Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak moc je koruna překoupená?

Jak moc je koruna překoupená?

07.02.2017 19:43
Autor: Jan Bureš, Patria Finance

Málokdo pochybuje o tom, že koruna bude v dlouhém období posilovat. Co se však stane bezprostředně po vypnutí intervencí zůstává otevřenou otázkou. V krátkém období bude klíčové, jak moc si před exitem trhy vsadí na silnou korunu. Podle posledních čísel se zdá, že to trochu přehánějí.

Sázky na silnější korunu na začátku roku prudce vzrostly. Na základě přírůstku  peněz v českém finančním systému odhaduji, že ČNB musela od začátku roku nakoupit devizové rezervy  v objemu vyšším než 18 miliard euro. To je podle řady měřítek příliš. To by znamenalo, že za posledních dvanáct měsíců do Česka přitekly odhadem investice (bilance finančního účtu bez rezerv) v celkovém objemu přes 30 miliard euro (800 miliard korun). To je osmkrát  víc než je roční přebytek běžného  účtu a dvakrát více než roční přebytek zahraničního obchodu (viz graf). 

0

Pokud by všechen přiteklý kapitál  chtěl z koruny po exitu naráz odejít, nemusel by jednoduše na trhu najít dostatečně silné protistrany prodávající eura a nakupující koruny - ekonomika generuje eura přirozeně pomaleji (přebytek běžného účtu je zhruba 100 mld korun ročně). Odejít rychle z dlouhých korunových pozic tedy nemusí být vůbec jednoduché. 

Klíčovou otázkou je, zda kapitál, který k nám za posledních dvanáct měsíců přitekl, může po vypnutí intervencí také rychle odtéct? Odpověď do velké míry závisí na tom, kdo za přílivem stojí a jaké jsou jeho cíle. To nám může pomoci zodpovědět hlubší pohled do platební bilance. Poslední data o její struktuře máme z konce listopadu 2016, ale pojďmě zkusit věřit, že se svět se od té doby strukturálně příliš nezměnil (viz graf). 

1

Z grafu je patrné, že zhruba od poloviny roku 2015 musí centrální banka intervenovat, aby zabránila posilování koruny. Musí tedy z trhu odsát eura (vybudovat devizové rezervy), které se rovnají přebytku běžného účtu (především zahraniční obchod, dividendy, transfery z EU) a přebytku finančního účtu (především příliv investic, a to jak přímých zahraničních, tak ostatních - spekulativní kapitál, zahraniční úvěry, nové zajištění proti ziskům koruny).

Nás v tuto chvíli zajímá především příliv kapitálu (přebytek finančního účtu) a jeho struktura – rozložení do složek, které u nás zamýšlí zůstat déle a které naopak po vypnutí intervencí chtějí “rychle” zmizet. Jak ukazuje graf výše, zhruba za čtvrtinou přílivu kapitálu za poslední rok stály přímé zahraniční investice - investice na “zelené louce”, nákupy významných majetkových podílů v podnicích nebo re-investovaný zisk. Tato část kapitálu po vypnutí intervencí asi nebude chtít “vzít rychle nohy na ramena”. 

Výraznou většinu (tři čtvrtiny) přílivu investic však tvoří portfoliové investice a ostatní investice.Ty mohou částečně odrážet nové zajištění domácích exportérů, ale především čisté “sázky” tržních hráčů na zisky koruny. Tato stále velká část koláče (za poslední rok odhadem přes 20 miliard euro) může odtéct relativně rychle, a dostat tak korunu dočasně pod tlak. Rozhodující pro pohyb koruny bezprostředně po vypnutí intervencí proto bude především trpělivost “sázkařů”. Pokud začnou houfně vybírat zisky a chystat se k odchodu již na 26,80 EUR/CZK, může se koruna rychle stočit do defenzivy. Sázkaři na silnější korunu by se pak při balení kufrů museli spolehnout na ČNB a její ochotu prodat jim pár eur z nabobtnalých devizových rezerv.       


