Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
František Řezáč exkluzivně pro Patrii: Půjde-li to, bude Pegas pokračovat v progresivní dividendové politice

František Řezáč exkluzivně pro Patrii: Půjde-li to, bude Pegas pokračovat v progresivní dividendové politice

02.06.2015 10:44
Autor: Pavel Daniel

Výsledky hospodaření výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens za 1Q 2015 hodnotí František Řezáč, generální ředitel firmy, pozitivně. A investorům posílá slibný vzkaz: "Pokud firmě finanční situace dovolí a nebude-li k dispozici jiná zajímavá investiční příležitost, budeme pokračovat v progresivní dividendové politice."

Patria Online: Jak hodnotíte oznámené hospodářské výsledky?

Výsledky za první kvartál hodnotíme pozitivně. Dařilo se hlavně výrobě, ale ani prodeje nezůstaly pozadu za očekáváním. Co nemůžeme ovlivnit jsou ceny polymeru, které v prvním čtvrtletí přispěly k dobrým výsledkům. Jejich vývoj v druhém čtvrtletí však bude znamenat, že velkou část této výhody opět vrátíme. Celkově však věříme, že se nám podaří naplnit cíle, které jsme si stanovili pro letošní rok.

Patria Online: Jakým způsobem chce Pegas Nonwovens s ohledem na závazek progresivní dividendy zajistit dosud stabilně rostoucí růst příjmů a ziskovosti?

V současné době se nacházíme ve fázi, kdy i bez dodatečných investic do dalších kapacit generujeme dostatečné volné peněžní toky, abychom byli schopni dostát našemu závazku progresivní dividendy. Ale samozřejmě chceme dále růst a náš historický vývoj ukazuje, že jsme toho schopni.

Patria Online: Pro investory jsou akcie Pegas Nonwovens atraktivní kvůli dividendě, jaký má firma výhled výplaty dividendy v krátkodobém časovém horizontu?

Podíváte-li se na historický vývoj naší dividendy na akcii, lze vysledovat určitý trend. Pokud nám tedy finanční situace dovolí a nebude-li k dispozici jiná zajímavá investiční příležitost, budeme pokračovat v progresivní dividendové politice. I nadále chceme v tomto ohledu zůstat relativně dobře čitelní a chceme se vyhnout nepředvídatelným výkyvům směrem nahoru i dolů.

Patria Online: Souvisí s tím nějak rozšiřování provozních kapacit?

Ne, neočekáváme, že by případné rozšiřování provozních kapacit mělo ovlivnit výši dividendy, kterou vyplatíme v následujících letech.

Patria Online: Uvažuje firma s rozšiřováním závodu v Egyptě, případně v regionu mimo Egypt? Nebo jinde ve světě?

Zvyšování výrobních kapacit je strategickou záležitostí. Naše společnost samozřejmě monitoruje investiční přiležitosti a zvažuje možnosti další expanze. K dnešnímu dni představenstvo o dalším rozšíření výrobních kapacit nerozhodlo. Nadále platí náš záměr navýšit výrobní kapacitu našeho závodu v Egyptě. Předpokladem pro toto navýšení je zajištěný odbyt. Očekáváme, že rozhodnutí o dalším rozšíření závodu v Egyptě učiníme letos na podzim.

Patria Online: Na kterých trzích firma nyní především působí?

Geografické členění našich prodejů je do značné míry předurčeno rozmístěním našich výrobních závodů. Dodáváme tedy zejména do evropských zemí, Egypta a zemí Středního východu. Je potřeba si uvědomit, že přepravní náklady v případě netkané textilie hrají poměrně významnou roli a rádius pro dodávky komoditních produktů se rovná přibližně 1000 kilometrů. To platí hlavně ve vztahu ke komoditním produktům, u technologicky vyspělých materiálů je náš akční rádius větší, u některých produktů třeba i celý svět. Rovněž umístění závodu v blízkosti přístavu zvětšuje naše možnosti, co se prodejů týče.

Patria Online: Firma nedávno indikovala, že uvažuje o zpětném odkupu akcií. Co tím firma sleduje, chce refinancovat své zadlužení?

Zpětný odkup akcií budeme zvažovat ve chvíli, kdy bude rozhodnuto o refinancování stávajícího bankovního úvěru. Očekáváme, že k refinancování dojde v nejbližších měsících. Kdy, resp. jestli vůbec k odkupu akcií dojde, nedokážu v tuto chvíli komentovat.

Patria Online: Jaké zajištění používá Pegas Nonvowens proti fatálním měnovým výkyvům?

Naše společnost v co nejvyšší možné míře aplikuje přirozený hedging, v jehož důsledku je dopad změn kurzů cizích měn do značné míry redukován. Téměř veškeré naše výnosy a převážnou část našich nákladů totiž realizujeme v měně Euro. Výše uvedené se vztahuje k provoznímu hospodaření, resp. k provoznímu cash flow společnosti. Ve finanční oblasti společnost uplatňuje běžné zajišťovací nástroje jako úrokové a měnové swapy. I přes aplikaci těchto nástrojů však měnové výkyvy mají výrazný vliv na finanční část naší výsledovky, kde se projevují ve formě nerealizovaných kurzových zisků z přecenění rozvahových položek. Je potřeba si uvědomit, že v tomto případě se jedná pouze o účetní záležitost, která nemá a nebude mít žádný vliv na hotovostní pozici společnosti.

Patria Online: Z posledních dat vyplývá, že firma vykazuje velmi dobré prodeje, díky čemu se Pegasu Nonwovens podle vás daří prodávat?

Silnou stránkou naší společnosti je velmi úzký vztah se zákazníkem, což nám umožňuje do detailu plnit jeho přání, resp. přicházet s takovými řešeními, ze kterých náš zákazník benefituje. Také v oblasti kvality plníme ty nejpřísnější požadavky a nároky zákazníků, což je nesmírně důležité zejména ve vztahu k produktům s aplikací v oblasti jednorázových hygienických potřeb. O našich kvalitách a schopnostech také svědčí ocenění od společnosti Procter and Gamble, které každoročně obhajujeme a které jsou udělovány pouze velmi úzkému okruhu dodavatelů.

Patria Online: Zvažuje firma nějakou produktovou inovaci?

Naše společnost je dlouhodobě na špici v oblasti vývoje. V našem produktovém portfoliu máme řadu materiálů s vyjímečnými vlastnostmi. Naše produkty se snažíme neustále zdokonalovat a samozřejmě hledáme nová rešení. Například současným velkým tématem a trendem v odvětví netkaných textilií je měkkost a objemnost. Pracujeme však zároveň i na řešeních pro nové aplikace, ne pouze pro oblast hygieny.




Čtěte více:

Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) - doběla rozžhavený sektor IT!
18.05.2015 13:00
V další iteraci Dlouhodobých investičních příležitostí (DIP) přichází ...
Akcie ČR – přehled doporučení: Investiční příležitosti z pražské burzy
20.05.2015 11:00
Jarní období v Evropě přineslo poměrně turbulentní vývoj na akciových ...
Pegas – Komentář k hospodaření v 1Q15: Solidní výsledky i díky příznivým měnovým efektům
28.05.2015 11:01
Výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens dnes před otevřením trhu zv...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.