Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Korekci na zlatu by mohl rychle dojít dech

Korekci na zlatu by mohl rychle dojít dech

30.04.2013 16:29
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Od tříletých minim se ceny zlata v posledních dvou týdnech odrazily o 7 % výš, obchodníci a analytici však poukazují na signály, podle nichž je růst cen jen dočasný.

Podporu zlatu po největším výprodeji za posledních třicet let zajistili zájemci o fyzickou držbu kovu z řad indických a čínských klenotníků, kteří tak reagovali na prudký růst poptávky po zlatých špercích. Finanční investoři nakupující cenné papíry navázané na komoditu ale trh rostoucí měrou opouštějí.

Objem zlata, které slouží jako poklad pro indexové akcie (ETF), setrvale klesá. Stejná tendence je patrná u počtu futures kontraktů otevřených přes noc bez kompenzační transakce (tzv. Comex open interest). Spekulační a zajišťovací zájem o vzácný kov uvadá.

„Když drobní investoři nakupují a profesionálové prodávají, nebývá to dobré znamení,“ komentuje situaci na trhu Ed Lashinski z RBC Capital Markets.

V pátek zlato na americkém trhu uzavíralo na 1453 USD za trojskou unci, čímž týdenní bilanci uzamklo se 4,2% ziskem. O týden dříve se unce dala pořídit i za 1350 USD. Na začátku dubna se kotace pohybovaly kolem 1600 USD. V Indii a Číně, kde je zlato považováno za zajištění proti inflaci i oblíbenou formu daru, vypukla po prudkém propadu cen pravá nákupní horečka. Indie, největší světový spotřebitel zlata, by podle tamní asociace obchodníků se zlatem měla zvýšit import ve 2Q13 meziročně o 36 %. Mincovně v australském Perthu v posledních týdnech vzrostl odbyt o 100 %.

Otázkou je, jestli se kupci budou vracet. V květnu v Indii vrcholí sezóna svateb, při nichž zlato hraje důležitou roli obligátního daru nevěstám. Podle Rohita Savanta z konzultantské společnosti CPM Group mnoho Indů vzalo minulý týden obchody útokem právě kvůli náhlému poklesu cen a své nákupy přesunulo z května na duben. V nadcházejících týdnech by proto mohlo dojít k ochabnutí poptávky.

V dlouhodobější perspektivě by zlatu mohlo uškodit zpomalování hospodářského růstu ve Spojených státech, které se podepíše na utlumeném inflačním očekávání. „Spojené státy zažívají mírné zotavení, akciím se daří lépe a neexistují žádné inflační tlaky, proč kupovat zlato?“ ptá se David Wilson, který šéfuje divizi kovů v Citigroup. V příštích 12 měsících počítá s poklesem cen. Akciový index S&P 500 včera vystoupal na nové historické maximum a uzavřel na 1593,61 bodu.

Počet uncí držených v rámci zlatých ETF instrumentů se v minulém týdnu usadil na 72,41 milionu. Od 11. dubna, kdy prudký propad začal, klesl o 5,2 %. Od začátku roku činí odliv 13 %. Podle Francka McGheea z Integrated Brokerage Services tendence způsobuje příliv kovu ve fyzické podobě (z trezorů ETF fondů), což se odrazí v převisu nabídky a bude doléhat na ceny futures. Spekulativní sázky na růst cen zlata týden od prudkého propadu klesly o 25 %.

Někteří investoři, zejména hedgeový fond Johna Paulsona, se nicméně vzácného kovu stále drží, hlavně kvůli nevypočitatelným následkům extrémně uvolněné měnové politiky nejvýznamnějších centrálních bank. „Spojené státy tisknou víc peněz než kdy jindy v historii,“ tvrdí Jeffrey Shermanze ze společnosti DoubleLine s tím, že zlato považuje za pojistku proti znehodnocování dolaru. 

