Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: ČNB zvýší sazby o 50 bps a vyšle jestřábí komentář

Rozbřesk: ČNB zvýší sazby o 50 bps a vyšle jestřábí komentář

30.09.2021 9:14, aktualizováno: 30.9. 10:43
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Aktualizováno

Poslední inflační čísla vedla k výraznějšímu posunu v náladě uvnitř bankovní rady ČNB a ta pravděpodobně zrychlí tempo zvyšování úrokových sazeb. Na dnešním zasedání očekáváme růst sazeb o 50 bps a do konce roku celkově nárůst sazeb o 100 bps na 1,75 %. Centrální banka by v utahování měnové politiky měla pokračovat i v roce 2022. Po dosažení 2 % si však pravděpodobně vybere na nějaký čas taktickou pauzu, aby zhodnotila dopady růstu sazeb na ekonomiku.

Hlavním argumentem pro rychlejší růst sazeb na dnešním zasedání je kumulace proinflačních rizik. Na prvním místě šlo o překvapivě vysoký růst spotřebitelských cen v průběhu srpna (4,1 %) - více než jeden procentní bod nad prognózou. Překvapila navíc zejména jádrová inflace (rekordně rychlá) a do zdražování zatím vůbec nepromluvily vyšší velkoobchodní ceny elektřiny a plynu. Je proto pravděpodobné, že inflace na podzim ještě zrychlí. Prognóza již minule volala po agresivnějším růstu sazeb, a pokud narostla proinflační rizika, bude volat ještě hlasitěji.

To si už uvědomuje značná část bankovní rady. Poslední komentáře Marka Mory, Tomáše Niedetzkého i Tomáše Holuba ukazují, že tato klíčová trojice vážně uvažuje o růstu sazeb o 50 bps. Mírnější komentáře guvernéra Rusnoka takový krok také nevylučují. Včetně Vojtěcha Bendy tak pro růst sazeb o 50 bps může zvednout ruku pět centrálních bankéřů.

i

Trhy již v posledních dnech začaly na podobný scénář sázet a krátkým tržním sazbám by dál vzhůru pomohly pravděpodobně jen další jasné jestřábí komentáře guvernéra Rusnoka. Ty podle nás přijdou, ale otázkou je v jaké intenzitě.

Pro korunu na druhou stranu budou zajímavé jakékoliv komentáře ohledně možného rozpouštění výnosů z devizových rezerv. To je krok, o kterém mluvil v posledních týdnech například Vojtěch Benda v souvislosti s tím, že by mohl koruně přirozeně pomoci k silnějším hodnotám (kompenzovat odliv výnosů zahraničních investorů z korun).

TRHY

Koruna

Česká koruna se drží v defenzivě s tím, jak na globálních trzích přetrvávají obavy z inflace a roste přesvědčení, že Fed začne od listopadu tlumit měnovou expanzi. To přitahuje zahraniční kapitál zpět do dolaru a dopadá negativně na všechna středoevropská aktiva včetně koruny.

Dnes by však pro korunu měla hrát prim ČNB. Růst sazeb o 50 bps již trhy vesměs očekávají a bude tedy hodně záležet na síle doprovodného jestřábího komentáře. Hodně zajímavá pro korunu může být také eventuální debata o možném rozpouštění výnosů z devizových rezerv ČNB…, to by byl pro českou měnu bezesporu pozitivní impuls.

Zahraniční forex

Kurz eurodolaru se včera nakrátko propadl pod hranici 1,16, což byla nejnižší hodnota od července 2020. Dolar si zjevně nevšímá politických tanečků v americkém Kongresu (nad odstraněním dluhového limitu či prosazením výdajových stimulů) a posiluje díky rozevírajícímu se úrokovému diferenciálu, resp. rétorice amerických centrálních bankéřů. Včera to byl sám šéf Fedu Powell, který ve svém vystoupení v Evropě vyjádřil rozčarování, že inflace se nejeví tak dočasná, jak se dosud zdálo.