Čtěte více:

Big Mac index: Dolar by měl stát 15 korun
16.01.2017 15:57
Týdeník The Economist minulý týden aktualizoval svůj známý Big Mac ind...
Rusnok o koruně: Po exitu čekejme výkyvy. Možná i oslabení
16.01.2017 15:04
Až Česká národní banka ukončí své intervence proti koruně, bude česká ...
BofA: Koruna možná příliš neposílí, ČNB ukončí intervence na přelomu dubna a května
18.01.2017 10:15
Ekonomka Mai Doanová z Bank of America (BofA) ve svém včerejším report...
Hampl (ČNB): Korunu čeká po konci závazku divoké období. Kdy to bude?
19.01.2017 14:00
Investoři, kteří doufají v rychlé zhodnocení své spekulace na brzký ko...
JPMorgan ke koruně: Čeští vývozci si ve čtvrtletí zajistí miliardy exportu
23.01.2017 12:32
České firmy s blížícím se koncem kurzového závazku České národní banky...
Tomšík (ČNB): Spekulanti na prudké posílení koruny se mohou spálit
25.01.2017 15:07
Investoři sázející na prudké posílení koruny po ukončení kurzového záv...
Jan Bureš ke koruně: Jak dlouho vydrží sázkaři čekat na zisky a co dovolí ČNB?
02.02.2017 12:29
Bude dobré sledovat čtvrtky. ČNB si může vymyslet mimořádné zasedání k...
Rozbřesk: Bude ČNB bránit i ztrátám koruny?
06.02.2017 9:13
Z pátečního setkání ČNB s analytiky vyplynulo, že závazek tlumit rozko...
Průzkum Reuters: Koruna raketou regionu. Do roka u 25,80 k euru
07.02.2017 12:40
Česká koruna by mohla za 12 měsíců posílit o téměř 5 procent vůči eu...

Váš názor
  •  
    09.02.2017 18:30

    Zdravím všechny co zde něco napsali. Zapomněli jste na jednu možnost. ČNB může zvýšit kdykoliv ve čtvrtek závazek třeba na 27.20 Co Vy na to?
    MILANMEK
  • ČNB se dostala zcela do vlake socanské ekonomiky
    09.02.2017 6:41

    Snaha zachránit hypotékáře dopadne jako v USA pod vládou Clintona a ČNB se bude zbavovat překoupeného eura desítky let s obří ztrátou s tím,že bude muset zvednout korunové sazby a následně se rozvrátí státní rozpočet.Koblihář pak už nebude vyvážet svoje drahé yýrobky a celý ten dotační nesmysl skončí velkým krachem hnojařů a jejich neproduktivity.A ČNB jak chtěla všechno po socansky zachránit bude s tou ztrátou bez možností to umanévrovat.
    mc
  • martíku
    08.02.2017 17:16

    pokud budou spekulanti chtít korunu posílit, budou ji nuceni nejdřív nakupovat. To by neměl být problém. Aby ji vyměnili za rozumnější měnu, musí ji zase prodat řekněme za EUR. CNB mu je za 27,10 ochotně prodá, ale kdo mu je prodá za 25? Snad blázen. Tedy problém na obzoru. I kdyby exportér uměl EUR za 23 Kč, tak už proto, že to není idi.t, prodá ho raději za 27. Jisté nebezpečí spočívá v tom, že kontinuální tištění Kč konečně spustí inflaci, jinými slovy znehodnotí Kč. Je to tedy o tom, která z obou měn bude ztrácet hodnotu rychleji. Začnou růst mzdy, nafouknuté ceny nemovitostí ztrácet hodnotu vůči pořizovací ceně. Podle mne ČNB vsadila na EUR jako na kvalitnější měnu, a já bych to taky tak udělal. Sázka na korunu totiž může přijít draho. Může mnohem snadněji limitovat k nule než k paritě k EUR nebo USD. Zlato? Jako měnová rezerva je spíše vtip. Vzhledem k rostoucí populaci a jejímu historickému vztahu ke zlatu je to jistá, byť mrtvá investice. Být spekulantem, asi bych do něj, bylo li by za Kč vzhledem k její inflační budoucnosti, šel. Ale to nakoupíš jenom za USD. USD je tudíž zatím jedinou relevantní a zřejmě i důvěryhodnou měnou. Milovníkům zlatého rublu: Současný rubl bude muset být dříve dostatečně důvěryhodnou měnou, aby se v ní zlato dalo obchodovat. To by se ale FED musel dříve zbláznit.
    lime
    • Re: martíku
      09.02.2017 2:01