 
(Zdroje: WSJ, CFTC, MarketWatch)


Čtěte více:

Zlato míří do spárů medvědů. Prodávat nově radí Goldman Sachs
11.04.2013 17:41
Americká banka Goldman Sachs (GS) snížila letošní cíl pro cenu zlata,...
Zlato padlo pod 1400 USD, dvouleté minimum. Těžaři dostávají na frak
15.04.2013 11:31
Nemilosrdné výprodeje dnes naplnily řadu pesimistických proroctví z mi...
Paradox zlatých prodejechtivců
15.04.2013 18:37
Se zlatými medvědy a komentáři se nyní roztrhl pytel, přesto snad ale ...
Pád zlata připravil Paulsona o miliardu dolarů. Další podpora na 1260?
16.04.2013 12:08
Jeden z největších propadů ceny zlata v historii připravil investora ...
Zlato prodáme v následujících měsících, říká kyperský MF. Guvernér mluví o útoku na nezávislost centrální banky
17.04.2013 12:53
„O nás bez nás.“ Tak by se dala shrnout kritika snahy kyperské vlády z...
Padající zlato centrálním bankám umázlo 200 mld. USD, Rogers čeká na opravdové dno
17.04.2013 18:19
Vlády a centrální banky příliš velký čuch na zlato nemají. Gordon Bro...
Mobius: Nejlepší investicí jsou komoditní a spotřebitelské akcie. Propad zlata trend neláme
18.04.2013 15:51
Akcie jsou nejlepší letošní investicí v rámci emerging markets, přičem...
Měď na 17měsíčním minimu. V objetí medvědů je 10 komodit
18.04.2013 18:42
Cena mědi následovala propad svého vzácnějšího bratříčka zlata a sve...
Zlato koriguje díky indické poptávce. Těžaře čekají zlé časy
19.04.2013 16:43
Těžařské firmy specializující se na zlato se v minulosti navzdory pru...
Commerzbank ulidňuje: Zlato zase poroste a s ním i další komodity
24.04.2013 7:59
Propad ceny zlata vyvolal úvahy o tom, že na tomto trhu došlo k prask...
Zlato i bitcoin by byly mizernými penězi
29.04.2013 18:24
Peníze by měly mít následující vlastnost: Během kratších časových obdo...

Váš názor
  • Buffett: Zlato bych nekoupil ani kdyby spadlo na 800 USD
    06.05.2013 13:37

    http://www.ipoint.cz/zpravy/1128581111-buffett-zlato-bych-nekoupil-ani-kdyby-spadlo-na-800-usd/
    Harp.
  • Troyská unce,
    01.05.2013 9:12

    nikoli unce z Tróje, tam jsou zvířátka. :o)
    Harp.
  •  
    30.04.2013 17:58

    "mohl by"..."možná"..."snad"..."predikce"..."asi"..."třeba"..."uvidíme"... No komu by se takový slovník nehodil, že:-)))
    Jesse
  • Na COMEXu je struktura otevřených pozic dle CFTC na hodnotách z roku 2008
    30.04.2013 17:53

    Netuším, odkud patria čerpá informace, ale zřejmě jsou její zdroje dosti chybné. “Když drobní investoři nakupují a profesionálové prodávají, nebývá to dobré znamení”. Pokud si přečtete poslední report komise CFTC – COT – Commitments of Traders, tak zjistíte, že na burze COMEX mají zmiňovaní drobní investoři nejnižší počet LONG kontraktů za posledních 12 let. Naopak Commercials (investiční banky) drží po cenovém poklesu nejnižší množství čistých SHORT pozic (aktuálně 104.400) od konce roku 2008, kdy se zlato obchodovalo pod 800 USD za unci. A právě tehdy začal další silný býčí trend, který dosáhl až na ceny 1920 USD za unci.
    • Re: Na COMEXu je struktura otevřených pozic dle CFTC na hodnotách z roku 2008
      30.04.2013 23:07

