Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
NWR si prodlouží splatnost dluhu. Nová emise prý přilákala i exotičtější investory

NWR si prodlouží splatnost dluhu. Nová emise prý přilákala i exotičtější investory

23.01.2013 15:03, aktualizováno: 23.1. 15:30

Aktualizováno

Těžební společnost New World Resources (NWR) vydala nové dluhopisy splatné v roce 2021 za 275 milionů eur. Emise podle dnešní zprávy proběhla na paru a ponese kupón 7,875 procenta. Peníze získané z dnes ukončeného prodeje dluhopisů NWR (88,15 CZK, -0,17%) využije především k refinancování dříve vydaného dluhu s využitím současných atraktivnějších podmínek na trhu.

„Čistý výnos z emise bude využit k úplnému splacení seniorních dluhopisů splatných v roce 2015 s jistinou v hodnotě 258 milionů eur a na poplatky a další korporátní výdaje,“ píše se v dnešní zprávě NWR o ukončení emise nových dluhopisů. Společnost zároveň oznámila, že svolává zpět dříve vydané dluhopisy splatné v roce 2015.

Management NWR zatím žádné oficiální vyjádření k výsledku emise neposkytnul, odborníci ji ale hodnotí dobře. "Výsledek refinancování dluhu hodnotíme pozitivně pro společnost a tedy i akcie NWR. NWR sice zaplatí na úrocích zhruba o 2,5 mil. EUR ročně více, na druhou stranu tímto ale společnost odsunula nejbližší maturitu svých vydaných dluhopisů na rok 2018, čímž významně vylepší splatnostní profil svého dluhu. Takový výsledek byl ovšem společností indikovaný, tedy i očekávaný a v ceně akcií by měl být již zohledněn," uvedl Tomáš Sýkora, analytik Patria Direct.

Těžební společnost NWR minulé pondělí představila vybrané provozní výsledky za poslední kvartál loňského roku a výhled pro těžbu v letošním roce. Zklamáním pro trh bylo nesplnění některých provozních cílů stanovených pro loňský rok, ale také odsun oznámení dohodnutých cen pro prodej produkce NWR v dalších obdobích. Spolu s těmito informacemi NWR na začátku minulého týdne také oznámila nabídku dnes završené emise a již tehdy uvedla, že hodlá touto cestou předčasně splatit dluhopisy se splatností v roce 2015 a s kupónem 7,375 procenta.

Roli manažerů emise nových dluhopisů NWR plnily banky Morgan Stanley (22,98 USD, 2,68%), Citi (41,78 USD, 0,29%), Goldman Sachs (145,95 USD, 1,04%) a Erste Bank (614,9 CZK, 0,21%). U příležitosti uzavření objednávkových knih těžař již přesně před týdnem oznámil necenění dluhopisů. „Emise seniorních dluhopisů za 275 mil. EUR splatných v roce 2021 proběhne na paru a ponese kupón 7,875 procenta, ukončení emise očekáváme 23. ledna,“ píše se ve zprávě NWR z minulé středy. Agenturní zdroje přitom původně indikovaly rozmezí pro kupón mezi 8,0 a 8,25 procenta.

Agentura S&P následně v minulém týdnu ohodnotila plánovanou emisi dluhopisů NWR předběžnou známkou "B", tedy dva stupně pod dlouhodobým ratingem NWR. „Toto odráží podřízenost obligací v rámci kapitálové struktury,“ vysvětlila zpráva S&P s tím, že zatímco původní dluhopisy splatné v roce 2015 s sebou nesly garance druhé úrovně od dceřiných společností, u nově vydaných dluhopisů nic takového nebude. Agentura Moody’s potom přiřadila chystané emisi provizorní rating „B3“ a potvrdila hodnocení úvěrových závazků skupiny NWR (Corporate Family Rating) na stupni „B1“ se stabilním výhledem. „Rating a výhled NWR odrážejí náš názor, že navzdory očekávanému zhoršení klíčových úvěrových ukazatelů společnosti v následujících letech 6 až 12 měsících, zůstanou klíčové finanční ukazatele akceptovatelné pro danou ratingovou kategorii,“ píše v týden staré zprávě Moody’s. Nyní lze očekávat, že obě zmíněné ratingové agentury pravděpodobně v brzké době vydají zprávy s udělením konečného ratingu pro nové obligace na základě výsledku emise těchto cenných papírů.

Zájem nově i z emerging markets

Novinkou proti předchozím emisím dluhu NWR bylo širší spektrum investorů, kteří se emise zúčastnili. Podle informací agentury Reuters přitáhla nabídka nových dluhopisů nově nejen obvyklé investory z rozvinutých trhů hledající vysoký výnos, ale i zástupce investorské obce z emerging markets. 

„Povedlo se nám využít současných atraktivních podmínek na trhu pro refinancování našich seniorních dluhopisů splatných v roce 2015,“ uvedl minulý týden mluvčí NWR Joe Cook na dotaz agentury Bloomberg, ale tehdy ještě nekomentoval další podrobnosti emise.

Manažeři emise v uplynulých dnech ale prozradili agentuře Reuters, že celková poptávka přesáhla nabídku téměř pětinásobně. Do uzavření knih minulou středu se totiž prý poptávka po emisi nového dluhu NWR se vyšplhala na 1,35 miliardy eur proti nabízenému objemu 275 milionů eur.

Nově vydané dluhopisy NWR jsou sice denominované v eurech a setkání s manažery investičních fondů probíhala v Londýně, Frankfurtu a Mnichově, přesto se poptávka neomezila pouze na evropské trhy. Podle informací zdrojů agentury Reuters blízkých transakci našla nabídka NWR odezvu také u amerických fondů. Celkově pak prý byla rovnoměrně rozdělena mezi emerging markets a zájemce hledající vysoký výnos a pocházející z rozvinutých trhů Spojených států, Ruska, České republiky a Rakouska.

„Historicky NWR přitahovalo publikum lačnící po vysokých výnosech. Tentokrát se však našel širší záběr investorů, když byla cítit síla zájemců z emerging markets. To do celé emise přineslo zcela novou emisi,“ uvedl pro Reuters Tommaso Ponsele z kapitálové divize Citigroup, která se na emisi nového dluhu NWR podílela.

(Zdroj: New World Resources, Bloomberg, Reuters)


Čtěte více:

NWR (-5 %) nesplnila cíl prodejů a těžby koksu. Letos čeká pokles těžby uhlí a nákladové škrty
14.01.2013 8:57
Trhy koksovatelného i energetického uhlí zůstávají pod tlakem, přiznáv...
NWR zaostala za loňskými cíli prodeje, plánuje refinancování části dluhu (komentář)
14.01.2013 10:44
Společnost NWR (95,9 CZK, -4,10%) informovala o výši produkce a objemu...
T. Sýkora: Nepříznivá reakce na oznámení NWR je adekvátní, cílová cena nově v revizi. Plánovaný úpis dluhopisů pozitivem (video)
14.01.2013 15:55
Společnost NWR dnes oznámila objem produkce i prodejů ve 4. čtvrtletí ...
NWR prodává své nové dluhopisy levněji, než plánovala
16.01.2013 12:24
Těžební společnost New World Resources (NWR) zřejmě vydá nové dluhopi...

Váš názor
  •  
    23.01.2013 15:14

    A na co použijí peníze až do doby splatnosti v roce 2015?Bakala si s nimi bude hrát 3 roky?
    ?
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m