      Lime ten trh uhne z minuty na minutu bude tam gap ala svajc jsou tady lide kteri maji naivni predstavu. Ze prodaji akcie nebo ten kurz bude klesat mesice, proste uhne narazem podle me nekam 25,5 a pak bude otazka, zda se tam udrzi jeste posili na treba 24 nebo zacne oslabovat k 29 a vytvori se nova intervencni hladina 29 muj odhad je ze posili pak nejspise oslabi, muze se stat ze se zvysi inflace nekam k 10 %. Nicmene platy neporostou to se nedeje 27 let nazval bych to chleb a hry , inflace vysoka a obcas hodime plebsu par desetikorun montovnam to vyhovuje skoda octavia stoji 400 000 litru jake jsou naklady ? :-) male- jake jsou zisky -velke ---dvojkova oktavka se sveho casu prodavala za 280 000 v krizi roku 2009 /2010 delnik ve sroubarne ktery cte vergilia v originalu ma dnes nejakych 35k. V nemecku nejakych 100k rozdil je jasne viditelny, produktivita v cesku milion aut v nemecku obdoba :-)) intervence nemela byt, ja bych proste zvedl min mzdu na 15000kc spotreba by byla, deflace by nebyla a kurz Euro CZK nekde kolem 23 :-)) msf
      martík
      • martíku,
        09.02.2017 13:14

        že koruna posílí je evidentní, protože se naše ekonomika stává konkurenceschopnou. Nemyslím si jako lumík, že tištěné peníze jdou do sklepa. ČNB za ně stahuje EURa z oběhu, tedy někde jsou. Věřím, že ji nebude vadit překročení inflačního cíle, koruna má totiž před sebou několik málo let života. Na splnění přístupových podmínek pro vstup do EURoblasti má však ČNB i tak dost času, protože politikům se to do krámu zatím nehodí. U tvé koncepce mně schází důvod a mechanizmus, který skokové posílení zajistí. Jedinou institucí, které nevadí, že peníze na účtu nic nenesou jsou přeci centrální banky. Nemyslím si ani, že centrální banka bude krátkodobě s inflací bojovat za každou cenu. Jako nechce záporné sazby, nebude chtít výrazně zvyšovat ani úrokové sazby. Peníze z vrtulníku také nebude muset stahovat. Bude stačit, když přidá armádě státních zaměstnanců, privátnímu sektoru nezbude, než se k tomu připojit.
        lime
  • ... Lumídek má jasno
    08.02.2017 12:23

    ,,, ČNB zaznamená ztrátu stamiliard eur. Já jen přemýšlím, jak by se jí to mohlo poštěstit.
    Donald rulezz
    • Re: ... Lumídek má jasno
      09.02.2017 13:57

      Ty očekáváš po svých propočtech biliony, že?
      Kalka.
    • Re: ... Lumídek má jasno
      09.02.2017 7:34

      Za 100 miliard eur v rezerv ČNB zaplatila 2,7 bilionu Kč. Po spadnutí eura na 26 nebo 25 Kč za euro bude mít těchto 100 miliard eur hodnotu 2,6 nebo 2,5 bilionu Kč. Rozdíl je 100 nebo 200 mld Kč a ten rozdíl je, o kolik ČNB bude vlastnit méně.
      Lumídek
  •  
    07.02.2017 23:57

    ... martíku-hejlíku, sedum let jsi straśil hyperinflací, když Ben rozjel svůj famózni boj. Netrefil jsi vůbec nic. To nevypadá, že bys byl néjaká měnová autorita, že. Jsi pouhý plácal s jistým nadáním pro usmolenou rétoriku.
    Donald rulezz
    •  
      08.02.2017 0:30

      Rulezku o cem to mluvis krize v ameru je uz celou dekadu to ze nineni hyperinflace je jen otazka casu a ze ty carky zeleych papirku podporenych vodikovou bombou a asi 8 operacnimi svazy letadlovek se pouzivaji jako rezervni mena :-() rezervni mena bylo je a bude pouze zlato proto vsichni v dejinach meli zlate prachy to ze je amer burza na maximech je absurdni o to horsi bude pad -5 nejvetsich firem sveta nema produkt facebook pro retardy , mrkvost sracka ,apple podle taktiky lidi to uz nekupuji tak to musime poradne zdrazit a google to uz neni firma to je saskarna co nevi co je vlastne prioritni vec a delaji vsechno a nic a tim chces nasytit 7 miliiard lidi -bez se vycpat sobotale
      martík
      •  
        08.02.2017 12:26

