Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Velká investiční úvaha o másle

Velká investiční úvaha o másle

05.10.2017 18:30

Nikdy bych se nenadál, že ve svých investičních postřezích budu někdy psát o másle. A je to tu. Vývoj na tomto trhu je totiž ze zřejmých důvodů tak zajímavý, že snad tato úvaha nebude marněním času. A dobereme se i k tomu, že je skutečně „investiční“. 

Začněme hned od podlahy pohledem na následující čtyři grafy. Až do poloviny minulého roku se na trhu s máslem nic výjimečného nedělo, pak se ale začala zvedat cena globální, německá, polská i naše. Do roku 2017 jsme tak vstupovali se znatelně vyššími cenami a po krátké stagnaci přišla dokonce druhá máslová rally. A pokud není naše máslo méně kvalitní než v Německu, či Polsku (a má podobný podíl tuku), nedá se hovořit o tom, že by se u nás nafukovala nějaké lokální bublina, spíše naopak:

001

Zdroj: Global Dairy Trade, CLAL

Vysvětlit tento vývoj jedním jediným faktorem téměř jistě nejde. Spíše se jich podobně jako při nedávných hurikánech v Karibiku, či řadě jiných podobných jevů sešlo více. A dohromady vytvořily pověstnou dokonalou bouři. V jejím jádru zde bezesporu stojí starý dobrý tanec mezi nabídkou a poptávkou. Na straně globální poptávky bývá zmiňován jak vývoj v rozvíjejících se zemích (zase ta Čína), ale i v zemích vyspělých. Zde by se mohl mimo jiné projevovat opětovný posun k tradičním tukům a odklon od margarínů a podobných produktů (začne zdražovat i sádlo?). 

Na Financial Times tento trend demonstrovali pomocí vývoje spotřeby másla na hlavu v USA. Pokud je to vypovídající pro všechny vyspělé ekonomiky, jde o znatelný strukturální posun, který jen tak nezmizí. To samé pravděpodobně platí o rostoucích příjmech v rozvíjejících se ekonomikách a kupní síle schopné nakupovat dřívější luxus ve formě másla. „Pomohla“ by snad jen čínská dluhová krize, ale takovou pomoc bychom si určitě přát neměli. 
 

002

S rostoucí poptávkou se nám střetává klesající nabídka, respektive nabídka nedostatečně rychle rostoucí. Z dalšího obrázku je vidět, že v roce 2014 produkce mléka u pěti největších globálních výrobců prudce rostla, ovšem následující dva roky přišlo znatelné ochlazení. Zde je patrný určitý cyklus a z tohoto pohledu by tak naděje na odeznění máslové krize mohly být větší:

003

Podobně jako na ropném trhu je vedle samotného vývoje poptávky a nabídky pro aktuální ceny důležitý i stav zásob. Nevím sice, jak se vyvíjí zásoby u našich domácích producentů a prodejců, kteří možná spekulují na další růst cen. S informacemi na globální úrovni nám ale mohou opět pomoci Financial Times. V roce 2016 dosáhly zásoby rekordně vysokých úrovní (i přesto začala cena v polovině tohoto roku růst – viz výše). Pak už přišel pokles zásob, ale o nějakých mimořádně nízkých úrovních se hovořit ani zdaleka nedá. Je ovšem trochu otázkou, jak to interpretovat. Vysoké zásoby by měly být faktorem tlačícím na pokles ceny. Jenže ony mohou být vysoké proto, že firmy čekali na cenový růst.

004 

Ono čekání na cenový růst a neochota prodávat za předchozí ceny nás dovádí k dalšímu důležitému bodu: Podle informací od „insiderů“ byla výroba másla dlouhodobě prodělečná. Ať již tedy bylo katalyzátorem současného cenového růstu cokoliv, docházelo díky němu k zvednutí cen na úrovně, které posouvají výrobu másla do ziskových úrovní. 

