Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Spojené státy si připomněly 11. září 2001. Biden, Obama i Clinton hledají jednotu v rozdělené zemi

Spojené státy si připomněly 11. září 2001. Biden, Obama i Clinton hledají jednotu v rozdělené zemi

11.09.2021 20:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Spojené státy si dnes připomněly památku obětí 11. září 2001, kdy při nejtragičtějších teroristických útocích moderní historie islamističtí teroristé zaútočili na cíle v USA. V New Yorku se na místě, kde stávala dvojčata Světového obchodního centra shromáždily tisíce lidí, aby spolu s americkým prezidentem Joem Bidenem a jeho předchůdci Barackem Obamou a Billem Clintonem uctily památku téměř 3000 lidí, kteří přesně před dvaceti lety přišli o život. Projevům amerických politiků dominovalo téma jednoty v politicky rozdělené zemi.

Biden nejprve navštívil vzpomínkovou akci v New Yorku a poté další dvě místa, kde teroristé udeřili - Shanksville ve státě Pensylvánie a pak zamířil k Pentagonu ve Washingtonu. Na žádné ceremonii nepromluvil. V předvečer útoků ale zveřejnil video, ve kterém vyzval Američany k jednotě, uctil památku obětí a poděkoval lidem, kteří při záchranných akcí nasazovali své životy.

K jednotě vyzval Američany i George Bush, který byl prezidentem v době útoků. Dny sounáležitosti, kterou Američané ukázali po 11. září "se dnes zdají být vzdálené", prohlásil na pietní akci v Shanksvillu. Dnešní společnost podle něj rozděluje konflikt, zášť a strach. V podobném tónu po něm hovořila i viceprezidentka USA Kamala Harrisová, která uvedla, že jednota je zásadní pro prosperitu, bezpečnost a postavení Spojených států.

Vzpomínkové akce dnes odstartovala ceremonie v New Yorku, kterou zahájila minuta ticha ve chvíli, kdy před 20 lety první unesené letadlo narazilo do severní věže WTC. Obřad rámcovalo celkem šest minut ticha, které připomněly nárazy tří unesených letadel do cílů v New Yorku a ve Washingtonu, pád newyorských dvojčat a havárii čtvrtého letounu, který se u Shanksville zřítil po vzpouře cestujících a nedoletěl k plánovaným cílům ve Washingtonu. Během obřadu se jako každý rok předčítala jména všech obětí. Následovala pietní akce u Pentagonu, do jehož západní strany před 20 lety narazil třetí unesený letoun, a vzpomínka pro pozůstalé obětí letu 93 u Shanksville.

Ceremonie k 20. výročí útoků se letos konaly ve stínu pandemie covidu-19 a nedávného stažení amerických vojenských jednotek z Afghánistánu, napsala agentura AP. USA zahájily invazi do Afghánistánu krátce po útocích z 11. září a letos v létě se po dvacetileté přítomnosti v zemi stáhly.

Zemi krátce poté rychle obsadilo radikální islamistické hnutí Tálibán, které před útoky poskytovalo útočiště jejím osnovatelům, teroristické síti Al-Káida.. Dvacetiletou válku v Afghánistánu ve svém projevu připomněl předseda sboru náčelníků štábů Mark Milley, podle kterého se uzavřela "tato hrozná kapitola v historii našich národů".

Vzpomínku tragickým událostem 11. září dnes věnovalo i mnoho zahraničních státníků, včetně britské královny Alžběty II. či francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Někteří politici při této příležitosti připomněli, že teroristické hrozby přetrvávají do dnešních dní. "O 20 let později není boj proti terorismu u konce. Vždy zůstaneme ostražití," prohlásil předseda Evropského parlamentu David Sassoli. "Dnes teroristi chtějí útočit i uvnitř svobodných a demokratických států. Proto musí státy NATO a spojenci tvrdě zakročit proti všem, kdo poskytují mezinárodnímu terorismu zázemí," uvedl na twitteru český premiér Andrej Babiš.

