Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Evropské akcie v nevýhodě, omyl u technologických firem a přicházející posun od kupování k výrobě

Perly týdne: Evropské akcie v nevýhodě, omyl u technologických firem a přicházející posun od kupování k výrobě

04.02.2022 14:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Canaccord Genuity tvrdí, že letos bude trhy hýbat utahování americké monetární politiky a souběžný „posun od kupování věcí k jejich výrobě“. ABRDN míní, že prostředí nahrává zejména finančním titulům, ale slabší globální ekonomika znevýhodňuje evropské akcie. Goldman Sachs spočítal, jak moc trhy posilují po korekcích. A ještě více v nových Perlách týdne.

Inflace a evropské akcie: Ben Ritchie, který stojí v čele akciového výzkumu v investiční společnosti ABRDN, hovořil na Bloombergu o tom, že v posledních několika týdnech probíhala na akciových trzích extrémní rotace mezi jednotlivými sektory. Vyvolána byla očekávanými změnami v sazbách v USA a podle experta budou vyšší volatilita a přesun mezi sektory pokračovat i nadále. Pokud se ale krátkodobé sazby usadí kolem 1 %, „akciové trhy s tím mohou docela dobře žít a v delším období růst“. Prostředí „vypadá dobře zejména pro banky“ a potenciál vidí analytik i v energetice.

Na rostoucí sazby a slábnoucí fiskální podporu reagují i evropské akcie. Ty se navíc od těch amerických liší ve své citlivosti na vývoj v globální ekonomice. Čína je přitom „slabá a platí to i o dalších rozvíjejících se trzích“. A pokud to bude přetrvávat, evropské akcie budou zaostávat. Významným tématem je pak nyní pro obchodované firmy inflace a Ritchie míní, že společnosti se musí snažit o udržení marží zvyšováním efektivity a snižováním nákladů. Je ale dobré mít na paměti, že inflační prostředí je obecně pro korporátní sektor lepší, než prostředí deflační. Platí to zejména o společnostech, které jsou svými prodejními cenami schopny eliminovat vliv vyšších nákladů. Celkově tak nelze paušalizovat a inflace má na různé firmy různý vliv.

Co se děje po korekci a největší pády aktiv za posledních padesát let: Patrně kvůli současnému dění na trhu přichází Goldman Sachs s přehledem toho, co se po podobných situacích na akciovém trhu dělo v minulosti. Následující obrázek konkrétně shrnuje návratnost amerického akciového trhu v různých časových obdobích poté, co akcie oslabily o 10 % ze svých předchozích maxim. Pokud by tedy investor kupoval akcie po takové korekci, v průměru by mu do jednoho měsíce posílily o 2 % a do roku o 15 %:
04
Zdroj: Twitter

BofA zase v následujícím grafu shrnuje vývoj vybraných aktiv, které si prošly prudkým a velmi silným posílením s následnou mohutnou korekcí:
05
Zdroj: Twitter

Zdaleka největším posílením si v měřítku vybraných aktiv prošel bitcoin, s velkým odstupem za ním se nachází čínské akcie před finanční krizí, zlato na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let a technologická bublina.

Technologie nejsou defenziva: Hlavní stratég společnosti Canaccord Genuity Tony Dwyer na Yahoo Finance tvrdil, že investoři vnímali velké technologické firmy jako defenzivní investice. Akcie těchto společností přitom nyní tvoří velkou část kapitalizace celého akciového trhu. Podobná situace nastala naposledy na počátku sedmdesátých let, kdy pár největších firem také tvořilo podstatnou část trhu. Nyní se přitom ukazuje, že technologické společnosti nejsou tak defenzivní, jak se zdálo, což některé investory vede k prodeji jejich akcií. A to může dále snižovat jejich atraktivitu jako vnímaného bezpečného přístavu.

Dwyer k celkové situaci na trzích uvedl, že nemusí být tak rozdílná od toho, co se dělo v roce 2005 a 2011. Tržní očekávání přitom podle něj ukazují, že dlouhodobá inflace se nebude držet nijak vysoko, a Fed tudíž uspěje ve své snaze výrazně snížit tu současnou. Celkové investiční prostředí pak bude letos dáno tím, že na jedné straně bude Fed utahovat svou politiku a na straně druhé v americké ekonomice proběhne přechod „od kupování věcí směrem k jejich výrobě“.

Historie podle experta naznačuje, že akciové trhy by si i v situaci, kdy Fed začne zvedat sazby, měly vést velmi dobře. Opak by mohl nastat v případě, že by americká centrální banka postupovala „velmi agresivně“, což by zvyšovalo krátkodobé sazby, ale dlouhodobé by mohly klesat. A výnosová křivka by se dostala blízko své inverzi. Tedy k tomu, že by dlouhodobé sazby klesly pod ty krátkodobé, což v minulosti indikovalo recesi. Zmíněný posun k inverzi by nutně neznamenal, že by i nyní přišla recese, ale pro investory by to představovalo varovné znamení.

Na otázku týkající se sektorové rotace Dwyer odpověděl, že u některých sektorů nemusí být jasné, zda jsou defenzivní, či naopak cyklické. Patrné je to například na zdravotní péči, kde třeba výroba léku představuje defenzivu, ale biotechnologie jsou „ofenzivní“ a celý sektor je tak těžké škatulkovat. Pro první polovinu roku pak stratég radí, aby investoři nepropadli přílišné panice ve chvíli, kdy trh prudce koriguje. Ale ani přílišnému optimismu, když se trh rychle zvedá z předchozích propadů.

JPMorgan v následujícím grafu srovnává výkony světových akciových trhů během vybraných cyklů zvedání sazeb (bod nula je bodem prvního zvednutí sazeb). Oranžovou křivkou je vyznačen i vývoj v posledních týdnech:
06
Zdroj: Twitter

 
 

Čtěte více:

FAANG a „nové technologie“, nebo radši ty „staré, které skutečně otáčí světem“?
05.01.2022 15:57
Brent Thill, který v Jefferies pokrývá velké technologické firmy, hovo...
Největší odprodeje technologií za dekádu, ale korekce to být nutně nemusí...
06.01.2022 12:16
Od finanční krize neprodávali profesionální spekulativní tradeři tolik...
Rubenstein: Rostoucí sazby v USA a určitá korekce na trzích
25.01.2022 6:09
Fed indikuje, že letos zvedne sazby třikrát, čtyřikrát, možná i pětkr...
Co je krach na burze a co se děje na trzích teď
24.01.2022 15:41
Americký akciový index DJIA právě zažil největší týdenní ztrátu od ří...
Nenechme se mýlit současnou korekcí. Akcie stále počítají s velmi přívětivou budoucností
31.01.2022 17:26
Za poslední půl rok jsou americké akcie v indexu SPX na černé nule, za...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data