Nevím, kde přesně onen „break even bod“ je a jaký je odpovídající zisk v tomto segmentu trhu (museli bychom vědět, kolik kapitálu na sebe tato činnost váže a nasadit na něj odpovídající požadovanou návratnost). Jak jsem uvedl výše, minimálně nabídka se zde pohybuje v cyklech, ale i tak je s ohledem na předchozí prodělečnost výroby másla málo pravděpodobné, že se vše vrátí do standardu předchozích let. Snad pouze v případě, že by kapacity přestřelily na druhou stranu.  

V Norsku si prošli svou lokální máslovou krizí už v roce 2011. Na vánoce tam prý mezi kuchařkami vládla panika, protože máslo prostě nebylo. Na internetu se dražilo v aukcích za nevídané ceny a pašeráci se jej snažili dostat do země ilegálním způsobem (cla byla velmi vysoká). Příčiny přitom byly podobné – problémy na straně nabídky (včetně dopadů špatného počasí a státního monopolu v odvětví ) kombinované se strukturálním posunem na straně poptávky. Současná bouře je ale globálního charakteru a tudíž bude mít pravděpodobně pevnější kořeny. 

Máslo tak bude asi ještě nějakou dobu pomáhat centrálním bankám, které se stále trochu obávají deflačních tlaků (i když je to méně preferovaná pomoc z nabídkové strany). A někteří šéfové prodejních řetězců nás budou přesvědčovat, že k růstu cen (a svých zisků) nepřispívají, protože na máslu stále drží 10 % marže. Jako kdyby 10 % z 3000 eur za tunu másla bylo to samé, co 10 % z 5000 eur za tunu másla. „Investiční“ je pak tato úvaha ze dvou hledisek: Možná pomůže těm, kteří přemýšlí o nákupu mrazáků a naskladnění tučného zlata. A poslouží jako základ pro pohled na některé firmy z oboru, které se obchodují na akciových trzích.


Čtěte více:

Tři akcie pro dlouhodobé investory, z toho jedna do elektrických šoků
21.09.2017 18:46
Na investičním webu Fool.com se poměrně často objevují doporučení a čl...
Proč o nejvýznamnějším kapitálovém trhu na světě soustavně tvrdíme dvě neslučitelné věci?
22.09.2017 18:12
Některé věci jsou naprosto jasné. Tak jasné, že ani není třeba se o n...
Fed by chtěl akciového býka hýčkat ještě řadu let
25.09.2017 18:58
Při hodnocení současné mimořádně dlouhé fáze expanze americké ekonomik...
Jsou odkupy investiční příležitostí, či spíše varováním?
26.09.2017 18:52
Když Fed prováděl svou monetární stimulaci, zaznívala dlouhá řada názo...
Padající gigant, který ukazuje, co se stane s Amazonem
27.09.2017 18:57
Občas se říká, že historie se opakuje a to zejména v případech, kdy se...
Co mají společného Apple, The Eagles a Veblen?
28.09.2017 18:41
Thorsteinu Veblenovi se podle mne nedá upřít jedna věc. V době, kdy lu...
Zkáza už je za rohem a jedno z největších krizových poučení
29.09.2017 15:06
Současná situace na kapitálových trzích se možná dá vystihnout jednodu...
Kraluje trhům likvidační likvidita?
02.10.2017 18:41
Akciím se letos nevede nijak zle, navíc došlo k výraznému poklesu vola...
I takový je svět a trhy: Po masakru všichni smutní, ale akcie zbrojovek rostou
03.10.2017 14:10
Spojené státy mají za sebou nejhorší útok provedený ruční zbraní v mod...
Nejvíce nenáviděné akcie na trhu a sousta pro kontrariány
04.10.2017 12:47
Sázet na akcie, které upadly v nemilost trhu, asi vyžaduje mnohem větš...

Váš názor
  •  
    06.10.2017 14:27

    škoda, že autor svoji velkou investiční úvahu nerozšířil o navazující obory. Pokud je pravda, že cena másla se jen tak dolů nehne, lze uvažovat o postupném růstu nabídky vstupní suroviny - smetany. Ze současných stavů dojnic se asi víc mléka nedostane, takže se v určitém časovém horizontu budou rozšiřovat chovy, a s tím poroste poptávka po technologiích pro ustájení a obsluhu skotu, bude potřeba více krmiva a léků atd.
    Honza
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y