Odborník: Útok na "dvojčata" v USA byl strategickým šokem, obdobně jako covid

Teroristický útok na USA 11. září 2001 byl podle zástupce ředitele Centra bezpečnostních a vojensko-strategických studií Josefa Procházky strategickým šokem, obdobně jako covid. V odborné literatuře se do té doby nesetkal se scénářem, který by takovou krizovou situaci předvídal. Důsledky útoků jsou podle něj navíc dodnes zřejmé v posílených bezpečnostních opatřeních, jako je třeba omezování osobní svobody. Procházka to řekl v rozhovoru s ČTK. Od útoku na "dvojčata" dnes uplynulo 20 let. Centrum funguje pod brněnskou Univerzitou obrany.

Procházka před dvaceti lety pracoval v Ústavu strategických studií Vojenské akademie v Brně, dnes Univerzity obrany. Pracoviště se zabývalo mimo jiné i otázkami spojenými s hodnocením bezpečnostního prostředí a vojenskými návaznostmi. "Nepamatuji si, že bych se do té doby v odborné literatuře nebo analytických studiích setkal se scénářem, který by predikoval obdobnou krizovou situaci. Z mého pohledu se jednalo o strategický šok," uvedl Procházka.

Pokud podle něj není taková situace předvídána a není promítnuta do systému krizového plánování, lidé na ni nejsou dostatečně připraveni. Takže rozhodování a konání jsou zhoršené a zatížené chybami, protože jsou přijímána především adhoc opatření a využívána neodzkoušená řešení. "Rozhodovací proces je prostě zatížen nejistotou a neúplnými informacemi. Nakonec situaci s covidem lze do jisté míry považovat za velmi podobný strategický šok a víme, jak obtížné je nalézt účinná řešení," uvedl Procházka.

Tradiční slabinou podle něj byla účinná komunikace s veřejností. Řešení situace ale podle něj ukázalo i některé mezery v připravenosti na podobné situace i v dalších oblastech - v legislativní, organizační, materiálního vybavení policie a armády i ve schopnostech různých systémů vzájemně spolupracovat.

Opatření krizového řízení v Česku pak podle něj kopírovala přístupy ve všech západních zemích. Okamžitá opatření směřovala především k zajištění větší bezpečnosti na letištích, posílení ochrany prvků kritické infrastruktury, vládních institucí a podobně. Kromě okamžitých opatření ale byla podle něj přijata i celá řada dlouhodobých systémových kroků, která v krizovém řízení platí dosud. Procházka uvedl, že jedna z významných záležitostí se dotkla například ochrany společného aliančního vzdušného prostoru a rozhodování o použití vojenských prostředků v případě zneužití civilního letadla k teroristickým účelům.

Z dnešního pohledu je podle něj zřejmé, že se svět po 11. září změnil. "Ta nejzásadnější věc je, že platíme stále větší a větší cenu za naši bezpečnost. Tuto cenu nelze vyjádřit z pohledu finančního, ale v podobě stále významnějšího omezování naší osobní svobody," řekl Procházka. V tomto ohledu se výrazně posunul rozvoj a využití nových technologií především v biometrii a dalších metodách identifikace jednotlivců. Zvýšené možnosti také nabízí monitorování všech druhů komunikace, ať na sociálních sítích, tak i v sítích mobilních operátorů.

"Všude přítomné kamerové systémy mě osobně občas znepokojují, i když jejich užitečnost nelze popřít. Až neuvěřitelně dnes působí například záběry ve filmech ze 70. a 80. let minulého století, kdy se lidé na letištích pohybovali v podstatě volně, bez kontrol. Člověk si až povzdechne, jak to byla tenkrát uvolněná doba, i když samozřejmě terorismus se projevoval i tenkrát," uvedl Procházka.

