Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
WSJ: Banky během zotavování z viru nemusí být silným partnerem

WSJ: Banky během zotavování z viru nemusí být silným partnerem

29.04.2020 6:06, aktualizováno: 29.4. 8:20
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

V září 2008 se před americkou centrální banku přiřítily černé vozy a šéfové osmi bank naklusali dovnitř. Jejich firmy dostaly zemi na pokraj hospodářského kolapsu. Otevřely ale také zároveň cestu zpátky, a vláda je výměnou za miliardové záchranné program nechala dál fungovat. Napsal o tom list The Wall Street Journal.

V dnešní době nejsou banky příčinou aktuální hospodářské krize. Nejsou ale ani jejím řešením. Změny v americkém finančním systému, ke kterým došlo po krachu z roku 2008, zúžily toleranci bank vůči těm druhům rizik, která jsou nutná k tomu, aby se mohlo dostavit zotavení, tvrdí regulátoři, experti a samotní manažeři bank.

Regulátoři po roce 2008 oddělili Wall Street od Main Street a izolovali reálnou ekonomiku od té finanční. Nová pravidla, která omezila riskování ze strany banka a vytlačila úvěrování a trading mimo banky do méně regulovaných institucí, jako jsou hedgeové fondy a nebankovní poskytovatelé úvěrů.

Banky jsou dnes mnohem bezpečnější. Cena těchto změn ale začala být zřejmá během posledního měsíce. Neustálé turbulence NA Wall Street, vysychající úvěry u některých amerických firemních obrů a bezpříkladné kroky Fedu, obcházející v některých případech banky, které se ukázaly být nedokonalým prostředníkem jeho záchranného úsilí.

“V bankovním systému se dnes nepřijímá takové riziko,” uvedl Jean Boivin, šéf think-tanku BlackRock Investiment Institute. “Tradiční kanál Fedu v podobě úvěrování bankám a podněcování k šíření těchto půjček už v důsledku toho není tak mocný,” uvedl také.

Fed banky dluhopisy riziko

Změny v regulaci a v tržní infrastruktuře, díky kterým jsou banky ve srovnání s rokem 2008 bezpečnější, ale také způsobily, že jsou méně účinné své hlavní náplni práce: přesouvat peníze od těch, kdo je mají, k těm, kdo je potřebují. Mohlo by to brzdit finanční zotavování státu.

Tuto mezeru se snaží zaplnit Fed, který zvyšuje svůj vliv na ekonomiku a klade Washington do centra byznysu tak jako nikdy v historii. Na konci března centrální banka uvedla, že by mohla poskytovat půjčky přímo firmám, čímž by obešla banky.

Varovné světlo se rozblikalo v září. Prakticky přes noc se tehdy rozlomila klíčová, ale často přehlížená část finančního systému – trh “repo” s dohodami o zpětném odkupu amerických státních dluhopisů, na kterém si banky a správci aktiv půjčují na krátký čas peníze a státní dluh využívají jako zástavu. 16. Sazby repo vystřelily nahoru 16. Září, během odpoledne vyrostly trojnásobně ze 2 na 6 %. Výpůjčky, které jsou obvykle levné a v takovém množství, že jim nikdo nevěnuje moc pozornosti, byly najednou drahé a nedostatkové. Když se něco takového stane, banky obvykle zavětří příležitost vydělat peníze na vyšším úroku a skočí do hry. Ceny poté opadnou.

To se tentokrát nestalo. Den na to pozoroval repo obchodník Scott Skyrm z Curvature Securities na svém monitoru sazby až na 9,25 %. Tradeři s cennými papíry horko těžko hledali peníze, za které by je vyměnili.

Fed banky dluhopisy riziko

“Tato panika byl klasický run na banku,” domnívá se Skyrm. “Hotovostní investoři nechtěli vytáhnout peníze z trhu, prodražili ale výpůjční náklady.”

Trh se nedokázal stabilizovat, dokud nevkročil Fed se svým repo financováním za stovky miliard dolarů. Během týdne se sazby snížily.