      Pane Pilíšku, obdivuji Vaši odvahu, že se nebojíte podepsat, ale bohužel se obávám, že si tím lehce kazíte reputaci. Ano, je pravda, že podle reportu COT drobní spekulanti (non-reportable), snižují své sázky na růst. Ale je třeba si uvědomit, že i tato skupina investorů nejsou žádní hlupáci. Většina z nich jsou soukromý profesionální obchodníci - něco jako hedgeové fondy v podobě fyzické osoby. Nepovažoval bych je za typické laické investory, jako jsou ti, kteří přímo od Vás nakupují Vaše investiční mince - a o těch je tady na Patrii řeč. Další věc - Commercials nejsou investiční banky. To jsou zajišťovatelé - ať už těžaři, kteří se zajišťují krátkými pozicemi, nebo zpracovatelé zlata, kteří se zajišťují dlouhými pozice. Je proto logické, že pokud bude cena zlata padat, tak čisté dlouhé pozice této skupiny porostou, protože stoupne poptávka po zajištění ze strany zpracovatelů kovu. Naopak těžaři se na tak nízkých cenách nebudou chtít zajišťovat uzavíráním krátkých pozic a v konečném důsledku tak čisté dlouhé pozice této skupiny logicky rostou. To ale neznamená, že je tato skupina na správné lodi. Počet spekulantů na pokles zatím moc neroste, ale to je pouze otázkou času. Je tady hrozně moc sázek na růst a hodně investorů nakupovalo výrazně níže pod 1400 USD za unci. A co udělají, když cena začne prudce padat? Budou si chtít vybrat svůj zisk. V tu chvíli začnou narůstat i krátké pozice spekulantů a pohučíme pořádně dolů. Až bude na trhu otevřeno velké množství krátkých pozic ze strany spekulantů, půjdeme nejspíš krátkodobě hodně nahoru, ale to zatím vůbec nehrozí. Situace je teď opačná. Nicméně počkejme si na zítřek, kdy Bernanke vyřkne ortel.
      Nyk Lísn
      •  
        01.05.2013 11:03

        Paní/Pane, není co obdivovat, když si za svým názorem stojím, tak se podepíši... I když zpravidla na text někoho, kdo se neumí podepsat neodpovídám, v tomto případě bych dodal, že Vám doporučuji další studium CFTC reportů, názvosloví apod. Můžete začít například zde: http://www.cftc.gov/MarketReports/CommitmentsofTraders/ExplanatoryNotes/index.htm
        • Roman Pilíšek
          01.05.2013 11:37

          Díky za odkaz, já to mám samozřejmě do detailu prostudováno - již několik let zpátky před tím, než jste mi zaslal tento odkaz. Kdyby jste ho četl pozorně, mohl byste se u odstavce "Commercial and Non-commercial Traders" dočíst následující: When an individual reportable trader is identified to the Commission, the trader is classified either as "commercial" or "non-commercial." All of a trader's reported futures positions in a commodity are classified as commercial if the trader uses futures contracts in that particular commodity for hedging as defined in CFTC Regulation 1.3(z)...volně přeloženo, všichni tradeři, kteří mají povinnost reportovat CFTC jsou definováni jako "commercial", pokud daný trh s využívají k zajišťování...To investiční banky pane Pilíšku doopravdy, ale doopravdy nejsou - ty náleží právě do té druhé skupiny "Non-commercial", která je dlouhodobě net-long. Znám to jako své boty, opravdu mě nemusíte poučovat. Tak si přiznejte chybu a necháme to být.
          Nyk Lísn
          • Re: Roman Pilíšek
            01.05.2013 13:47

            Takže nám tady chcete namluvit, že pozice bank jako je například J.P. Morgan (např. na trhu stříbra) nejsou v kategorii commmercial?
            • Banky mohou být obojí - konec textu
              03.05.2013 7:57

              Commercial and Non-commercial Traders When an individual reportable trader is identified to the Commission, the trader is classified either as "commercial" or "non-commercial." All of a trader's reported futures positions in a commodity are classified as commercial if the trader uses futures contracts in that particular commodity for hedging as defined in CFTC Regulation 1.3(z), 17 CFR 1.3(z). A trading entity generally gets classified as a "commercial" trader by filing a statement with the Commission, on CFTC Form 40: Statement of Reporting Trader, that it is commercially "...engaged in business activities hedged by the use of the futures or option markets." To ensure that traders are classified with accuracy and consistency, Commission staff may exercise judgment in re-classifying a trader if it has additional information about the trader’s use of the markets. A trader may be classified as a commercial trader in some commodities and as a non-commercial trader in other commodities. A single trading entity cannot be classified as both a commercial and non-commercial trader in the same commodity. Nonetheless, a multi-functional organization that has more than one trading entity may have each trading entity classified separately in a commodity. For example, a financial organization trading in financial futures may have a banking entity whose positions are classified as commercial and have a separate money-management entity whose positions are classified as non-commercial.
              Nero
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m