Vondra: Západ se po útoku na USA naučil víc bránit, dopady byly i ideové

Západ se po teroristickém útoku před 20 lety na Spojené státy naučil víc bránit, zlepšil koordinaci zpravodajských služeb, posiloval bezpečnost lidí, někdy i na úkor osobních svobod. Velkým testem prošla Severoatlantická aliance (NATO), jež navzdory krizím a rozdílným pohledům zůstala silná a soudržná. Dopad útoku byl též ideový a konceptuální. V rozhovoru s ČTK to řekl místopředseda ODS Alexandr Vondra, který se v srpnu 2001 vracel do Prahy zpět z Washingtonu, kde více než čtyři roky působil jako český velvyslanec.

"Zpráva o útoku na dvojčata mě zastihla odpoledne v pražské hospodě Na Klamovce, kde jsem natáčel rozhovor pro dokumentární film o nedávno zemřelém legendárním kytaristovi a kapelníkovi Plastic People. Obrázky, které jsem viděl v televizi v hospodské kuchyni, byly šokující," uvedl. V té době se stal vládním zmocněncem pro přípravu summitu NATO v Praze v roce 2002. Bylo mu jasné, že se příprava konference z bezpečnostního hlediska hodně zkomplikuje.

Jak je situace vážná, pochopil Vondra i poté, co následně navštívil přátele v USA a viděl, jak si tam i rodiny připravují sklepy ve svých domovech na možnou válku. "Bylo jasné, že Američané si atak nenechají líbit. Začala válka proti teroru. V Afghánistánu, v Iráku, i jinde ve světě. Její dozvuky trvají dodnes," poznamenal.

Za úspěch považuje, že se islámským teroristům nepodařilo takový útok zopakovat, síť Al-Káida byla ochromena a Usáma bin Ládin dopaden. "Přesto se velkoměsta v Evropě i jinde ve světě dál stávala terčem útoků radikálních islamistů proti civilistům s cílem vyvolat strach a nervozitu," uvedl Vondra.

Kromě toho, že se Západ naučil lépe bránit a NATO prošlo testem, když vůbec poprvé aktivovalo článek pět o společné obraně, byl podle Vondry dopad útoku ideový. "Oslabil optimismus Francise Fukuyamy a jeho teorie o konci dějin, naopak posílila realistická teorie Samuela Huntingtona o střetu civilizací. Radikální islám proti všem," zmínil.

Následné operace v Afghánistánu a Iráku podle něj vojensky svých cílů dosáhly. Afghánistán už nevytvářel zázemí pro velké teroristické útoky, v Iráku padl diktátor Saddám Husajn a země už tak podle Vondry není velehrozbou pro region ani svět. Politicky ale obě akce selhaly, míní.

Snaha vytvořit z Afghánistánu modelovou a stabilní zemi v regionu byla podle něj od počátku odsouzená k neúspěchu. V Iráku určitá naděje byla, neboť má lepší geografické, ekonomické i sociální podmínky. "Jenže po jeho dobytí udělali spojenci řadu chyb - třeba tím, jak rozprášili bezpečnostní složky v celé vertikále místo toho, aby jen odřízli jejich vedení - a pak už jim nezbývalo sil na to, aby v pokračujících konfliktech našli na domácí scéně podporu pro setrvání," řekl Vondra. Investice Západu, zejména USA, tak přišly vniveč.

Z Afghánistánu se letos po téměř 20 letech stáhla spojenecká vojska. O Tálibánu, který nastoupil v zemi k moci, si Vondra nedělá iluze. "Snad se aspoň v zájmu svého přežití poučil, že znovu hostit doma organizace typu Al-Káida znamená spáchat politickou sebevraždu. V takovém případě by Západ musel reagovat. Vojenské, zejména vzdušné prostředky k tomu má," řekl Vondra.