        ... a jak jsou na tom prodavačky v Kauflandu dneska po poledni? V této problematice se přeci jen vyznáš o dost lépe než v otázkách české měny, či americké.
        Donald rulezz
  • Pa ne buresi to nemyslite uplne vazne:-)
    07.02.2017 20:25

    Kdyz pominu fakt jak vas dostala dnes redaktorka ct24 tak verim ze mate na vic nez nekolik poucek a grafu. Pane buresi proti korune hraji praktici vy jste teoretik a zamestnanec , pokud by jste byl praktik nebude pracovat ale relaxovat a uzivat vydelanych milionu :-) Oprostete se od bilanci, exportu, grafu a poucek ze skoly. Toto je dokonala boure pokud nevite co to je puste si film - neni uniku. Borci ze city urvou korunu nekam k 25 kc za euro pak bude zalezet jak tu volalitu a ta bude ne ze ne rozzvyka trh a mala silne zaostala ekonomiku bananistanu a pak budou mit nedouci z cnb co delat bud vyhodi na trh par desitek miliard eur ke stabilizaci - spatne, zvysi uroky- spatne, nebo zafixuji kurzovni zavazek na 29 kc za euro a nakupovat az do aleluja-spatne :-) s ted vy zkuste prijit s necim jinym nez ze to trh nerozvyka neb neni likvidita hezky den Tak pravil legendarni investor z Greenlandu.
    martík
    • Re: Pa ne buresi to nemyslite uplne vazne:-)
      08.02.2017 7:23

      Přesně tak, pane Martíku. S panem Burešem jsme hovořili o tomto tématu na investičním semináři ČSOB, ve kterém se na korunu soustředil. Celá představa, že koruna může být překoupená, je mystifikací. Koruna prostě má férovou nebo udržitelnou hodnotu jasně pod 27 Kč za euro, takže na tuto nižší hodnotu téměř okamžitě euro poklesne, jakmile mu to bude dovoleno. ČNB za euro platí 27 Kč, tak prostě nevýhodně o korunu nebo několik korun přikupuje eura. Stojí-li euro férově 25 Kč, tak na 100 miliardách koupených eur prodělá 200 mld Kč. Není jak se tomuto elementárnímu matematickému faktu vyhnout. Pokud do rezerv koupí 5x více, ČNB prodělá 5x více. Někteří členové rady ČNB nebo pan Bureš mohou být zmateni a mluvit o překoupení nebo absenci protistrany, ale profíci praktici – hlavně v Londýně, že ano – vědí své a zamlžit se nenechají. Jakmile se uvolní podlaha na EURCZK, změní se podmínky a každý bude vědět, že teď už je opravdu cena 24-26 Kč za euro, cokoliv přesně odhadují. Takže spekulanti začnou zuřivě přikupovat koruny, dokud ta cena bude výhodná tj. nad férovou. Prodávat koruny začnou, až když euro klesne pod cenu, kterou považují za férovou. Drtivá většina obchodů po uvolnění a v dalších letech bude mezi spekulanty navzájem. Ti, kteří si bláhově myslí, že pokles eura na 26,50 Kč nebo kolik stačí, možná prodají své koruny na kurzu 26,50 Kč. Ti ostatní přikoupí a budou čekat na 26 nebo 25 nebo 24 Kč za euro. Do blízkosti férové ceny – což je v podstatě jistý vážený průměr názorů spekulantů ohledně férové ceny – se EURCZK dostane během minut, pokud opravdu ČNB přestane intervenovat. Trh funguje a funguje okamžitě. Představa, že nebudou kupci koruny, pravděpodobně stojí na předpokladu, že do CZK investuje své poslední peníze skupina sedláků v Rybitví a více už investovat nemohou. Ale to je absolutní mýtus, že ano. Do CZK investují velké bankovní domy v Londýně a jinde, a uznají-li to za vhodné, tuto sázku mohou dále zpětinásobit apod. Zatím to nedělají, protože uvolnění je trochu diskutabilní událostí někde v budoucnosti. Ale jakmile se EURCZK fakt uvolní, věci se změní. Ti, kteří vědí, že CZK je tvrdší než 26 nebo 25 za euro, bleskově koupí všechny koruny a EURCZK shorty od těch, kteří si myslí, že pokles k 26,80 Kč apod. stačí. A pak budou spekulanti udržovat férovou cenu koruny sami. To, že je férová koruna 24-26 Kč, vědí částečně kvůli tomu, že český obchod má přebytek apod. Exportéři jsou třeba k odhadu férového kurzu. Ale nejsou třeba k jeho udržení. Jeho udržení zajišťují spekulanti samotní, exportéři svých pár švestek budou muset prodávat a kupovat za cenu, kterou nadiktuje většina trhu, a to jsou čím dál více spekulanti. Také je mimo mluvit o tom, že spekulanti potřebují zisky velmi rychle. Ty pozice už drží většina pár měsíců. Samozřejmě, že mnozí z nich to vysají a počkají rok nebo dva, bude-li třeba. Ale třeba to nebude, protože likvidní trh konverguje k ceně, která odpovídá "průměrnému názoru na férovou cenu", skoro okamžitě. Výsledkem celé této šaškárny samozřejmě bude, že ČNB zaznamená ztrátu stamiliard eur, Londýn a spol. udělají tentýž zisk. Tradeři v Londýně si budou užívat své platy zaslouženě, zatímco naši "guru" v ČNB a ČSOB apod., kteří se budou tvářit překvapeně, že to trvalo minuty, a ne roky, než tradeři změnili v příkazech cenu eura z 27 Kč na mnohem nižší číslo, si budou naše miliony užívat za to, že prošustrovali stamiliardy Kč. Takhle funguje Kocourkov. Ve Švýcarsku alespoň trochu něco pochopili a tuhle šílenost zastavili včas, protože viděli, že někdy ji zastavit budou muset a že jen navyšují ztráty.
      Lumídek
      •  
        08.02.2017 9:42