Dnes bude ve hře řada zajímavých dat v čele se zářijovou inflací z několika velkých evropských ekonomik (Francie, Itálie a Německa). Meziroční inflace přitom pravděpodobně dále zrychlí, což může lehce (krátkodobě) euru prospět. Zároveň však budou ve hře i důležitá týdenní data z amerického trhu práce, která hodně napoví, jak by mohly vypadat zářijové měsíční statistiky (payrolls).

Ropa
V USA byly včera zveřejněny pravidelné týdenní zásoby ropy. Zásoby tohoto černého zlata v minulém týdnu překvapivě vzrostly o 4,578 mil. barelů, zatímco analytici v průměru očekávali jejich pokles o 2,15 mil. barelů. Cena americké ropy WTI tak poklesla o 0,6 % na 74,85 USD/barel.

 
 
 

Čtěte více:

Dovedu si představit utažení sazeb o 100 bps ještě letos, říká člen rady ČNB Nidetzký
20.09.2021 12:37
Česká národní banka by mohla do konce roku zvýšit úrokové sazby až o ...
Holub z ČNB se
21.09.2021 10:33
Člen bankovní rady České národní banky Tomáš Holub řekl, že na měnovém...
Většina členů rady může podpořit výraznější utažení sazeb, myslí si Vojtěch Benda
22.09.2021 10:57
Razantnější utažení úrokových sazeb by na měnovém zasedání příští tý...
Podpora pro největší zvýšení sazeb za 24 let v ČNB sílí, vládě navzdory
23.09.2021 10:17
Většina bankovní rady České národní banky by na příštím měnovém zasedá...
Průzkum: ČNB tento týden zvýší sazbu o 50 bps, na konci roku může být až na 2 %
28.09.2021 11:26
Česká národní banka tento čtvrtek pravděpodobně zvýší svou hlavní úrok...

Váš názor
  • ČAU LIDI!!!!!!!
    30.09.2021 10:20

    Voľby sa blížia a preto nevertě chumajom a roznym cicinám, ktorí sa snažia očierniť ÁNO BUDĚ LÍP. Hlavným argumentom pre rýchlejší rást sadzieb nieje kumulácia pro-inflačných rizík to nie je v žiadnom prípadě. To je výmysel niektorých rádoby ekonomóv. Zabudli najmä na to, že hlavný ekonóm tejto krajiny som ja a alenka. Ja som rozdal voličom biliony a ony si kúpili něhnutěľnosti na hypotéky. Pozritě ČNB zvyšuje sadzby už dlho a koruna je dněs 25,50!!! Na čo to robí tý som@riská, keď to vobec nikomu něprospieva. Že vraj inflácia 2-3 percentá???? Však všetci zloději v tejto krajině zdražili aj napriek tomu, že som im dal peniaze. Rajčiny stoja dva razy toľko, železo stojí dva aj tri razy tolko. Všetko išlo hore vďaka českým zlodějom o dvadsať až sto percent!!!!! a inflácia je len 2-3 percentá???? To něch vravia tým čo seno žerú a pivo ščijú. Vietě čo budě ak mňa nězvolítě??? Tie nehnutělnosti, ktoré stě si kúpili na hypotéky a spočítali si splátky na aktuálně úrokové sadzby už něbudětě schopný splácať. Pretože všetko zdraží napr. elektrina, voda, plyn, žradlo aj pijatyka. Potom vam banka zvýší splátku hypotéky a stě v riitii. Však až buděm prezidentom, tak tú ČNB poriadně vykmašem. Pozritě, ja som vám dal istotu, žiadny problém je neni. Něvertě im a voltě mňa, mám pre vás prekvapenie. Všetkým pridám toľko peňzí, koľko mi budú schopný požičať. A potom už naozaj BUDĚ LÍP!!!! Preto nězabudnitě voliť!!!!! A keď mňa zvolítě – ja príděm, požičiam si peniaze a vám ich rozdám a show must go on
    oradapoisson
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m