Očekává zvýšenou migraci ze země, na kterou se Evropa musí připravovat. "Můj názor je velmi konzervativní. Ano - dejme ochranu vybraným jednotlivcům, kteří pro nás pracovali a máme je bezpečnostně prověřené. To vláda při evakuaci správně udělala. Ale jinak sem žádný nekontrolovaný proud lidí nepouštějme. Hranici musíme chránit," dodal.

Afghánci jsou podle něj frustrovaní. "Jedni na nás pohlíží jako na okupanty, druzí v nás vidí 'zrádce', kteří je exitem nechali na holičkách. V obou případech se může jednat o velké bezpečnostní riziko," doplnil Vondra.

Poté, co v srpnu Tálibán ovládl většinu Afghánistánu, stáhlo Česko ze země pomocí tří letů 195 lidí. Šlo o zaměstnance ambasády, ostrahu, ale také o tamní tlumočníky a spolupracovníky, které pro tyto účely vybraly armáda a diplomacie. Podle zprávy ministerstva vnitra v Česku ze 169 převezených Afghánců požádalo o mezinárodní ochranu, tedy azyl či doplňkovou ochranu, 152 evakuovaných. Ostatní mají v Česku jinou formu pobytu.

Americký prezident Joe Biden nedávno podepsal výnos, jehož cílem je odtajnění vyšetřovacích spisů k atentátům z 11. září 2001, a to během následujících šesti měsíců. Vondra nečeká nějaké zásadní odhalení, spíše jen upřesnění již známých faktů. "Možná nejzajímavější mohou být některé informace o tom, co o aktivitách Al-Káida věděla Saúdská Arábie a zda nemohla učinit víc pro jejich včasné odhalení," uvedl.

(Zdroj: čtk, ČT, Reuters)

 

Čtěte více:

Víkendář: Manželství a ceny komodit – nečekaný vztah
11.09.2021 8:05
Během čtyřiceti let před propuknutím první světové války se 100 dcer a...
Perly týdne: Zlom v cyklu, výnosy blízko 1 % a Čína jako příležitost, či chyba
10.09.2021 13:22
Morgan Stanley predikuje oslabení amerických akcií dané obratem v cykl...
Přijde tvrdá korekce na akciích, varuje tým Deutsche Bank
10.09.2021 16:01
Kombinace vysokých valuací akcií a rychle postupujícího cyklu zisků zv...
Americko-čínská inflační epizoda
10.09.2021 18:38
Na Bloombergu před pár dny hovořili o tom, jak klesají ceny oceli a že...
Mercadolibre – Nákupní doporučení zavíráme s dvouciferným výnosem po varování bank
10.09.2021 16:17
Poslední dny s sebou přinesly hned několik varování od velkých investi...
Akcie v USA si berou oddechový čas, tapering dělá investorům vrásky
10.09.2021 22:00
Akcie v zámoří při páteční obchodní seanci klesaly díky smíšeným ekono...

Váš názor
  •  
    12.09.2021 15:21

    Mimochodem pamatujete si ještě, jak probíhaly kontroly na letištích před touhle událostí? :) Přidejte k tomu nynější covid nesmysly....cítíte se ještě stále svobodní? :o)
    netix
  •  
    12.09.2021 12:04

    https://www.lidovky.cz/svet/5-konspiracnich-teorii-o-utocich-11-zari.A110906_142218_ln_zahranici_ape
    Velkamedvědice
  •  
    12.09.2021 9:12