        A ted jeden skromný dotaz. Bude férová cena koruny pořád těch řekněme 25, i když budu tisknout a tisknout a tisknout až zdvojnásobím měnovou bázi? Klasičtí monetaristé by očekávali zdvojnásobení cenové hladiny. Již víme, že takhle to nefunguje, ale je opravdu hodnota koruny zcela nezávislá. Mohl bych bázi znásobit tisíckrát a za vytištěné koruny koupit celý svět? Asi ne. Takže někde existuje hranice, za kterou bude další tisk reálně a trvale znehodnocovat korunu. A chytří spekulanti tohle dobře vědí, akorát taxikáři si myslí, že měnové trhy jsou charita.
        ..
        • Samotné tisknutí nezvyšuje ceny
          09.02.2017 7:40

          Samotné tisknutí peněz žádné ceny nezvyšuje a měnu nezhodnocuje. Když vytisknete trilion korun a dáte ten trilion do sklepa, nestane se vůbec nic. Takový vliv není ani fyzikálně možný. Každý monetarista s tímhle souhlasí. Stejně tak se ceny nezvyšují, když si ty biliony Kč drží zahraniční spekulanti ve svých sklepech, aby vydělali. Pouze když se dostanou peníze do rukou českých kupců, tlačí to na inflaci a znehodnocení. Ale peníze se dostanou do rukou českých kupců jen tehdy, když se – v extrémním případě – rozdají nebo rozházejí z vrtulníku; nebo – v méně extrémním případě – když si ty peníze lidé půjčí, protože jim úroky budou připadat výhodně nízké. Nic z těchto procesů se nezrychluje tím, že ČNB prodává biliony Kč zahraničním spekulantům. Férový směnný kurz se víceméně vždy určí rovnováhou obchodní bilance apod. Milton Friedman to vysvětloval milionkrát. Měnová báze ve sklepě ČNB nebo ve sklepě v Londýně je pro směnný kurz irelevantní.
          Lumídek
          •  
            09.02.2017 13:36

            Problém je, že ČNB nemá ty vytištěné stamiliardy ve sklepě nýbrž převážně v zahraničních aktivech. Ani spekulanti nemají ty peníze ve sklepě, ale převážně v českých dluhopisech, a jiných aktivech. Tyhle peníze jsou sice hodně sterilní, ale určitě ne dokonale.
            ..
      • 08.02.2017 9:13

        Příspěvek byl smazán kvůli neodůvodněnému napadání autora příspěvku. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
        Slavista
    • Re: Pa ne buresi to nemyslite uplne vazne:-)
      07.02.2017 23:48

