v „ekonomice platforem“.
    rob
  • at jdou nekam
    04.12.2019 10:39

    proč se neustále někdo snaží o socialismus, když víme, že nefunguje, a proč to dnes nefunguje nejlépe, no protože jsme se moc vzdálili od základů tržní ekonomiky. dokud se nevrátíme k podstatě tak jak píše Prac.Pros. tak se nic nezmění
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    04.12.2019 10:18

    Pan Schwab ať si samozřejmě VE SVÝCH firmách zavádí model, jaký mu vyhovuje.
    Hayek
  • Vážený pane Schwabe!
    04.12.2019 9:16

    Chápu, pane Schwabe, že WEF musí myslet na marketing a pokrytectví je velkým uměním politiky. My prostí živnostníci ale víme, že náš systém se nejmenuje "kapitalimus". To je hanlivé označení vymyšlené Karlem Marxem. Člověkem, který v životě nemusel prodat ani jednu plechovku limonády. My našemu systému říkáme "tržní ekonomika". Je postavená na tom, že si někdo dobrovolně za cenu, kterou oba akceptujeme, koupí to, co já nabízím. Zbytek je omáčka, kecy a lež.
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Vážený pane Schwabe!
      19.12.2019 10:02

      Někdo si dobrovolně koupí co nabízím? To bylo kdysi na začátku tržní ekonomiky. Aktuálně je pro firmy levnější si zaplatit modifikaci zákonů a systém dotačních titulů, aby se prodávalo zrovna to co vyrábí. Prostě vám seberou daně a formou dotací je přesunou zase zpátky velkým korporacím, které si za to pořídí výrobní zařízení pro snižování nákladů při jejich výrobě. Příklad? Elektromobily v ČR. Dotace umožní výrobcům "prodat" jinak neprodejné zboží a současně velké firmy získají "zdarma" dopravní prostředky nutné k jejich výrobě a ještě nemusí platit ani silniční daň, ani dálniční poplatky. Vy si nic nekoupíte. Vám jen ty peníze zmizí z účtu (odvod daní se to jmenuje).
      pmx
Aktuální komentáře
28.04.2024
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data