    Po 20 letech by si pozůstalí po obětech 11. září zasloužili znát pravé viníky. Jenže vysvětlení podstaty této události slyšíme jen od politiků a novinářů. Ti mi nepřipadají být kompetentní. Spíš bych věřil odborníkům jako jsou fyzikové, projektanti staveb, pyrotechnici apod. Vím jen o jednom, který je ochoten se na toto téma veřejně vyjadřovat. Je to profesor Wald ze stavební fakulty ČVUT. Ten má to štěstí, že dokáže obhajovat oficiální verzi 11. září bez uzardění. Ostatní odborníci by se asi červenali. Brzy pochopili, že jim 11. září nestojí za to, aby si zničili svoji profesní kariéru, a proto raději mlčí. Pan profesor se nestydí. Na přednášce o 11. září reagoval na námitku, že by hořící benzín mohl ohřát konstrukci budov WTC v průměru maximálně jen o asi 30 st C a to bez započtení ztrát tepla únikem do prostoru, odpověděl: ano máte pravdu, energie uvolněna hořením benzínu by nezpůsobila pád budov. Jenže hořící benzín byl jen zápalkou, která zapálila zařízení kanceláří a hořící nábytek a papír způsobily pád budov. A perlil dál. Na námitku proč stále říká, že budovy spadly způsobem typickým pro pád budov oslabených požárem, když v historii lidstva žádná budova s ocelovou konstrukcí vlivem požáru nikdy nespadla, odpověděl: ale spadla, hned 4 budovy spadly v důsledku požáru při zemětřesení v Cobe. Připomínám, že toto řekl profesor ČVUT. Není to zřejmě jediný "odborník" této úrovně. Tvůrcům dokumentární série "Letecké katastrofy" zřejmě také radili odborníci. V díle o nárazu letadla do Pentagonu zdůvodnili fakt, že po letadle téměř nic nezbylo, větou, která si zaslouží tesat do kamene: "Když letadlo narazí do pevné cihlové zdi, prakticky se vypaří".
    Jan47
    •  
      12.09.2021 14:12

      A komu to teda prospelo, kdyby ty konspirace byly pravda, musel by tim nekdo sledovat nejaky vyznamny cil a to ne nejakou malickost. A s ohlednutim na tech uplynulych 20 let to nepomohlo snad nikomu, urcite ne tolik aby mu to stalo zato.
      Ai-kun
      •  
        12.09.2021 15:09

        Patriot Act :))) Válka v Afghánistánu byla zřejmě jen úlitba zbrojní lobby.
        netix
      • Ai-kun
        12.09.2021 14:24

        Mohla to být záminka pro zdůvodnění napadení Afghánistánu. Američané to už nejednou udělali. Zinscenovali incident v Tonkinském zálivu, aby měli důvod pro válku ve Vietnamu. Lhali o zbraních hromadného ničení v Iráku, aby zdůvodnili jeho napadení.
        Jan47
        • Honza
          12.09.2021 16:35

          Jenže ty zbraně se tam našli. I když se o tom nemluvilo. Nastuduj si nemoc vetránů a čím vznikla. Právě tím, když byli zbraně včetně chemických vyhozeny. Nebo popřeš i ty veterány??
          Velkamedvědice
          • VM
            12.09.2021 17:24

            Dej sem prosím Tě odkaz, ve kterém se píše, že se v Iráku našly zbraně hromadného ničení. Kdo může vědět z čeho onemocněli veteráni? To je stejné jako tvrzení, že covid sars 2 je z nedovařeného netopýra.
            Jan47
            • Re: VM
              12.09.2021 18:01

              S Tebou jento těžké Honzíku. ty miluješ konspiryce. celý svět řídí paár bankovních rodin. Dvojčata si shodili američani sami atd..Okazů jsou desítky. Vojáci viděli radiokativní mraky, pocítili hned příznaky. Fosfor, Sarin ,yperit vše se tajilo. Výsledky chemiků nesměli být zbeřejněny. Baudyš lhal. Přečti zejména druhou půlku..https://www.obranaastrategie.cz/cs/archiv/rocnik-2017/2-2017/clanky/poustni-stit-a-poustni-boure-1990-1991.html
              Velkamedvědice
              • Honza odkaz 2
                12.09.2021 18:14

                https://www.armyweb.cz/clanek/facka-konspiracnim-teoretikum-chemicke-zbrane-v-iraku-opravdu-byly
                Velkamedvědice
                • VM
                  12.09.2021 18:43

