Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - vztyčený prst MMF varuje Evropu; riziko recese je až 40 %

Rozbřesk - vztyčený prst MMF varuje Evropu; riziko recese je až 40 %

08.10.2014 9:10
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Mezinárodní měnový fond varuje, že riziko recese v eurozóně roste. Podle ekonomů MMF je v tuto chvíli skoro 40 %. Včerejší prudký propad německého průmyslu tato rizika jenom potvrzuje. Nedaří se především velkým ekonomikám eurozóny jako Francii a Itálii a v posledních měsících kvůli nim právě také Německu. Jedním z důvodů je kombinace velice nízké inflace, vysoké nezaměstnanosti a nepročištěných bilancí domácností a bank v řadě evropských ekonomik. Situaci také nepomáhá nárůst napětí mezi Evropou a Ruskem a slabší růst čínské ekonomiky. Hlavní problémy jsou ale uvnitř euro-klubu.

MMF za ně v tuto chvíli kritizuje především ECB a pak přebytkové ekonomiky jako Německo. ECB podle ekonomů fondu reaguje pozdě a málo agresivně. To je možná, pravda, otázkou je, co by v tuto chvíli výraznější měnová expanze změnila? Cena peněz i pro banky v slabších ekonomikách euro-klubu je rekordně nízká. Padající úvěry jsou důsledkem slabé poptávky a nepročištěných bilancí bank a domácností. V tomto ohledu se v posledních analýzách a doporučeních rozchází MMF s Bank for International Settlements (BIS). Ta naopak před další měnovou expanzí varuje.

Ekonomové obou institucí by se ale pravděpodobně shodli v kritice německé střídmosti. Uvolněnější rozpočtová politika by dokázala v dnešní pasti likvidity větší kouzla než další měnová expanze. Problém je, že ti, co mohou zvýšit veřejné výdaje, tak zatím nedělají. I vyrovnání nerovnováh uvnitř euro-klubu je proto zatím jednosměrné. Zatímco jižní ekonomiky jako Španělsko sice vyrovnaly deficity běžného účtu, Německo dál zvyšuje své přebytky se zbytkem světa. Proto ho MMF podobně jako Francie, Itálie a USA nabádají k větším rozpočtovým výdajům, především pak investicím do infrastruktury. Podle včerejších výroků spolkového ministra financí Wolfganga Schäubleho se ale k ničemu takovému zatím neschyluje. I po poslední sérii slabších čísel slíbil, že prioritou zůstává vyrovnaný rozpočet.

Forex
Středoevropské měny si včera se špatnými zprávami z průmyslu příliš hlavu nelámaly. Po dvouciferném růstu v Maďarsku vzrostla v srpnu neočekávaně průmyslová výroba o pouhé 0,5 % a v Česku dokonce poklesla o 5,2 %. Ani data z německého průmyslu nevěstí nic dobrého a ke všemu své varování přidal MMF, že riziko recese v eurozóně, nejvýznamnějším obchodním partnerovi regionu, roste. Nicméně koruna zůstala stabilní okolo 27,46 EUR/CZK a ani oslabení forintu nebylo výraznější.

Dnes zasedá polská centrální banka, která zřejmě obnoví cyklus uvolňování měnové politiky. Inflace klesla v létě do záporu, a i když ekonomika rostla v prvním pololetí více než tříprocentním tempem, kombinace zpomalení v eurozóně a krize na Ukrajině, včetně sankcí vůči Rusku bude mít na tempo růstu ve druhém pololetí negativní dopad. Ačkoliv výraznější pokles sazeb o 50 bps nelze vyloučit, tak ekonomická situace podle našeho názoru není natolik závažná, aby NBP takto razantně zakročila. Proto dnes očekáváme pokles sazeb o 25 bps.

Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.

 


Čtěte více:

Periody nízké volatility a (i)racionální chování investorů…
07.10.2014 11:42
Volatilita představuje indikátor nástroj k měření fluktuací finančního...
Tesla, Toyota, Renault - 3 značky, 3 kontinenty, 3 přístupy – elektřina, vodík, lehké slitiny
07.10.2014 17:45
Automobilové války jsou v plném proudu. Poptávka po úsporných a také č...
SodaStream ztrácí bublinky, akcie v premarketu propadají o 16 %
07.10.2014 15:15
Výrobce sycených nápojů SodaStream v předobchodní fázi americké obchod...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data