      ... drahoušku, proti koruně hrají nějací teoretićtí ňoumové, pokud by to byli praktici, nebudou pracovat ale uźívat si miliónů a relaxovat.
      Donald rulezz
    • Re: Pa ne buresi to nemyslite uplne vazne:-)
      07.02.2017 22:24

      Špatně jsou nulové a zaporné sazby...proč by mělo být spatně jezdvihnout prakticky z nuly..
      Velkamedvědice
      •  
        07.02.2017 22:57

        Ze by hypotekari a bublina ?
        martík
        • Legendární investor
          07.02.2017 23:49

          Sice je to marné, je to marné, je to marné , ale napíšu to ještě po sté....Inflace měnu znehodnocuje. Platy rostou, ale váce rostou ceny, takže si méně koupíš. Hypotéku budeš v pohodě splácet díle. Budu se tvářit, že neexistují fixované sazby. Inflace tedyznehodnocuje úspory znehodnocuje a reálně snižuje nominální dluh. Za druhé. Současné nulové a mínusové sazby jsou absurdní, páni už neví, jak ekonomiku bez poptávky nakopnout. A to v celé evropě. Banky jsou přehlceny likviditou z centrálních bank. Ve finále ty platíš, za to že půjčíš..o)) To není příliš normální, že?? Dvouprocentní sazba je pro v poho. Za třetí. To, o čem pořád mluvíš a vzniklo právě přebytkem a stlačenými úroky je růst nemovitostí. Neřešmě teď nakolik je bublina a na kolik jsou ceny mírně nad cenama před deseti roky.. Ano, když praskne nemovitostní bublina a nemovitosti prudce, nemluvím o 15% klesly, pak asi nikdo nebude chtít splácet původně dvoumilionový barákm když má cena klesla na milion. Zůstali by na krku bankám...Ale to je jiná písnička. A nemovitiosti se pohybují v cyklech a přehrávání do obou stran, takže jednou k tomu dojde..Ale ne kvůli tisknutí. Uroky už byli dole před tisknutím!! Možná se budeš divit, ale malá inflace je zdraví a doprovází růst. A co se týče hyperinflace, můžeme se tomu divit, můžeme s tím nesouhlasit, ale jen těžko můžeme popřít, že tisknutí evidentně ani v USA, ani v EU hyperinflaci nepřináší. Kofole zdar, rohlíkům zvlášt.
          Velkamedvědice
          • Re: Legendární investor
            08.02.2017 0:22

            Asi poste medvede inflace jak si ji kdo vymysli tady se mluvi o 2 procentech ale nemovisti sli nahoru napric ceskem asi o 20 % a jidlo tak stejne podivej se co je ve spotrebnim kosi letecke motory a lokomotIvy jak casto si je kupujes.... Vic co je rust platu kdyz beres 20 litru a dalsi mesic beres 30 litru to je rust platu :-) hypotekari pri inflaci 10 procent zlikviduji trh spocitej si kolik bude hypoteka na 5 micu pri 10 % odpovim si sam nevis protoze to neumis spocitat. Proc jsou nulove a minusove sazby absurdni ??? A brat urok za pujcku neni aburdni neni to snad lichva ???? Platis za to ze pujcis ti prijde spatne ale pujcit a za to platit timprijde good ? Zbytek clanku co pises je blabol jen ten konec je vtipny ze Us a Eu nespustili hyperbinflaci hmm zatim ale kdy prestanou tisknout a ruku na srdce FED neni narodni banka ale spolek komercnich bank kradou , kradli a budou krast kazdy kdo jim vhtel zatnout tipec z emerickych primcu skoncil jako mrtvola :-() ty si opravdu naivne myslis ze hypotecni krize fakt stala 15 bilionu a nebo bylo treba financovat "projekty" a jen to zakryt nejakyma hypoteckama pro hispance a cernousky nenech se vysmat za ty prachy jsou nejspis uplne jiny veci .....
            martík
            •  
              08.02.2017 0:32

              To je nesmysl. Nikde platy neporostou o 30%..Ale nebavme se o minulém, ale u budoucím!!! Jestli platou porosrostou o 5% a ceny o 7% je inflace. Odmítáš brát v potaz čísla spotřebního koše a plácáa a plácáš. Kdyby byla inflace, byli by sazby jinde...Ale nevádí. Jednou si najdu čas a všechno Tě naučím. Máš štěstí, že jdu kolem. Beati pauperes spiritu, quoniam ipsorum est regnum caelorum
              Velkamedvědice
              •  
                08.02.2017 0:40