                  Když tak koukám na ty Tvé odkazy, tak příště budu argumentovat odkazy Aeronetu a Sputníku. Jejich věrohodnost je srovnatelná s těmi Tvými. Já se ve své argumentaci řídím informacemi, které jsou ověřitelné a nezpochybnitelné. Čučkařům nevěřím žádným, ani těm východním, ani těm západním. Tajné služby jsou tajné, a proto si nikdo nemůže ověřit, zda říkají pravdu. Proto jsou pro mne takové informace naprosto bezcenné. A když něco nemám podložené, tak své názory uvádím slovy: myslím si, domnívám se apod., čímž chci naznačit, že se nejedná o slovo Boží.
                  Jan47
                  • Re: VM
                    12.09.2021 19:12

                    Chápu, že se tě nehodí naměřené výsledky s časy, ůdaji a místy, když můžeš tak krásně konspirovat. Slabodušší to zežerou. Tyk hlabně, že ty máš důkazy, že svět řídí pár bankéřkých rodin, všechny války jsou na objednávku bankéřů, zbraně tam nebyli, hromadné zvyšován í platů a nedostatek nabídky nemají vliv na inflaci v ČR a za všechno může amerika a zelení mužíci. Tak konspiruj. Hezký večer.
                    Velkamedvědice
                    • VM
                      12.09.2021 19:32

                      Výsledky s časy, údaji a místy se mi hodí. Níže dal Špaček (pro Tebe důvěryhodný, neb je z ČT) odkaz, že v Bush v roce 2008 prohlásil, že lituje selhání zpravodajských služeb kolem iráckých ZHN. Z Tvého odkazu plyne, že tajné služby už v roce 2005 věděly, že měl Irák ZHN. Takže proč Bush litoval selhání tajných služeb, když už 3 roky věděl, že neselhaly? Nebo mu to čučkaři neřekli?
                      Jan47
                      • Re: VM
                        12.09.2021 19:57

                        Klidně že sebe dělej trdlo. Proč to oficiálně nepřiznali, sem Ti sdělil. Ovšem teď se ti hodí věřit autoritám a oficiálním výstupů, které jinak při rozšiřování konspirační v potaz nebereš. Viz třeba dvojčata. Ještě kdybys napsal, nena#li tam ty nové, co tam měli být, ale narazili na staré. Prostě potřebuješ, aby tam nic nebylo, tak sou chemii i. ioti. Tak jo.
                        Velkamedvědice
                        • VM
                          12.09.2021 20:21

                          Bush to nemusel oficiálně přiznávat. Stačilo, kdyby držel ústa. Tak i když ČT nevěřím ani dobrý den, tak je přece správné, když Ti servíruju zdroj, který Ty uznáváš.
                          Jan47
                        •  
                          12.09.2021 19:59

                          A s tím ćt si hooodně trapný. Tak trošku zoufalství, ale proč by si mi tu bezmezniu důvěru nepodsunul Klasika.Udělám volá z oponenta a tím znehodnotím odkaz.
                          Velkamedvědice
                          • VM
                            12.09.2021 20:24

                            Kdybys mně tenkrát kvůli ČT tak nevyčinil, tak by mne ani nenapadlo Tvou víru v ČT připomínat.
                            Jan47
                  • Bush: Největší chyba byla zpráva o zbraních hromadného ničení v Iráku
                    12.09.2021 19:09

                    2. 12. 2008 Washington - Dosluhující americký prezident George Bush poskytl televizi ABC rozhovor, ve kterém hodnotí svých osm let v úřadu. Nejvíc prý lituje selhání zpravodajských služeb kolem iráckých zbraní hromadného ničení. Odmítl ale spekulovat, zda by do války vstoupil, kdyby věděl, že Irák zbraně nemá. https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/1431734-bush-nejvetsi-chyba-byla-zprava-o-zbranich-hromadneho-niceni-v-iraku
                    Špaček
                    • Špaček
                      12.09.2021 19:18