Představitelé banka a tradeři si ale varování nenechali pro sebe. Generální ředitel JPMorgan James Dimon na bankovní konferenci v témže měsíci prohlásil, že bankovní regulace od jeho a jiných bank vyžadují, aby držely kvanta aktiv podobajících se hotovým penězům, což ale narušuje schopnost bank napomáhat funkci trhů v náročném období.

Když udeřil koronavirus, akce se propadly. Investoři utekli do pozlacených dluhopisů za bezpečím hotovosti a odstartovali hon na americké dolary. Fondy peněžních trhů, které poskytují jednodenní půjčky firmám, bojovaly, aby zůstaly likvidní.

V takovémto okamžiku se své role opět ujímají banky jakožto oběhová soustava trhů, shromažďují aktiva, propojují prodejce a kupce a vytvářejí peníze. Bez ochoty vzdát se hotovosti a s omezeným tradingem ale nedokázaly podepřít ani nejbezpečnější a nejlikvidnější trh na světě: trh s americkým státním dluhem.

Prudké pohyby cen amerických státních dluhopisů v březnu ukázaly, že zlomový okamžik na trzích se blíží. 30letý dluhopis zažil největší týdenní pohyb od října 1987 a desetiletý během dvou týdnů poskočil mezi 0,335 % a 1,25 %.

Tam, kde už banky nemohly, zaskočil Fed a nakupoval americké cenné papíry ještě rychleji než v roce 2009 - během 10 dní na přelomu března a dubna circa za 720 miliard USD.

Trh s americkými státními dluhopisy se stabilizoval, rozpadly se ale jiné a Fed přicházel s jednou nabídkou pomoci za druhou. Úrokové sazby snížil skoro na nulu, dolarové rezervy otevřel centrálním bankám po celém světě a slíbil, že bude nakupovat veřejný a firemní dluh za stovky milliard dolarů. Intervenoval na podporu fondů peněžních trhů, burzovně obchodovaných fondů a krátkodobých firemních dlužních úpisů.

Během minulých šesti týdnů narostlo portfolio cenných papírů a dalšího holding o vice než 2 biliony USD na 6,6 bilionu. A to asi ještě naroste.

Fed banky dluhopisy riziko

 

Fed je teď  “pro celou ekonomiku komerční bankou poslední instance”, říká hlavní ekonom JPMorgan Michael Feroli.

Na počátku tohoto století umožnila mírnější regulace bankám držet velké pozice třeba ve firemních dluhopisech nebo hypotékách. Jejich obchodní desky na trzích sázely s jejich vlastními penězi. Když trhy zavrávoraly, měly banky jak regulatorní volnost, tak finanční incentivy, aby trading udržely v chodu.

Nedopadlo to vždycky dobře. Exploze v tradingu skoro potopily firmy jako Morgan Stanley nebo Merrill Lynch. Rozšířilo to ale celkový ekosystém prodejců a kupců a pomohlo s vyhlazováním nárazů.
Doddův-Frankův zákon z roku 2010 tyto desky pro proprietary trading zrušil a omezil schopnost bank přijímat rizika i na pozici prostředníků pro klienty. Do pozic dnes banky skáčou a vyskakují tak rychle, aby se neotřely o limity pro riziko nebo nepřitáhly pozornost examinátorů Fedu.

Stejná omezení jsou patrná v úvěrování, což je nejzákladnější funkce bank, které je teď tolik zapotřebí. Americká vláda vyčlenila stovky miliard dolarů na nouzové úvěry firmám, kterým vypadly příjmy.
Za poslední desetiletí se mnoho úvěrové činnosti posunulo z bank jinam. Nové regulace způsobily, že vlastnit některé typy úvěrů – pro věřitele s nízkým hodnocením – je pro banky neekonomické. Na pozadí je snaha odradit od úvěrového hýření, které rozpoutalo hypoteční krizi.

Fed banky dluhopisy riziko

Pokud tedy jde o poskytování úvěrů přímo firmám a o skupování spotřebitelských půjček od nové řádky na internetu působících věřitelů, pustily se do věci firmy soukromého kapitálu a hedgeové fondy. Výsledkem je, že řada amerických spotřebitelů a firem nedostává úvěr od místní banky, ale od institucí, které se nacházejí kompletně mimo bankovní systém.

V zapáčených úvěrech, což je mimořádně rizikový typ dluhu, klesl podíl bank z 25 % v roce 2000 na 3 % v roce 2018, ukazují data FDIC. Nebankovní instituce jako výrobci aut a prodejci vozů loni podle Experian upsali polovinu nových půjček na auta. V hypotékách to jsou nebanky jako Quicken Loeans nebo loanDepot, které během prvních devíti měsíců roku 2019 udělaly 59 % půjček na bydlení, ukazují Inside Mortgage Finance.

Mnoho těchto zlikvidovaných půjček se prodalo bankám a mnoho těchto entit na bankách závisí z hlediska svého vlastního financování. Poslední míle k mnoha spotřebitelům a firmám ale běží skrze instituce, které mohou američtí regulátoři kontrolovat jenom několika způsoby.

Fed banky dluhopisy riziko

Vytvoření programu nouzových půjček v objemu 350 miliard USD, který prošel jako součást dvoubilionového balíku stimulů, bylo nesnadné. Kongres k tomuto programu minulý čtvrtek dodal 310 miliard USD. Vláda vyplatí půjčky věřitelům, kteří použijí většinu těchto peněz na výplaty, takže pro banky bude poměrně bezpečné je prodloužit.

Jenomže banky mají obavy z nadměrného půjčování, z rychlého půjčování a z půjček lidem, kteří jsou moc riskantní. Bojí se i porušení záhadných pravidel o praní špinavých peněz nebo toho, že se půjčky přestanou splácet při sazbách, které budou vyšší, než se čekalo. Všechno to by mohlo způsobit problém s regulátory, tvrdí bankovní manažeři a experti.

„Banky prostě neotevírají přívodní kohouty naplno,“ říká Darrell Duffie, profesor financí na Stanfordské univerzitě. „Dostávají se tam peníze Fedu, systémem ale prosakují pomaleji.“

(redakčně kráceno)

 
 
 
 

Čtěte více:

Šéf Facebooku Zuckerberg: Potřebujeme regulaci, abychom získali důvěru
18.02.2020 6:04
Po celé roky lobboval Facebook u vlád proti zavedení přísných předpisů...
EU zvažuje tvrdší pravidla pomoci krachujícím bankám
04.03.2020 15:11
Evropská unie zvažuje zasáhnout u záchranných opatřeních pro banky pot...
NYT: Koronavirus a změna klimatu mají společnou jednu podstatnou věc
21.03.2020 15:54
Světová zdravotnická organizace minulý týden ve středu v souvislosti s...
Banky a dividendy: Erste poslechla rakouského regulátora, jako KB a Moneta následují slova z ČNB
25.03.2020 15:34
Rakouská bankovní skupina Erste, která ovládá Českou spořitelnu, přeho...
Analytici: Ekonomiku ČR změní regulace více než pandemie
28.03.2020 18:27
Více než dopady pandemie koronaviru změní českou ekonomiku připravovan...
ČNB zmírnila limity ukazatelů pro poskytování hypoték
01.04.2020 16:25
Česká národní banka dnes uvolnila limity tří úvěrových ukazatelů pro p...
MF navrhlo daňově zvýhodněné spoření na stáří pomocí investic
14.04.2020 12:16
Ministerstvo financí plánuje na českém finančním trhu zavést tzv. účet...

Váš názor
  •  
    29.04.2020 12:05

    Tak to, že banky jsou od krize, kterou způsobily, omezeny v nákupech akcií a jiných rizikových aktiv, je v naprostém pořádku. Banky mají půjčovat peníze, ne hazardovat v akciovém kasínu. Stačilo, když musely být zachraňovány, když nezřízeně půjčovaly na hypotéky. Není důvod, aby banky krachovaly i v případě, že se zhroutí akciový trh!
    Richard Fuld
  • Stále stejná písnička ..
    29.04.2020 10:13

    ...samý to erudovaný ekonom , vědec , profesor . analytik a ekonomiky jsou stále jen a jen v bahně ..... jako u K19 .....1000 "odborníků" a 1000 názorů = protichůdných ..!
    kominík
Aktuální komentáře
26.04.2024
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university