                Ano mas pravdu to co tu posledni dobou placas jsou same nesmysly to kazdy rozumny clovek vi zvednuti min mzdy z 8 na 11 ted o 40 procent je neexistujici vec ? Ale notak ale to je jen stripek v mori je treba zvednout platy plosne aminimalni mzdu aspon na 15 000. Kdyz porostou ceny 7 procent a platy 5 procent coz je blbost nikdy to tak nebylo je shypotekari amen :-() inflace je samosebou velika ale kdyz jsou ve spotrebnim kosi letecke motory a lokomotivy tak se jevi nizka tedy 2 procenta i kdyz byt stoji 5 micu a maslo 46 kc :-() me by zajimalo jak si ma prodavacka z hypace s 13 000 bruto v Brne a s 11 v Ov a 16 v Praze koupit byt za 5 micu ony tak preci chteji bydlet :-()) nebo podle tve zvracene logiky maji bydlet v zemljance ??? Snazim se te to naucit uz mnoho let senatus populus quo romanus :-)
                martík
                •  
                  08.02.2017 0:49

                  Mluvím o ročním růstu platů ne několikaletém. Ale ty furt meleš o inflaci. Pokud bude inflace, porostou platy. Pokud porostou jen ceny a ne platy, jde o zdražování. Ale já se na Tebe nezlobím. Vím, je toho moc najednou. Tvůj příběh o prodavačce z 13000 platem zhanějíci neustále byt za 5 míčů, to je scenář s komedie. U nás navsi koupí domek za 600000 kč. Nemohu za to, že holka nechtěla studovat. Snažím se chudé podporovat nejen koupí panáků a cigaret. Tu zanesu tašku masa, tam zaplatím nájem. Kapitalismus jsem nevymyslel. Ale už se tím netrap a jdi spát. Carpe diem.
                  Velkamedvědice
                  •  
                    08.02.2017 1:01

                    Spat jsem chtel uz dobre 2hodiny ale snazim se te neco naucit za 27 let tu bylo jen zdrazovani tobe sice tlucou do hlavy ze je inflace ale chapu nemas vzdelani tak to nechapes platy tady nikdy nerostly, kdyby ano delnik ve skodovce by mel kolem 80 000 mesicne a ne 30 000 rust minimalky je takova prvni vlastovka bohuzel zamrzne zase nejspis na nekolik let ale Slovaci me delaji radost tam to celekm kmita mezi nami ty prodavacky co berou 13 000 maji minimalne Bc. Co delaji vyuceny prodavacky nemam zdani, nicmene co si muzes koupit za 13000 hrubase na bydleni ze by stan ??? Tj nezamestnanost nizka jeste 400 000 nepracuje, platy nizke ale mame se fajn, ceny jak v Emiratech ale skaceme nadsenim a jidlo mnam sama kuzicka a separat to je ten tvuj kapitalismus, sem rad ze spis v rudych trenkach a v supliku mas legitku :-))
                    martík
                    •  
                      08.02.2017 1:38

                      Nee. Opak je pravdou ty neustále meleš o inflaci, kterou si pleteš se zdražováním a mě to chceš vysvětlovat?? Sám se si sebe usvědčil...o) Zřejmě už máš zuby na nočním stolku, tak jen srkáš už jen vtipnou kaši.. Jinak, My chlapi, spáváme bez trenek. Nemáme na pindíku vytetováno X6, vakuové pumpy neužíváme a nemáme se za co stydět. Jednou duševně vyvinut, zatím pravda duch malinko za fyzickou stránkou zaostává, ale pořád připoután stříbrnou nitkou, pak Ti má dnešní slova dojdou. Zatím si je zapiš za uši. Cejtíš to píchání pane Velkej?? To si z Tebou zahrává Tvá pýcha..o))
                      Velkamedvědice
                      • Co je to inflace
                        08.02.2017 1:47

                        http://www.finance.cz/makrodata-eu/inflace/informace/
                        ˘˘˘
                  •  
                    08.02.2017 0:55

                    Zasnu, tolik empatie... :) Nemas tam prosim te jednu lokomotivu, v Albertu ji uz nemaj...
                    Hruškovec přelahodný
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data