                      Díky, to je dobrý argument pro Medvěda, ten ČT bezmezně věří.
                      Jan47
                      • Informátor si myslel, že lže za svobodu a on měl nakonec pravdu :-)
                        12.09.2021 20:02

                        16.2. 2011 Londýn – Irácký informátor, který západním rozvědkám řekl, že Saddám Husajn vlastní zbraně hromadného ničení, si obvinění vymyslel. Prozradil to v rozhovoru pro deník Guardian. „Věřte mi, nebyl jiný způsob, jak přinést do Iráku svobodu,“ řekl britskému listu. https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/1284605-iracky-informator-si-saddamovy-zbrane-vycucal-z-prstu
                        Špaček
                        • Re: Informátor si myslel, že lže za svobodu a on měl nakonec pravdu :-)
                          12.09.2021 20:54

                          :-)
                          Jan47
                      • Re: Špaček
                        12.09.2021 19:22

                        Jasně. ty musíš vědět líp. čemu věřím..o)) bezmezně Jak dlouho popírali agent orange?? Ztráta času. Jde o prestižní oceněný tisk, nevyvrátil si jediný údaj..
                        Velkamedvědice
                        • VM
                          12.09.2021 19:37

                          Já jsem se jednou velice nevinně otřel o ČT a to jsem to od Tebe schytal. A ty údaje si porovnej s odkazem, který sem dal Špaček.
                          Jan47
                          • Re: VM
                            12.09.2021 20:02

                            Jakože Bush na ČT nepřiznal, co nemělo být přiznáno. Tak jo. Bush taky jasně řekl, jak to bylo s dvojčat.
                            Velkamedvědice
                        •  
                          12.09.2021 19:26

                          ---USA nálezy tajily Je ironií, že americká vláda, která invazi do Iráku vysvětlovala potřebou zlikvidovat Husajnovy moderní chemické arzenály, nalezení jedů tajila. Vědělo o nich jen několik málo vojáků, Kongres byl informován jen částečně. Postiženým vojákům se kvůli utajení nedostalo řádné lékařské péče a oficiálního uznání válečných zranění. „Připadal jsem si spíš jako morče než jako zraněný voják,“ uvedl jeden seržant, který utrpěl popáleniny v roce 2007 a jehož odmítli přijmout v nemocnici a transportovat k léčbě do USA, i když o to jeho velitel žádal. Příslušníci, kteří chemikálie likvidovali, museli mlčet, zřejmě kvůli obavám, že by zbylé chemické zbraně mohly padnout do nesprávných rukou. „Nic podstatného, to jsem jim nařídil říkat,“ potvrdil major ve výslužbě Jarrod Lampier, který byl u nálezu 2400 raket s plynem na základně irácké republikánské gardy v roce 2006.
                          Velkamedvědice
        • Re: Ai-kun
          12.09.2021 16:32

          Seš velký konspirátor. Když ti to vyhovuje.
          Velkamedvědice
          • Technická
            12.09.2021 16:52

            Konspirátorem sem myslel Honzu, ne AIi-kuna, ten se snaží bývat obejtktivní
            Velkamedvědice
            • VM
              12.09.2021 17:27

              To jsem si nezasloužil, já se také snažím být objektivní :-) A není nic jednoduššího než má tvrzení vyvrátit argumenty.
              Jan47
        • Re: Ai-kun
          12.09.2021 14:52

          jenze to by mohli i bez likvidace svojich ikonickych staveb i s lidma, jako ten Irak.
          Ai-kun
          • Ai-kun
            12.09.2021 15:19

            To mohli. Zřejmě se chtěli dvojčat zbavit. Přesně si nepamatuju, ale snad už nevyhovovaly z hlediska norem. Azbest atd. Tak proč nezabít dvě mouchy jednou ranou?
            Jan47
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení